Takka ylhäällä, savu alhaalla (Tulisijat ja hormistot)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Tulisijat ja hormistot aihealue Seuraava
pvm: 17.10.2020 0:20

Kysymys: Takka ylhäällä, savu alhaalla

Tulisijat ja hormistot

Ostin omakotitalon muutama kuukausi taaksepäin, 25 vuotta vanhan tiilitalon kolmessa kerroksessa. Ongelmia on ollut yhden sun toisen asian kanssa mutta jotenkin pärjätään, itse olen aina ollut kerrostaloihminen mutta suvusta löytyy viisaampia. Nyt kaipaisin asiantuntijan apua koskien tulisijoja.Talossa on tulisija jokaisessa kerroksessa, mutta olemme toistaiseksi ainoastaan poltelleet keskimmäisessä. Sitäkin tehty ainoastaan nuohoojan käytyä ja todettua että hyvin vetää. Takka toimi hienosti muutaman kerran mutta sen jälkeen on kellarissa ruvennut haisemaan savulta kun ylemmässä kerroksessa on tuli, vaikka itse takka vaikuttaa vetävän hyvin.Talon on alunperin rakentanut rakennustarkastaja, nuohoojan mukaan hyvin asiantunteva ihminen, mutta kyseinen henkilö ei ole asentanut kellarikerroksen tulisijaa. Kellarikerroksessa on ilmeisesti vuonna 2017 asennettu nykyisinkin täysin käyttämätön (syy tuntematon ja suhde edellisiin omistajiin hieman riitainen) Varde Samsö-valmistakka. En nyt ainakaan suoralta kädeltä löydä sulkupeltiä tästä asennuksesta, jonkinlaisia vipuja on mutta sormituntuma kertoo etteivät ne mitään peltejä sulje. Muutenkin koko takka tuntuu vähän puoleen väliin jääneeltä mutta ilmeisesti se on tarkastuksessa hyväksytty vaikka pohjasta selkeästi puuttu jokin osa. Ylemmissä kerroksissa on muuratut takat. En nyt oleta että kukaan rupeaa ongelmaa ratkomaan foorumilla, tosin olisihan sekin positiivinen yllätys, mutta voisin maksaa rahaa siitä että asiantunteva ihminen kävisi paikan päällä tarkistamassa missä vika on.Minnes pitäisi soittaa? Nuohoojalta kysyttiin kellarikerroksen takasta jos siihen uskaltaa tulen laittaa muttei osannut sanoa silloin juuta eikä jaata. En ole 100% varma että savu tulee kellariin juurikin kyseisestä takasta mutta se nyt tuntuisi olevan loogisin vaihtoehto. Vaasassa ollaan, missä on lähimmät takkatuntijat? 

Kommentoi:*
Vastaus

Nouhooja on se henkilö, jonka pitäisi pystyä selvittämään, millainen uuni on rakennettu miten hormit on järjestelty. 
Jos rakennustarkastaja on ollut osaava henkilö, niin kahdessa ylimmässä kerroksessa pitäisi olla vain yksi ns. vastavirta uuni ja yksi hormi. mikä lähtee 1, kerroksen  tuhkaluukkujen tasosta uunin yläpää on noin 2, kerroksen katosta noi 600 mm alaspäin.   Uuni toimii niin, että sytytetään tuli 1. kerroksen uuniin savu (lämpö) nousee ylös koko uunin matkan ja savu ohjataan poskikanavia pitkin alas takaisin alakertaan ("vastavirta") ja johdetaan savupiippuun.  Jos alakerran takka on johdettu tähän samaan savuhormiin tiiliuunin kanssa, on tehty iso virhe.  Alakerran terästakka  ei vedä kuin jossain erikoitilanteissa ja koko uunijärjestelmä horjuu.  Olen kuitenkin melko varma, ettei osaava näin tekisi. Hän on  ottanut jonkun ilmahormeista terästakan savuhormiksi.  Koska savupeltiäkään ei löydy, niin näin voidaan olettaa.  Tyypillistä muuratuille ilmahormeille on, että ne eivät ole tiiviitä.  Savuhormiksi valittu ilmahormi vuotaa toisin ilmahormeihin ja savu voi haista terästakkaa lämmitettäessä koko talossa.  Jos arvaukseni on oikein, niin tiiliuunin pitäisi toimia, jos poskikanavatkin on nuohottu.   Tiiliuunin toimimaan lähtöä voidaan auttaa polttamala sytykkeitä alakerran tuhkaluukuissa.  
Toivon, että tämä auttaa eteenpäin.  Rintamamiestaloissa tämä uunityyppi on hyvin yleinen, jos yläkerta on otettu heti käyttöön.
Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Takka ylhäällä, savu alhaalla":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*