Ajohidaste/-este (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 6.11.2019 19:28

Kysymys: Ajohidaste/-este

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Saako rivitaloyhtiön yhden asunnon osakas laittaa oman asuntonsa kohdalle yhteiselle kulkuväylälle ajohidasteeksi/esteeksi siirrettävän puutarhapatsaan tai varoitusmerkin varoittamaan ko. asunnosta kulkevia lapsia, vaikka muissakin asunnoissa on lapsia, ja kyseisen asunnon jäkeisissä asunnoissa käy kylässä lapsia/lapsenlapsia ja niissä asuu iäkkäitä ihmisiä, ja kulkuväylää käytetään huoltoajoon sekä pelastustienä kaikkiin asuntoihin? Nyt kulkuväylällä on jalallinen kolmiomerkki, joka on osittain kulkuväylällä hidastaen mm. huolto- ja hälytysajoa sekä haitaten erityisesti talvikunnossapitoa. Tarkoitus on, että autoilija pysähtyy, siirtää merkin syrjään ja jatkaa matkaansa. Ajoväylä on yksisuuntainen ja sieltä joutuu peruuttamaan takaisin.

(Kuvan lähetys ei onnistunut; virheilmo)

Kommentoi:*
Vastaus

Hei,
 
yksittäinen osakas ei saa lähtökohtaisesti omin päin pystyttää kylttejä taloyhtiön hallitsemalle alueelle. Yhtiöjärjestyksessä voi kuitenkin olla määräys, joka oikeuttaa tämän. Tämä on tosin epätodennäköistä. Osakas on myös saattanut aiemmin saada luvan yhtiöltä kyltin pystyttämiseen. Pelastustietä ei kuitenkaan saa tehdä ajokelvottomaksi eikä sille saa asettaa esteitä edes yhtiön suostumuksella.
 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Ajohidaste/-este":

Lakimies
Kristian Krokfors
Helsinki, Suomi

Kommentoi:*