Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 21.6.2021 8:12

Kysymys: Äänestäminen yhtiökokouksessa

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Lakikysymys. As. Oy, jossa on 12 asunhuoneistoa. Vuonna 2010 tehdyn yj:n mukaan yhteinen osakemäärä on 32, joista asunto 1:llä on 8 osaketta (puutaloyhtiössä yhdistetty asuntoja) ja asunnot 5 ja 6 on yhdistetty tämän yj:n aikana, hellä on 2+2 osaketta ja kaikilla muilla (10 kpl) on 2 osaketta/asunto. Itse omistan yhtiössä 6 kpl 2 osakkeen asuntoa. Oletetaan, että yhtiökokouksessa ovat kaikki osakkeet edustettuina ja suoritetaan asian päättämiseksi lippuäänestys ja käytetään äänileikkuria. Saan yhden osakkaan 2 osaketta puolelleni (paikalla tai valtakirjalla) kaikki muut osakkaat ovat erimieltä, tai itse olen erimieltä päätöksestä. Miten osakkeet jakautuvat päätöksessä ja miten lasketaan? Yhtiössä ollaan yleisesti sijoittaja osakasta vastaan, asiat pyritään tekemään edulliseksi talossa asuville.

Kommentoi:*
Vastaus

Äänileikkurilla tarkoitetaan käytännössä sitä, että osakkeenomistaja tai valtuutettu ei saa käyttää kaikkia hänellä olevia ääniä yhtiökokouksessa.

Asunto-osakeyhtiölain 6:13 §n mukaan yhtiökokouksessa järjestettävässä äänestyksessä yhden osakkeenomistajan äänimäärä on enintään viidesosa kokouksessa edustettujen osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Onko yhtiöjärjestyksessänne jokin määräys tästä?
Jos ei, teillä viideosa tarkoittaa 6,4 ääntä (32:sta). Puolesta on siis sinun 6,4 (12) +2 = 8,5 ääntä ja loput paikalle saapuneista ilmeisesti vastaan?

Äänileikkuri käytännössä saattaa estää sinua ajamasta ehdotustasi läpi. Lopputulos siis riippuu äänestyskäyttäytymisestä ja siitä ovatko kaikki osakkeet edustettuina vai ei.  

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Äänestäminen yhtiökokouksessa":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*