Yhtiöjärjestyksen muutos (Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 17.2.2020 10:11

Kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutos

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

80-luvun kerrostalon parvekkeilla ei ole ollut lasituksia alunperin. Vuosien varrella asukkaat ovat asennuttaneet niitä itse. 

Parvekkeet peruskorjataan ja samalla asennetaan kaikkiin uudet lasit, jotka otetaan yhtiön hallintaan ja huoltovastuuseen.

Edellyttääkö tämä yhtiöjärjestyksen muutoksen?Voiko asukas kieltää omalla parvekkeellaan lasituksen uusinnan, jos lasitus on tehty omalla kustannuksella kaksi vuotta sitten ja se on hyvässä kunnossa? Parvekeuudistus ei ole ollut nähtävissä taloyhtiön kunnossapitotarve selvityksessä kaksi vuotta sitten asunnon oston yhteydessä.

Kommentoi:*
Vastaus

Riippuu mitä yhtiöjärjestyksessänne on sovittu. Yhtiöjärjestystä tulisi muuttaa ja muutos rekisteröidä, mikäli yhtiössä halutaan poiketa lain mukaisesta kunnossapitovastuun jaosta. Vaikka osakkaiden itse asentaminen parvekelasien kunnossapidosta vastaa lähtökohtaisesti osakas itse, tulevat ne siinä tapauksessa yhtiön vastattavaksi jatkossa, jos yhtiö asennuttaa parvekelasitukset kaikkiin parvekkeellisiin huoneistoihin ja aiemmin rakennetut rinnastuvat yhtiön toteuttamaan.  Päätös parvekelasituksesta voidaan tehdä yhtiökokouksessa normaalilla äänten enemmistöllä ja rahoittaa kaikilta osakkeenomistajilta perittävillä vastikkeilla. Jos aiemmin tehty parvekelasitus vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia, tulisi yhtiökokouksen päättää näille osakkaille annettavasta hyvityksestä yhtiövastikkeen alentamisena, siten että se vastaa yhtiölle aiheutuvaa säästöä jäljellä oleva käyttöikä huomioiden. Vaikka osakkaan itse asennuttama parvekelasitus olisi melko uusikin ja sillä huomattavasti käyttöikää jäljellä, ei osakkaalla ole ehdotonta oikeutta kieltää lasituksen uusintaa.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Yhtiöjärjestyksen muutos":

Jurinet Oy Lakipalvelut
Lakimies
Anni Santanen
Helsinki, Suomi
puh:029 009 2590
anni.santanen@jurinet.fi

Kommentoi:*