Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Talopaketit ja rungot aihealue Seuraava
pvm: 16.6.2020 8:28

Kysymys: Tukipalkkien pehmeneminen

Talopaketit ja rungot

Hei. Yksi talomme nurkkapalkeista näyttää lahonneen juuresta. Arveilisin kyseen olevan kantavasta palkista. Mitenkähän siihen pitäisi suhtautua ja jos se vaatii korjausta, niin miten sen voisi tehdä? Kyseisen talon osan rakennusvuosi on 1975.
Kommentoi:*
Vastaus

Kyseessä on pilari, joka on pystysuora ja palkki on vaakasuora rakenneosa. Pilarin alaosan on vaurioittanut toistuva pitkäaikainen kosteus. Puupilarin pää suoraan betonin pintaan tukeutuen on tuhoon tuomittu jo sitä tehtäessä ja on hyvän rakennustavan vastainen suoritus. Sadevesi pääsee liittymäkohtaan vapaasti ja viipyy siellä kunnes aurinko ja tuuli mahdollisesti kuivattaa kosteuden pois. Puupilarin, jonka koko on ilmeisesti 100 x100 mm, alapäässä pitäisi olla noin 50 x50 mm reiitetty teräslatta sisään upotettuna noin 30 mm, ruuvikiinnityksellä puupilariin sekä lattaan hitsattu 100 mm pitkä ja läpimitaltaan 20 mm terästappi, jonka alapäähän on hitsattu reiitetty teräslatta, josta ankkuripultein kiinnitys alla olevaan betonipilariin tai betonilaattaan, jollon betonin ja puun välinen etäisyys on noin 80 mm. Kaikki teräsosat kuumasinkittyjä. Tässä tapauksessa riittää katkaistun puupilarin alle kiinnittäminen ilman puuhun upotusta esittämäni latta tappi latta yhdistelmänä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Talopaketit ja rungot / Tukipalkkien pehmeneminen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*