Kerrostalohuoneiston sisäkaton maalaus/työvaiheet (Sisäpintarakenteet)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sisäpintarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 9.2.2020 23:56

Kysymys: Kerrostalohuoneiston sisäkaton maalaus/työvaiheet

Sisäpintarakenteet

Huoneiston 2 huoneen sisäkattojen maalit rapisevat pahasti, Kuvat ovat pahimmin rapisevan huoneen katosta. 3.:nnen huoneen katto on maalattava myös, mutta siinä on lähinnä pari halkeamajälkeä.

Onko kuvissa esiintyvät katot skrabattava kauttaaltaan betoniin asti vai riittääkö rapisevien maalien poisto tarpeeksi suurella marginaalilla? Mikä tasoite sopii betonin päälle?

Onko verkon asentaminen kattoon välttämätön?

Kuinka monta maalikerrosta vaaditaan hyvän tuloksen saavuttamiseksi?Kysyvä ei tieltä eksy!
Kysymyksiä: 11 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Ensinnäkin katon pinnoitteen halkeilu johtuu melkoisella todennäköisyydellä katon maalaamisesta jossain vaiheessa väärällä maalilla.  Koska ei tarkkaan tiedetä, millä tasoitteella katto on aikanaan tasoitettu, on varminta poistaa kaikki betonia myöden.  Irroitus käy parhaiten teräslastalla ja vettä käyttäen sumuttamalla. 
Isännöitsijältä kannattaa kysyä onko yhtiössä jossain vaiheessa tutkittu. onko betonipintojen tasoitteessa asbestia.  Jos ei ole , niin nyt varmasti
kannattaisi  asia tutkia.  
Puhdistettu betonipinta tasoitetaan karkeatasotteella. Kuivuneen tasoitteen pinta hiotaan.  Hiottu pinta tasoitetaan hienotasoitteella ja hiotaan.  Valoa liikutellaan niin, että kattopinnan virheet tulevat hyvin näkyviin. Näkyvät virheet osatasoitetaan virheen mukaan ja hiotaan.  Katto pohjamaalataan ohennetulla mahdollisimman "heikolla" tähän tarkoitukseen tehdyllä maalilla.  Pohja maali kuivuttuaan hiotaan kevyesti.  Pinta tarkastetaan ja jos siinä on virheitä, ne korjataan hienotasoitteella ja hiotaan sekä paikkamaalataan pohjaseoksella. Maalataan katto yli täydellä maalilla. Maalin tulee olla kiiltoasteeltaan himmeä. Jos katto ei vielä pinnaltaan tyydytä, sen voi maalata vielä kerran yli. Ennen maalausta katto kevythiotaan.  Nämä ohjeet ovat omatoimimaalareille.  Ammattimiehet eivät joudu paikkailemaan hiomaan ylimääräisiä.  Kaikissa työvaiheissa on noudatettava ainevalmistajan ohjeita. Ainepakkauksissa ovat ohjeet hyvin näkyvissä ja selvästi. "SIRO himmeä" melkein yleisnimi .  Kaikilla maalitehtailla on oma "sirohimmeänsä"

Tikkailta ei kannata työskennellä.  Hyvä pyörillä liikkuva teline on lähes välttämätön.  Maalaaminen käy harastelijaltakin telalla, joka on jatkovarren päässä. Sillä työ etenee niin, että uutta maalia tulee aina tuoreen päälle, jolloin ei kattoon tule raitoja.  Ennen kuin työhön ryhdytään suojataan kaikki suojausta vaativat paikat ja huonekalut.  Huoneen tulisi kuitenkin olla tyhjä. Niin kaikki on helpompaa.
Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Kerrostalohuoneiston sisäkaton maalaus/työvaiheet":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi


Kiitos nopeasta vastauksesta!Asunnon sijaintialueella on suunnitteilla isoja rakennusprojekteja, jolloin kalliota räjäytellään ja louhitaan. Tällaiset toimet aiheuttavat usein halkeamia rakenteisiin, niin myös kattoihin. Vähentäisikö kattoon laitettu verkko maalauspintaan syntyvää halkeamariskiä? [leenarakentaja]
10.2.2020 12:28


Jos kyseessä on vanha rakennus ja siinä alkupeäisen maalin päälle vedetty joskus uusi maali niin joka on "kastellut vanhan "akvarellin" niin siinä syy. Alkupeäisen maalin päälle olisi pitänyt laittaa sellainen maali kuin Tixxomat (muistaakseni). Ja sen jälkeen saa maalata millä vain vaikka lateksilla. Ei nuo ole tulleet mistään räjäytyksistä vaan kuivumisesta jolloin uusi maali kun pintaan on laitettu niin pohja ei ole kestänyt ja jolloin pohja on irronnut. Ja tämä johtuu vanhasta maalista joka ei ole kestänyt uuden maalin maalausta. Tämä vaatisi vielä hiukan pitemmän selityksen kuin tämä muuta aluksi. Tuo lohenut maali lähtee kun hiukan rapsuttaa.... [Marwin]
14.2.2020 8:0


Siinä katossa on kyllä aika runsaasti halkeamia, joista se maalin lohkeile on alun perin on lähtenyt liikkeelle. Ne halkeamat ilmestyivät, kun samassa korttelissa rakennettiin uusi kerrostalo ja kalliopohjaa räjäyteltiin perustuksia varten. Vuosien mittaan  se maalin lohkeilu on lisääntynyt. Onhan siitä kai yli 20 vuotta, kun katto on viimeksi maalattu. Olet varmaan oikeassa siinä, että maali saattaa olla vääränlainen, Emme tiedä, mitä maalia siihen on käytetty.

  [leenarakentaja]
17.8.2020 10:36Kommentoi:*