Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 1.3.2021 10:1

Kysymys: Yhtiökokouksen mitätön päätös

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Mikä on oikea käytäntö tilanteessa, kun yhtiökokous on hyväksynyt uuden yhtiöjärjestyksen, vaikka lain edellyttämää kaikkien osakkaiden suostumusta ei tarvittaviin pykäliin ole saatu.

Suostumuksen puuttuminen (ennakkoon kerätyt) ei ilmennyt kokouksessa (etä), koska yhtiöjärjestystä ei käsitelty, todettiin vain määräenemmistöllä hyväksytyksi.

Osakas moitti yhtiökokouspäätöstä ja toimitti protestin PRH:lle, joka suoritti vastuullaan olevat toimenpiteet, mutta rekisterinviranomaisena sillä ei ole valtuuksia olla rekisteröimättä yhtiöjärjestystä ilman oikeuden päätöstä asiassa. Tilanne on ristiriitainen, kun AOYL:n mukaan mitätön päätös ei vaadi kanteen nostamista eikä sitä saa panna käytäntöön.

Rekisteröity yhtiöjärjestys ei siis tämän mukaisesti ole kaikilta osin lainmukainen. 

Kommentoi:*
Vastaus

Tallaiset tilanteet saattavat joskus olla juridisesti haastavia. Pykäliäkään ei ole maallikkona aina helppoa lukea.
Vaikuttaa kuitenkin sille, ettei teillä asiassa taida nyt olla muuta mahdollisuutta kuin moittia kanteella yhtiökokouksen päätöstä, jos päätöstä ei muuten muuteta.

Mitättömänkin päätöksen moittiminen edellyttää moitekannetta. Asian tutkii tuomioistuin kanteen perusteella.
Patentti- ja rekisterihallituksella (PRH) ei ole toimivaltaa sitä tehdä.

Moitekanne yhtiötä vastaan on asunto-osakeyhtiölain 23:1 §:n mukaan nostettava kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tekemisestä. Jollei kannetta nosteta määräajassa, päätöstä pidetään pätevänä.

Jos kyse olisi siitä, että yhtiökokouksen päätös on mitätön (23:2 §), ei päätöksen moittimisessa sovelleta kolmen kuukauden määräaikaa.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Yhtiökokouksen mitätön päätös":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*