Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 29.6.2020 8:13

Kysymys: Yhtiöjärjestykseen kirjattu epätasapuolisuus

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kahden asunnon taloyhtiössä päätettiin jakaa piha-alue kahteen osakkaiden hallitsemaan alueeseen, ja jako on tarkoitus kirjata uuteen yhtiöjärjestykseen. Yhteinen vanha pihavaja, joka on n. 20 neliötä, jäi asunnon A puolelle. Osakkaalle B tarjottiin korvaukseksi uutta 4,9 neliön kokoista vajaa, mutta hän ei halunnut isoa vajaa. Nyt asunnon B hallitsemalle pihalle on rakennettu asukkaan valitsema n. 2 neliön vaja. Yhtiöjärjestyksessä myös vajan kunnossapitovastuu siirtyy kokonaan kutakin piha-aluetta hallitsevalle asukkaalle.

 

Nykyinen asukas on ilmoittanut muuttavansa parin vuoden sisällä. Voiko uusi asukas vaatia isomman vajan rakentamista yhteiskustannuksin vedoten tasapuolisuuteen? Voiko uusi asukas rakentaa uuden vajan omilla kustannuksillaan?

 

Kommentoi:*
Vastaus

Kysyit, voiko mahdollinen myöhempi osakas vaatia jälkeenpäin "isomman vajan rakentamista yhteiskustannuksin vedoten tasapuolisuuteen"? Lisäksi kysyit, "voiko uusi asukas rakentaa uuden vajan omilla kustannuksillaan".

Ensinnäkin, koska yhtiöjärjestyksen muutos lienee syntynyt laillisessa järjestyksessä, ei kokouksen päätöstä enää myöhemmin voi moittia parin vuoden kuluttua. Muistakaa tehdä muutos kaupparekisteriin. Yhtiöjärjestys on tällöin myöhempiäkin osakkaita sitova.

Mielestäni perusteita vaatia myöhemmin yhtiöjärjestyksen muuttamista tai kohtuullistamista yhdenvertaisuusperiaatteen perusteella ei ole.

B- huoneiston osakas voi rakentaan pihalleen suuremman vajan, jos yhtiökokous siihen antaa suostumuksen ja se kaavamääräysten ja rakennusoikeuden osalta on mahdollista.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Yhtiöjärjestykseen kirjattu epätasapuolisuus":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*