Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 29.6.2020 5:10

Kysymys: Terassilasitusten yhteneväisyys

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Taloyhtiömme koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joissa yhteensä noin 10 asuntoa.

Toisen talon osakkeen omistaja rakensi ensimmäisenä terassilasituksen ja valitsi katemateriaaliksi polykarbonaatin. Taloyhtiön hallitus ja kaupunkin myönsi luvan.

Kaksi muuta osakasta rakensi myös terassilasituksen. Toinen rakensi polykarbonaattikatteella, toinen lasikatteella.

Kaupunki ei ole myöntänyt vieläkään lupaa 2018 jätetyn hakemuksen pohjalta kummallekaan. Lasikatteen rakentaneen lupahakemuksessa oli merkitty katemateriaaliksi lasi/muovi.

Yhtiökokous päätti 2019, että terassit on katettava yhtenäisenti muovikatteella.

Lasikatteen rakentanut osakas ei suostu vaihtamaan lasikatettaan muoviseen.

Mihin toimenpiteisiin taloyhtiö voi ruveta lasikatteen purkamissa?

Kommentoi:*
Vastaus

Ilmeisesti yhtiökokous on siis muuttanut aiempaa päätöstään? Yhtiökokouksen päätöshän on tehty vuosi jälkimmäisten terassien rakentaisen jälkeen. Onko myöhemmät osakkaat rakentaneet terassilasituksen vastoin hallituksen tai yhtiökokouksen ohjeita ja päätöksiä? Vai onko hallitus tai yhtiökokous ylipäätään ohjeistaneet osakkaita, millaisen terassin saa rakentaa? Hallituksen antamat ohjeet pitää tutkia. Oikea vastaus kysymykseesi riippuu mm. näistä seikoista.

Ensinnäkin, terassien rakentamista ei olisi tullut aloittaa ennenkuin niille on lupa. Nyt ne on rakennettu, mutta lupaa ei ole saatu. Miksi?

Toiseksi, jos osakkaat ovat rakentaneet terasit ilman yhtiön suostumusta ja yhtiön hakemaa ja saamaa rakennusvalvontaviranomaisen lupaa, voi yhtiö vaatia terasseja purettaviksi. 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Terassilasitusten yhteneväisyys":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*