Rivitaloyhtiö, valesokkeli (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 2.11.2020 21:19

Kysymys: Rivitaloyhtiö, valesokkeli

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Omistan osakkeen rivitalosta(as oy), jossa on 9 huoneistoa. Talosta huoneiston osti eräs pariskunta alkuvuonna 2020. Alkukesästä he ilmoittivat hallitukselle että asunnossa ilmenee tunkkaista hajua. Hallitus teetti sisäilmatutkimukset sekä rakenneavaukset huoneistoon ja ilmeni että talossa on nk.valesokkeli ja alaohjauspuut ovat mikrobivaurioituneet. Yhtiön hallitus on teettänyt suunnitelmat rakenteiden korjaamisesta kyseisen huoneiston osalta mutta ko.osakkaalle tämä ei käy. Osakas lakimiehen välityksellä vaatii että koko rivitalo pitää tutkia tarkasti ja tarvittaessa alapohjarakenteet korjata nk.kengittämällä koko rivitalon alueella. Onko yksitäisellä osakkaalla oikeutta lähteä tällaista vaatimaan kun muilla talon osakkailla ei korjausvaatimuksia asiasta yhtiötä kohtaan ole? 

 

Kommentoi:*
Vastaus

Lain mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet, eli myös sokkelirakenteet. Yhtiöllä on sanottu kunnossapito velvollisuus riippumatta siitä vaatiiko korjausta yksi osakas vai kaikki osakkaat. Käytännössä asiat eivät ole kuitenkaan näin yksinkertaisia monestakin syystä

Toki vaatimuksia voi aina esittää, mutta taloyhtiö päättää korjaustavasta, ei yksittäinen osakas. Yhtiökokous tekee asiassa päätökset.

Mikäli on epäily, että sokkelirakenteista kulkeutuu sisäilmaan mikrobeja, saattaa asumisterveysasetuksen mukainen toimenpideraja ylittyä eli asia pitää tutkia ja vauriot korjata niin, että ongelma poistuu.

Mikäli taloyhtiönne hallitus tarvitsee tukea päätöksenteossa ja neuvoja, olkaa yhteydessä toimistoomme, jotta asia ei yhtiössä riitannu.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Rivitaloyhtiö, valesokkeli":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*