Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Väliseinät ja portaat aihealue Seuraava
pvm: 4.9.2003 9:40

Kysymys: Painumavara

Väliseinät ja portaat

Uusi omakotitalo yläkertavarauksella, mitat 16m x 9 m. Välissä kantava väliseinä. Miten tehdään kevyet väliseinät oikein. Olen kuullut, että väliseinärunko ja levyt pitäisi jäädä katosta auki n 1 cm. En vaan ymmärrä miksi. Mielestäni kattotuolit ei voi laskea niin, että siihen pitäisi varata tila? On vaan hankalampi juttu tehdä kun ei voi löydä kattoon kiinni suoraan puuta johon tulisi pystytolpat?Meillä kattotuli on max 5 m kantavasta väliseinästä ulkoseinään. Mistä löytää ohjeita.

Kommentoi:*
Vastaus
Rakennesuunnittelija antaa ohjeet ei kantavien seinien liittämisestä kattorakenteisiin. Jos katto on tehty kantavilla ristikoilla, niihin aina tehdään ns. etuvaraus, joka vastaa tiettyä painumaa ja täydellä kuormituksella se painuu jopa enemmän. Ristikon painumista ei saa estää kevyellä väliseinällä. Se aiheuttaisi ristikkorakenteen kuormittumisen väärin, ja ristikon ohuet vinosauvat voisivat vaurioitua. Jos kattorakenne on tehty massiivipalkeilla, tilanne on toinen. Yksityiskohtaista kuvaa kevyen väliseinän yläpäästä en löytänyt. Teräsrunkoisille seinille löytyy oma ratkaisunsa tuohon ja puurakenteilla tuo voidaan toteuttaa niin, että kannattajiin lyödään vaakapuu kiinni, samoin tietenkin runkoon ja tuohon jätetään väli. Levy kiinnitetään seinän vaakapuuhun ja levy ulottuu ylimmäiseen juoksuun, jolloin levy pitää seinän ryhdissä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / Painumavara":


Kommentoi:*