Lainakustannusten jako (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 13.1.2020 7:35

Kysymys: Lainakustannusten jako

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kerrostalossa tehdään ikkuna- ja parvekeremontti, johon otetaan yhtiölaina. Voidaanko lainasummasta erottaa osa, joka koskee parvekkeita ja maksattaa se vain niillä osakkeenomistajilla, joiden asunnoissa parveke on? Yhtiöjärjestyksessä lukee ainoastaan: "Osakkeenomistajat ovat oikeutetut maksamaan yhtiölle huoneistojen lattiapinta-alan mukaan laskettavan osuuden yhtiön pitkäaikaisista lainoista".

Kommentoi:*
Vastaus

Hei,
 
remontti voi joko olla kunnostus- tai uudistustyö. Kustannukset jaetaan kummassakin tapauksessa yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti, jollei yhtiökokous tee päätöstä erilaisesta kustannustenjaosta.

                                                                                                                                                                         
Kustannustenjaosta poikkeaminen kunnostustyön osalta
 
Kaikilta parvekkeellisten huoneistojen omistajilta tarvitaan suostumus, jotta voitaisiin tehdä päätös siitä, että muut osakkaat eivät osallistu kustannuksiin.
 
Kustannustenjaosta poikkeaminen uudistustyön osalta
 
Poikkeaminen on mahdollista ilman kaikkien parvekkeellisen huoneiston omistavien osakkaiden suostumusta, jos päätöstä puoltaa sekä:
  1. enemmistö yhtiökokouksessa annetuista äänistä, että
  2. uudistettavien huoneistojen omistajien antamista äänistä.
 
 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Lainakustannusten jako":

Lakimies
Kristian Krokfors
Helsinki, Suomi

Kommentoi:*