Hirsimökin ilmanvaihto (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Omataloyhtiö.fi
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 25.11.2010 21:46

Kysymys: Hirsimökin ilmanvaihto

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Meillä on vuonna 1979 rakennettun höylähirsimökki. mökki on hyväkuntoinen ja huolella pidetty. Olemme kuitenkin huomanneet vuodevaatteissa ja yleensäkin tekstiileissä ummehtunutta hajua, joka voisi olla lähtöisin sädesienestä. Mökissä tuskin on kosteusvauriota, vaan epäilemme hajun lähtevän hirsien välien tilkkeistä. Rakennus ei ehkä saa riittävästi ilmaa, vaan kiskoo hirsien välistä ja tuo mukanaan hajua. Mökissä on yksi n. 150 mm tuloilmaventtiili ja poistoilmaventtiili on savupiipun hormiin. Nämä ovat tuvassa ja kummassakaan kamarissa ei ole poistoilmaventtiilejä (kamareihin ei ovia). Mitä on otettava huomioon, jos kamareihin tekisi poistoilmaventtiilit? Pitääkö myös tuloilmaa lisätä? Mökin pinta-ala on 50 m2. Se on talvet kylmillään.

Kommentoi:*
Vastaus
Hirsien välistä mahdollisesti tuleva ilma ei haise sädesieneltä, ellei hirren välit ole täysin kastuneet ja kosteat kaiken aikaa. Hirsien välistä tuskin tulee edes ilmaa. Ilmanvaihdon tuloilma tulee todennäköisesti lattian rajasta. Jossain muualla on kosteutta. Hajun lähde pitää löytää. Huono tuuletus voi aiheuttaa sen, että vuodevaatteet kostuvat jossain vaiheessa, ja niissä alkaa kasvaa sädesieni. Ilmanvaihdon parantamiseen on parempi vaihtoehto, että huoneisiin tehdään kaikkiin tuloilmaventtiili. Ovien kynnysten alla pitää olla raot. Rakennuksen yhteinen poisto järjestetään piipun hormista ja mahdollisesti keittiöstä toinen putki katolle.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Hirsimökin ilmanvaihto":

Kommentoi:*