EI30 paloturvalasi (Turva-/ muu tekniikka)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Turva-/ muu tekniikka aihealue Seuraava
pvm: 14.8.2013 17:18

Kysymys: EI30 paloturvalasi

Turva-/ muu tekniikka

Minkäköhänlainen lasi tarvitaan kun rakennuslupaan on merkitty talon ikkunaan EI30. Tulossa autokatos 3,5 metrin päähän ikkunasta, katokseen myös merkitty EI30 paloturvaosastointi. Talon ikkuna-aukko on 140x140cm, nyt siinä on Fenestran VetoStop ikkunat, ulkoikkunat alumiinikarmein.

Kysyin lasiliikkeestä asiaa ja vastaus oli: 18mm paksu geelilasi olemassaolevan ikkunan ulkopuolelle. hinta pelkkä lasi 1600€, metallikehykset ja palokittaukset ja työt päälle. Lisäksi ko. lasi ei pysy kauaa kirkkaana, geeli alkaa tummumaan ajan kanssa. Ja mitä tällainen lasi painaa, pitää kai vahvistaa perustuksiakin! Lasista pitää myös löytyä CE-merkintä. Ehkä tummuminen alkaa senkin takia kun peseminen käy enemmän kuin hankalaksi. Nykyisessä ulkoruudussa on tietysti pienet reiät alhaalla ja ylhäällä jotta lasi ei huurru, palolasissa ei saisi olla niitäkään ettei liekit pääse sitä kautta sisään.

Tiilimuuraushan olisi valmiiksi läpinäkymätöntä, ehkä kevyempikin, halvempi kuitenkin.
Olisiko kellään muuta ratkaisua?

Millainen on pelkän autokatoksen EI30 paloturvaosastointi? Asuinrakennuksen puolella katoksessa ei ole seinää lainkaan, vain katoksen räystäs on 3,5 metrin päässä talon seinästä (ja ikkunasta)
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Vastaus
Pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja määrittävät tarvittavat rakenteet. Palomääräys olisi pitänyt huomioida tilattaessa kyseistä ikkunaa. Mielestäni puupuite ja karkaistu rautalankalasi riittävät täyttämään vaaditun palosuojauksen. Ratkaisusta kannattaa keskustella rakennustarkastajan kanssa. Hän osaa neuvoa korjatun rakenteen, joksi mielestäni sopii karkaistu rautalankalasi autotallin puolelle.
Arvostele vastaus kysymykseen "Turva-/ muu tekniikka / EI30 paloturvalasi":


Kommentoi:*