Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Väliseinät ja portaat aihealue Seuraava
pvm: 24.6.2020 22:24

Kysymys: Följari betonissa

Väliseinät ja portaat

MoikkaRakenteilla olevassa hirsitalossamme on maanvarainen laattaperustus. Huomasin, että följarit ovat jääneet lattiavaluun kiinni noin sentin syvyydeltä. Talofirman mielestä rakennusvirhettä ei ole tapahtunut vaikka puu ottaa betoniin kiinni. Väliseinien alaohjauspuiden alle kyllä on laitettu bitumikermi puun ja betonin väliin. Asiaa perusteltiin sillä, että laatan alla on kapillaarisen vedennousun estävä sorakerros eikä kaikkiin taloihin enää edes tuota bitumikermiä laiteta alaohjauspuun alle. En osaa antaa asian olla, koska olen sen oppinut ettei puu ja betoni saa toisiinsa koskea. Hermoilenko turhaan vai tuleeko purkutöitä? Följarithan ovat ulkoseinillä jos se vielä pahentaa asiaa (ulkoseinien alaohjauspuiden alle kai aina on laitettava eristyskaista vaikka muihin väliseinien alaohjauspuihin ei olisikaan). 


Kommentoi:*
Vastaus

Kyseessä on hyvän rakennustavan vastainen asennus. Puu ei saa missään kohtaa ottaa kiinni betoniin tai olla upoksissa betonissa.
Vaarana on betonin kosteuden siirtyminen puuhun ja puun liiallisen kosteuden seurauksena se alkaa kosteus - ja mikrobivaurioitua. Betonilaatan alla oleva kapillaarisen vedennousun estävä sorakerros ei estä kosteuden nousua. Alaohjauspuun ja betonin väliin pitää asentaa bitumikermi.
Nyt vaikuttaa siltä, että ammattimiehet eivät ole asialla, sanotuista voi vetää johtopäätöksen, että kyseessä on tietämättömyys. Rakennushankkeessanne pitää olla vastaava työnjohtaja, jolle maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kuuluu huolehtimisvelvollisuus em. asioiden oikeellisuudesta.
Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / Följari betonissa":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*