Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 2.3.2021 3:47

Kysymys: Taloyhtiön hallituksen jäsenyys

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Olen taloyhtiön osakas 1,  1/5 viidestä osakkaasta pieni asunto-osakeyhtiö on.

Lisäksi asunut 41 vuotta siinä alkuperäinen osakas ja asuja olen.

Varsinainen yhtiökokous oli juuri ja valittiin siinä hallituksen jäsenet kolme ja kaksi varalle.

Halusin taloyhtiön hallitukseen ilmoitin siitä mutta minua ei haluttu taloyhtiön hallitukseen ollenkaan, vaikka yksi hallituksen jäsen ilmoitti haluavansa poistua hallituksesta. Minut kiellettiin liittymästä 3 muuta osakasta kielsi taloyhtiön hallitukseen liittymästä minun ollenkaan, vaikka olisin tullut toisen tilalle. Olen isännöintikoulutettu ja LKV kiinteistönvälittäjä ainoa koulutettu taloyhtiössä.

En saanut liittyä taloyhtiön hallitukseen kolmen muun mielestä ollenkaan en saa liittyä taloyhtiö hallitukseen. Saanko oikeutta tähän?

 

Kommentoi:*
Vastaus

Ymmärrän, että ilmoitit halukkuudestasi hallitukseen kokouksessa.

Asunto-osakeyhtiölain 7:9 §:n mukaan yhtiökokous valitsee hallituksen jäsenet. Valinta voidaan tehdä äänestämällä. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että vähemmän kuin puolet hallituksen jäsenistä valitaan jossain muussa järjestyksessä. Ilmeisesti teillä ei ole tällaista muuta määräystä?


Näin ollen päätökseksi hallituksen kokoonpanon osalta tulee ehdotus, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Vaalissa tulee valituksi eniten ääniä saanut.

Yhtiökokous voi ennen äänestystä päättää, että hallitukseen valitaan ne henkilöt, joka saavat yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan vaali ratkaistaan arvalla ja muu äänestys kokouksen puheenjohtajan äänellä, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Taloyhtiön hallituksen jäsenyys":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*