Kipsilevyn takana mustia pystyraitoja (Sisäpintarakenteet)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sisäpintarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 8.12.2016 9:25

Kysymys: Kipsilevyn takana mustia pystyraitoja

Sisäpintarakenteet

Ostimme juuri 1989 valmistuneen omakotitalon. Homekoirat kävivät asunnon oston yhteydessä asunnossa ja merkkasivat khh:n ja makuuhuoneen välisen seinän(Seinän vieressä on myös vesimittari ja jakotukki), khh:n yhteydessä olevan vaatehuoneen sekä toiselta puolelta taloa yhden ulkoseinän kohdan.Purin vaatehuoneen lattian ja poistin kipsilevyä noin 60 cm matkalta lattiasta ylöspäin. Lattia oli täysin terveen näköinen, mutta kipsilevyjen takana kulkee mustia laikukkaita pystyviiruja noin 20 cm välein. Sama homma oli myös tuossa ulkoseinässä minkä koira merkkasi. Kipsilevyt on suoraan hyörynsulkumuovia vasten ja seinät on pystytetty ennen lattiavalua, sillä kipsilevyt menevät noin 5-7 cm laatan alapuolelle. Kipsilevyn ja laatan välissä on kumminkin muovi. Talo on tietääkseni rakennettu seinäelementeistä ja kipsilevyt on kiinnitetty näihin jo tehtaalla naulaamalla.Otin lisäksi yhden kohdan auki mitä koira ei merkannut ja siitäkin löytyi pienen pieni samantyyppinen pystyraita. Voiko nämä olla hometta tai jotain muuta epämääräistä? Raidat tuntuvat menevän suhteellisen säännöllisesti, ja tämä aiheuttaa lähinnä ihmetystä. Kaikki aukaistut pinnat on olleet kuivana eikä mitään kosteusjälkiä ole näkynyt missään.
Kommentoi:*
Vastaus

Ensinnäkin koiran hometutkimus ei ole aivan tarkkaa.  Jos koira merkkaa, niin hometta todennäköisesti on, mutta se ei kerro mitä hometta ja kuinka paljon sitä on.  Homeita sallitaan määrätty määrä ja erilaisia homesieniä on joka paikassa. Olennaista on raja.arvojen ylittyminen.

Nyt ei voida tietää onko raidat syntyneen ennen asennusta levyihin vai asennuksen jälkeen.  Koska kysymys on mahdollisesta haittaavasta homeesta, joka on höyrysulun sisäpuolella, on asia tutkittava.  Kannattaa otta yhteys asunnon myyjään ja sopia miten edetään.  Jos myyjä vähättelee asiaa, ota ohjaava rooli ja hanki asiantuntija (jokin kuivauspalvelu) paikalle.
Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Kipsilevyn takana mustia pystyraitoja":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

K?ipsilevystä tummuneesta kohdasta kannattaa ottaa näytepala ja tutkituttaa se laboratoriossa, jotta saadaan selville mahdollinen home. Jos hometta on, niin silloin on syynä todennäköisesti seinän huono lämmöneristys tai tuulensuojaus. Pystyraidat kielivät siitä, että levyn takana on tapahtunut pystysuuntaista ilmavirtausta. Tummuus on saattanut tulla ilmavirran mukanaan tuomasta pölystä.


[J3036921229]
11.12.2016 12:3


Vuonna 2005 rakennettu puurunkoinen paikalla muurattu tiilitalo ja nyt on ilmestynyt ulkoseinän sisäpuolelle kipsilevyn taakse koolauksien kohdalle tummat pysty raidat katon rajasta alaspäin noin puoleenväliin seinää ja myös levyn kiinnitysruuvien kittausjäljet tummassa pysty raidassa näkyy ja ne on vähän koholla. Olisiko tähän joku selitys mistä tämä voisi johtua, vastausta odottaen ystävällisesti Kuusisto Jouko


 [Kuusist Jouko]
3.1.2017 22:42


Johtuu kosteuden tiivistymisesta kylmasiltojen kohdille. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa siailma menee rakenteen lapi seinan ylaosasta ja korvausilmaa tulee seinan alaosasta.Neutaraaliakseli on noin puolivalissa.Ulospain meneva ilma sisaltaa kosteutta,joka tiivistyy kylmalle pinnalle. Seinaan tarvittaisiin lisaeristysta.


 [J3036921229]
4.1.2017 10:16


Mustat säännölliset raidat kipsilevyjen takana johtuvat vanhoissa levyissä valmistustekniikasta, jossa linjan pyörät ovat jättäneet nokea levyjen takapuolelle.  [kipsi]
8.1.2021 10:32Kommentoi:*