Rivitalon kylpyhuoneremontti (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Omataloyhtiö.fi
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 13.6.2013 18:42

Kysymys: Rivitalon kylpyhuoneremontti

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Ostimme rivitaloasunnon 2010, jossa ilmeni noin vuosi muuton jälkeen homevaurio. Tarkempien tutkimusten yhteydessä ilmeni, että kylpyhuoneessa on liian vähän vesieristettä, joka on osaltaan voinut vaikuttaa homekasvuston muodostumiseen. Tämän seurauksena koko kylpyhuone jouduttiin uusimaan eli seinälevyt, vesieristeet sekä seinä- ja lattialaatat. Kylpyhuoneessa oli siis jo laatat ostohetkellä.

Taloyhtiö suostui korvaamaan purkutyön, levytyksen, vesieristyksen ja niistä aiheutuneet kulut urakoitsijalle. Itse maksoimme laatat. Kysymys kuuluu, että kenen vastuulla on laatoitustyöstä aiheutuneet kustannukset? 

Kommentoi:*
Vastaus
Vastaavaa kysymystä on usein selvitetty täällä kysymyspalstalla. Laatoitustyöstä aiheutuneet kustannukset ovat vakiintuneen käytännön mukaan osakkaan vastuulla olevia kustannuksia, jos taloyhtiössä ei ole noudatettu toisenlaista käytäntöä. Näin on sen vuoksi, että taloyhtiön kustannusvastuu ei ulotu normaalisti pintarakenteisiin eli kaakeleihin ja niiden asennukseen.

Koska vastuu näistä töistä ja kustannuksista on osakkaalla itsellään, olisi teillä oikeus vaatia kustannuksia omalta myyjältänne. Myyjän vastuu asunto-osakkeiden kaupassa on kuitenkin rajattu kahteen vuoteen, joten hieman tapauksesta riippuen ja taustoja tietämättä näyttää nyt kuitenkin siltä, että olette menettäneet oikeutenne esittää myyjälle esimerkiksi kauppahinnan alennusvaatimuksen. Toisaalta kauppahinnan alennusvaatimuksessakin on otettava huomioon ns. arvonnousu, jonka saatte, koska kylpyhuone on todennäköisesti nyt jonkin verran parempi ja uudempi kuin asuntoa ostaessanne.

Remontti on siis nostanut asuntonne arvoa.

Markus Talvio
OTM, Toimitusjohtaja
JuriNet Tampere

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Rivitalon kylpyhuoneremontti ":
Voi! Voi! Taas hyvin vajavaiset alkutiedot. Jos taloyhtiö on toiminut oikein, niin taloyhtiö entiseen tasoon tai mahdollisesti myyjä.

Kuten sanottu vastausta ei voi antaa, kun ei ole tarpeellisia tietoja. Arvailu ei kannata muuten kuin taloyhtiö mahdollisesti sörssinyt pahasti.

Alkutaso
onko rempattu
kuka rempannut, onko taloyhtiö ollut tietoinen
ja paljon muuta [JR454159223]
13.6.2013 22:18


Remontin on tehnyt myyjää edeltävä asukas joko vuonna 2005 tai 2006. Taloyhtiö on antanut remontille luvan ja on siis ollut tietoinen asiasta. Yhtiö on ymmärtääkseni maksanut vesieristystarvikkeet ja asukas on itse tehnyt remontin alusta loppuun. Taloyhtiön entinen taso on muovimatto, mutta kuten aiemmassa viestissä laitoin niin maksoimme itse uudet laatat, koska asunnossa oli ostohetkelläkin laatoitus seinissä ja lattiassa. [älälälälälällä]
14.6.2013 11:43


Toistan lausumani! [JR454159223]
14.6.2013 16:35


Kertoisitko sitten ystävällisesti mitä lisätietoja haluat? Edellisiin kysymyksiin tuli vastaukset:

- Alkutaso ollut aikoinaan muovimatto, seinistä ei tietoa

- on rempattu.

- myyjää edeltävän toimesta

- taloyhtiö ollut tietoinenEipä täältä varmasti muuten kysytä neuvoa, jos tietäisi mitä pitää ottaa huomioon...Homekasvusto oli pesuhuoneen ja eteisiin välisessä seinässä, joten puutteellinen vesieristys on varmasti vaikuttanut kosteuden pääsyyn seinärakenteisiin. [älälälälälällä]
14.6.2013 17:56


Jos luet ja ajattelet, niin olen heti antanut vastauksen.Sinä maksat laatat + (plus) laatoitustyö - (miinus) alkuperäinen(alkuperäiset) materiaali (materiaalit) asennuksineen.Mutta, mutta ja mutta: tuo edellä on arvausta, sillä on tarkkaan tiedettävä mitä sanotaan yhtiöjärjestyksessä vastuujakotaulukkoineen.Täällä (siis minä) vastaan oikeastaan vain, kun on tarkasti kaikki asiaan vaikuttavat tiedossa. Oikeastaan arvauksiin ei kannata lähteä, sillä se vie usein metsään eli pahentaa vain tilannetta kysyjän kannalta. Nyt teen poikkeuksen ja annan arvausta, koska se antamani arvaus = tapa on käytössä monessa taloyhtiössä.[JR454159223]
14.6.2013 21:7Kommentoi:*