Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 25.2.2021 12:1

Kysymys: Asunto-osakkeen myymisen ilmoittaminen hallituksen jäsenille

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Taloyhtiössä myytiin viime vuonna asunto-osake, ostaja oli sukulainen. Muina vuosina kun myyminen on tapahtunut on isännöisijä tiedottanut asiasta hallitusta (ostaja ja hinta) ja taloyhtiön kokouksessa asiasta on tiedotettu.

Nyt sännöisitsijä ilmoitti kokouksessa että asia on jäänyt kirjaamatta. Onko isännöisijän velvollisuus ilmoittaa hallitukselle ostaja ja myyntihinta vai voiko ostaja pyytää salaamaan hinnan?

Taloyhtiössä on muitakin samankokoisia asuntoja ja yleensä on verrattu hintaa myytyyn asunto-osakkeeseen jos joku muu haluaisi myydä samankokoisen asunnon. 

Kommentoi:*
Vastaus

Mihin tällainen asiasta on tiedottaminen yhtiökokouksessa perustuu?
Onko yhtiössä lunastuslauseke?
Onko teillä ns. ammatti-isännöitsijä?

Jos yhtiöjärjestyksessänne ei ole lunastuslauseketta (lunasuoikeus osakkailla yms) on menettelynne varsin erikoinen.
Tällöin isännöitsijällä ei myöskään ole velvollisuutta ilmoittaa hallitukselle kauppahintaa. Toki hallitus tiedon halutessaan saa ja sillä on oikeus tieto saada.

Kauppahinta ei ole sellainen tieto, josta yhtiökokouksella olisi oikeus saada selvitystä ilman erillistä yhtiöjärjestyksen määräystä.

Jos yhtiössänne on lunastuslauseke, on yhtiöjärjestyksessä todennäköisesti myös määrätty lunastusmenettelystä. Tätä pitää noudattaa.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Asunto-osakkeen myymisen ilmoittaminen hallituksen jäsenille":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*