Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sisustaminen aihealue Seuraava
pvm: 17.2.2021 22:56

Kysymys: Kellarin pistävä haju

Sisustaminen

Kyseessä on kellarillinen 1960 rakennettu talo. Kellarin lattiat on piikattu, poistettu maata 35 cm ja tehty kapillaarikatko, eristys sekä uusi valu. Seinistä on poistettu tojalevyä ja loppu on koteloitu niin ettei vanhasta sokkelista ole ilmavirtaa sisälle.Käytävään jäi hieman hajua. Ihoa pistelee ja haju käy hengitysteihin. Käytävä ulottuu kellarin lattiasta yläkerran katon pintaan ollen yli 4 metriä korkea, mutta pieni tila. Muualla on terve ilma. Käytävä on otsonoitu ja tuuletettu sen jälkeen.Käytävän lattiassa on vesieriste, seinät on betonipinnoilla levytetty lujalevyillä ja puuseinien eristeet asuinkerroksen tasossa poistettu sekä korvattu PIR-levyillä. Saumat on teipattu. Korvausilmalle on 100 mm reikä.Mistä vuotaa ja mikä tuo haju sekä ihon pistelyä aiheuttava sisäilmaongelma on? Miten jatkoselvittää, purkaa ei enää voi.Nyt kun rakenteet on hyvin tiivistetty, niin tilan ilmanvaihto pitää laittaa kuntoon. Painovoimainenkin ilmanvaihto toimii, kun korkeutta riittää. [PetteP]
22.2.2021 10:43Kommentoi:*
Vastaus

Perustuksen sisäpuolen seinillä ei saa olla mitään orgaanista materiaalia,sillä kosteus ja sen tiivistyminen vedeksi kylmään betonipintaan aiheuttaa kaikkeen orgaaniseen materiaaliin kosteus ja homevaurion. Vaikka vanhoja rakenteita on koteloitu, niin ne eivät ole riittävän tiiviitä pitämään hajuja sisällään, joita mikrobit tuottavat. Otsonointi ei tuossa tilanteessa auta, kuin hetkellisesti. Suosittelen tuon yli neljä metriä korkean seinäosuuden avaamista ja tarkempaa tutkimista sekä korjausta.
Arvostele vastaus kysymykseen "Sisustaminen / Kellarin pistävä haju":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*