Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 24.6.2020 11:27

Kysymys: Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta?

Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.
kysyjä
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Hei,
 
voitte sopia asian keskenänne miten haluatte. Mikäli teette tällaisen sopimuksen, suosittelen sen tekemistä kirjallisesti.

Asia ratkeaa asunto-osakeyhtiölain mukaisesti, jos ette saa aikaiseksi sopimusta.

Asunto-osakeyhtiölain lähtökohtana on vastikeperusteen mukainen maksuosuus. Osakkeenomistajalla on kuitenkin oikeus saada vastikkeen alennus, jos osakkeenomistajan huoneistossa aiemmin tehty työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia. Alennusta laskettaessa otetaan huomioon yhtiölle tuleva säästö ja osakkeenomistajan yhtiövastikeperusteen mukainen maksuvelvollisuus. Alennuksen enimmäismäärä on pienempi näistä.

Ystävällisin terveisin, 

Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus":

Lakimies
Kristian Krokfors
Helsinki, Suomi

Kommentoi:*