Osakkaan muutostyö ja huomattavasti jälkeenpäin tapahtunut vesivahinko (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 9.11.2020 10:10

Kysymys: Osakkaan muutostyö ja huomattavasti jälkeenpäin tapahtunut vesivahinko

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Pienen taloyhtiön huoneistoon on rakennettu suihkutila omalla kustannuksella varastotilaan 20 vuotta sitten. Asunto on vaihtanut omistajaa 2 kertaa sen jälkeen.  Nyt on syntynyt viemärivuoto, jonka takia on jouduttu purkamaan suihkutila ja toisen asunnon kattoa. Suihkutilan lattiakaivo on ollut suihkukaapin alla siten että ei ole pystytty puhdistamaan lattiakaivoa, ja se on saattanut osittain vaikuttaa vahingon syntyyn. Taloyhtiössä ei nähtävästi ole virallisia yhtiökokouspapereita, jossa olisi aikoinaan käsitelty muutostyötä. Todennäköisesti rakennustöistä on suullisesti sovittu. Rakennuslupa on haettu. Osassa asunnoista on rakennettu suihku, jokainen omalla kustannuksellaan. On myös asunto johon ei suihkua ole rakennettu. Yhtiöjärjestystä ei ole muutettu huoneistojen osalta.

Kommentoi:*
Vastaus

Kun kerran rakennuslupa on aikanaan haettu ja saatu katson, että yhtiö on hyväksynyt muutoksen, koska vain yhtiö voi hakea rakennuslupaa. Asia ei tietenkään välttämättä ole näin yksiselitteinen.
Kyse voi olla aikanaan normien mukaisesta "oikein" toteutetusta muutostyöstä.

Kirjoitit kuitenkin, että "suihkutilan lattiakaivo on ollut suihkukaapin alla siten että se on saattanut osittain vaikuttaa vahingon syntyyn". Mielestäni tämä on yksi selvä seikka, joka puhuu osakkaan vastuun puolesta. Osakkaan vastuulla on huolehtia siitä, että lattiakaivo toimii, eikä mene tukkoon.

Mahdollisesti kustannusten korvausvastuu jakaantuu osakkaan ja yhtiön kesken? Asiaa tulisi tarkemmin selvittää.

Olkaa tarvittaessa yhteydessä toimistoomme, mikäli taloyhtiönne tarvitsee asiantuntijaneuvoja asiassa.
 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Osakkaan muutostyö ja huomattavasti jälkeenpäin tapahtunut vesivahinko":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*