asunnon pinta-alan muuttaminen yhtiöjärjestykseen (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 13.5.2019 14:58

Kysymys: asunnon pinta-alan muuttaminen yhtiöjärjestykseen

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Vanhan kerrostalon ullakkohuoneiston pinta-ala on tarkistusmittauksessa todettu pienemmäksi kuin on kirjattu yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmään ja isännöitsijäntodistukseen.  Ero on 20,5 m2 (195 > 175 m2).

Ero on huomattava, me osakkaat haluamme virheen korjattavaksi. Se vaikuttaa "lattia-alan" mukaan veloitettavaan vastikkeeseen.  Kyseessä 1800- luvun lopun yhtiö (osakeyhtiö), jonka hallituksen jäsen suhtautuu kielteisesti muutokseen/korjaukseen. Pitääkö päätös yhtiökokouksessa olla yksimielinen? Millainen menettely asian viralliseen korjaamiseen liittyy?  

Kommentoi:*
Vastaus

Hei,
 
pinta-alan korjaaminen voidaan tehdä muiden osakkaiden vastustamisesta huolimatta kohtuullistamalla yhtiöjärjestystä. Virheen tulee tuottaa sinulle kohtuutonta rasitusta, jotta kohtuullistaminen olisi mahdollista. Kohtuullistaminen pinta-alavirheen perusteella edellyttää vanhoissa yhtiöissä lähtökohtaisesti suurta poikkeamaa. Ainakin 37 % poikkeamaa on pidetty suurena eräässä oikeustapauksessa. Pinta-alavirhe ei välttämättä ole suuri tässä tapauksessa, kun se on noin 11 %.

Kohtuuttomuutta arvioitaessa otetaan kuitenkin myös huomioon muitakin seikkoja. Muut tapauksen seikat saattaisivat puoltaa kohtuullistamisvaatimusta.

Voit soittaa minulle numeroon +358 50 449 1046, jos haluat keskustella tapauksestasi tarkemin.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / asunnon pinta-alan muuttaminen yhtiöjärjestykseen":

Lakimies
Kristian Krokfors
Helsinki, Suomi

Kommentoi:*