Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 21.12.2020 7:40

Kysymys: Lattialämmitys

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kyseessä 1940 luvulla rakannettu pieni puinen kerrostalo. Asunnon kylpyhuoneessa ei ole patteria vaan ainoastaan sähkökäyttöinen lattialämmitys joka menee asukkaan sähkölaskusta. Lattialämmitys ei ole perustasoa ja on osakkaan kunnossapitovastuulla. Kylpyhuone sijaitsee ulkoseinää vasten, eikä kyseisellä ulkoseinällä ole missään kohtaa patteria.Yhtiön lämmitysmuoto on kuitenkin kaukolömpö ja vesikeskuslämmitys (patterit). Myöskään yhtiöjärjestyksessä yms ei ole sovittu lämmityksen osalta poikkeavaa. Hallituksen ja isännöitsijän mielestä lattialämmitystä täytyy pitää päällä sillä muuten taloyhtiön rakenteille voi aiheutua vakavaa  vaaraa sekä haittaa, ja osakas/asukas olisi tästä vahingonkorvausvelvollinen. Voiko taloyhtiö siirtää vastuun lämmityksestä osakkaalle/asukkaalle?

Kommentoi:*
Vastaus

Taloyhtiöllä ei mielestäni kirjoittamillasi perusteilla ole perusteita velvoittaa sinua pitämään lattialämmitystä päällä, jos lattialämmitys on osakkaan itsensä asentama, eikä sähköinen lattialämmitys kuulu huoneiston perustasoon, koska muissakaan huoneistoissa ei sellaista ole ollut asennettuna.

Lämmitysjärjestelmä sen sijaan on alkuperäisenä tai yhtiön rakentamana lisälämmitysjärjestelmä (kaukolämpö ym) lähtökohtaisesti taloyhtiön kunnossapitovastuulla. 

Onkohan kph:ssa ollut aiemmin lämmityspatteri? Mikäli tilanne on, että osakas on poistanut omatoimisesti patterin kph:sta ja rakennuttanut sinne itse jälkeenpäin lattialämmityksen, on tilanne toinen. Tällaisessa tapauksessa suosittelen lattialämmityksen jatkuvaa päällä pitämistä. Kustannuksista vastaa asukas/osakas.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Lattialämmitys":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*