Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 22.2.2021 8:34

Kysymys: Osakkeenomistajan teettämisoikeus äänenerityksen korjauksessa kun normaali puheääni kuuluu asuntojen välillä

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Talo luganoseinillä rv.1929. 80 asuntoa.

Taloyhtiö kielsi lyhytaikaisen vuokrauksen.

Osakas lopetti vuokrauksen.

Uusi vuokralainen irtisanoitui puheen kuuluessa seinän läpi.

Asunto tyhjänä 1kk.

Seuraava vuokralainen vaati korjauksia ääneneristykseen.

Yhtiökokouksessa keskusteluasiana enemmistön mielestä tämä ei kuulu taloyhtiölle, kun heillä perustasona puheääni ei kuulu läpi.

Vähemmistö noin 30 asuntoa ehdotti, että taloyhtiön pitäisi ryhtyä toimiin.

Toisessa asunnossa ei kuunnella radiota valituksen pelossa.

Pitäisikö seuraavan yhtiökokouksen hyväksyä osakkaan tai osakkaiden tekemän ääneneristyksen korjauskustannukset asoyl 4 luvun 4§ mukaisesti?
kysyjä
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Viittaamasi pykälä koskee mm. seuraavaa tilannetta: "Osakkeenomistaja voi teettää osakehuoneistossaan yhtiön kustannuksella sellaisen yhtiön vastuulla olevan kiireellisen kunnossapitotyön, joka on tarpeen lisävahingon välttämiseksi. Lisäksi osakkeenomistaja voi teettää kunnossapitotyön, jonka tekemättä jättämisestä aiheutuu osakkeenomistajalle vähäistä suurempaa haittaa ja jonka suhteen yhtiö ei ole kirjallisen huomautuksen saatuaan viivytyksettä ryhtynyt riittäviin toimiin."

Kysymyksesi perusteella tilanne ei ole sellainen, että osakkaalla mielestäni olisi oikeus teettää haluamansa muutostyöt huoneistossaan siten, että taloyhtiö olisi korvausvastuussa kustannuksista asunto-osakeyhtiölain 4:4 §:n perusteella.

Perusteluni eivät valitettavasti mahdu tähän vastaustilaan.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Osakkeenomistajan teettämisoikeus äänenerityksen korjauksessa kun normaali puheääni kuuluu asuntojen välillä":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*