Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Talopaketit ja rungot aihealue Seuraava
pvm: 20.12.2010 20:12

Kysymys: Runkotolppien loveaminen

Talopaketit ja rungot

Moi
Olen rakentamassa täyskellarillista 2-kerroksista omakotitaloa, jossa yläkerta pystytetään paikalla rakentamalla tuplarunkoisena. Arvata saattaa, että tuota loveamista on paljon. Kantava runko tulee 2x6 tuumasesta, jossa yläohjauspuun alle tulee tulee palkit 2kpl 2x6 tuumasesta lovettuna runkotolppiin kiinni. Lisäksi on monia paikkoja, jossa joko 2x4 tuumanen tai 2x6 tuumanen pitää "upottaa" tolppien sisään, eli pitää tehdä merkin ] näköinen lovi keskellä puuta.

Olen kokeillut monenlaista työkalua tuohon hommaan eli moottorisahaa, kuviosahaa, puukkosahaa, mutta omasta mielestäni tyydyttävän näköisen työjäljen olen saanut vain käsisahaa, puukkoa ja talttaa käyttämällä. Ongelma on tässä se, että yhden tolpan työstämiseen saattaa helpostikin mennä puoli tuntia tai ylikin.

Eli kaipaisin vähän vinkkiä siihen, että minkälaisella työkalulla tuota loveamista esim. ammattitimpurit tai jotkun muut pitkästä tavarasta talon pystyttäneett tekee. En oikein usko, että ainakaan pelkästään puukolla ja käsisahalla loveavat.

Kiitos,
Omatoimirakentaja

Kommentoi:*
Vastaus
Oletettavasti rakennesuunnittelija on suunnitellut kaikki loveukset. Tandemsaha vastaa normaalia käsisahaa. Sillä saa sahauksesta siistin. Lovi kannattaa sahata useasta kohdasta oikeaan syvyyteen. Sen jälkeen pohjan avaaminen on helpompaa. Yleensä avaus onnistuu puukolla lyömällä molemmin puolin tai leveällä taltalla vähän avustaen. Lohkaisu onnistuu tämän jälkeen lyömällä vasaralla.
Arvostele vastaus kysymykseen "Talopaketit ja rungot / Runkotolppien loveaminen":


Kommentoi:*