Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 21.6.2021 6:19

Kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutos.

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Asun 2005 eli 16 vuotta sitten rakennetussa kerrostaloyhtiössä.

Talossa on tarkoitus tehdä sähkökeskuksen muutostyö ja hallitus on ehdottanut haettavaksi lainaa kustannusten kattamiseksi.

Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä sanotaan: autotallipaikkoihin ja autokatospaikkoihin oikeuttavat osakkeet ovat velattomia, joten niistä ei peritä rahoitusvastiketta.

Nyt on eräs osakas esittänyt viime taloyhtiön kokouksessa, että tämä yhtiöjärjestyksen pykälä olisi muutettava, niin että autotalli- ja -katospaikat

otettaisiin mukaan , kun rahoitusvastiketta lasketaan. Eli  muutetaisiin maksulajia.

Autotalli- ja -katospaikoista maksetaan kuukausittain yhtiövastiketta.

?Kysyn nyt minkälaisella ääniosuudella pykälä voidaan yhtiökokouksessa muuttaa ja millä perusteilla muutosta voi vastustaa?

Kommentoi:*
Vastaus

Oletan, että kyseessä on asunto-osakeyhtiö, vaikka tämä ei selviä kysymyksestäsi. Kiinteistö- ja muiden yhtiöiden osalta tilanne on toinen.

Kuvaamaasi yhtiöjärjestyksen muutokseen on saatava myös autotallipaikkoihin- ja autokatospaikkoihin oikeuttavien osakkenomistajien suostumukset.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöjärjestyksen muuttamiseen on saatava  määräenemmistön lisäksi osakkeenomistajan suostumus, kun esimerkiksi  lisätään hänen maksuvelvollisuuttaan yhtiötä kohtaan siten, että muutetaan vastike- tai muuta maksuperustetta taikka lisätään tai poistetaan maksuperuste.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Yhtiöjärjestyksen muutos.":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*