Taloyhtiön osakas ei maksa korjausosuuttansa (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 7.9.2020 5:28

Kysymys: Taloyhtiön osakas ei maksa korjausosuuttansa

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Meillä on pieni as oy , jossa on 3 huoneistoa.Meillä ei ole isännöitsijää ,hallituksen puheenjohtaja hoitaa maksuliikenteen.Tänä vuonna tapahtui pieni vesivahinko ,jonka korjauksen maksoi osittain vakuutusyhtiö, osittain yhtiön tililtä ja loput  3 :n osakkaan kesken.Maksua tuli n.500 eur / huoneisto. 2 huoneistoa maksoi osuutensa , 1 huoneisto ei suostu maksamaan. 1 maksumuistutus on jo lähetetty ja seuraavana on maksuvaatimus jos maksua ei ala kuulumaan. Mitenkä tästä eteenpäin juridisesti jos maksuvaatimuskaan ei auta. Laitto perintään ?

Kommentoi:*
Vastaus

Mikäli saatava on riidaton eli se on syntynyt asunto-osakeyhtiölain mukaisessa järjestyksessä, on kyse mielestäni siitä, että osakkeenomistaja ei yksinkertaisesti suostu maksamaan erääntynyttä yhtiövastiketta.

Vastikesaatavaa voidaan yrittää kotiuttaa oikeudellisen perinnän avulla. Huoneisto voidaan tällaisessa tilanteessa asunto-osakeyhtiölain mukaan myös ottaa yhtiön hallintaan seuraavissa tilanteissa. Lain mukaan näin on esimerkiksi silloin kun osakkeenomistaja ei maksa erääntynyttä yhtiövastiketta tai noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen. Mikäli rikkomuksella on kuitenkin vain vähäinen merkitys, taloyhtiöllä ei ole oikeutta ottaa huoneistoa hallintaansa.

Auttaako asiaa, jos osakkaan kanssa sovitaan vaitikkeen maksu vaikka useammassa erässä?
 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Taloyhtiön osakas ei maksa korjausosuuttansa":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*