Kattoruoteet painekyllästetystä? (Vesikatto)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesikatto aihealue Seuraava
pvm: 12.10.2020 19:34

Kysymys: Kattoruoteet painekyllästetystä?

Vesikatto

Hei!Ajatuksena on asentaa vanhan palahuopakaton päälle profiilipeltikate. Myöhäissyksyinen asennusajankohta ja toisaalta asennustapa, jota olen ajatellut suoraan vanhan palahuopakaton päälle, ilman ns. tuplapystyrakennetta ja uutta aluskatetta, houkuttaisi painekyllästetyn puutavaran käyttöön peltikatteen alusrakenteena. Ongelmana on, että painekyllästetty vaatii ruostumattomat tai haponkestävät kiinnitystarvikkeet, ja esim runkonaulaimen nauloja ei taida olla ruostumattomina saatavilla. Voisiko painekyllästettyyn käyttää myös kuumasinkittyjä nauloja? Onko puutavaraliikkeistä saatavilla valmiiksi muuta homeenkestokäsiteltyä lautaa? Noin kilometrin verran homeenestokäsiteltävää lautaa ei käsin sivellen hotsita..

Kommentoi:*
Vastaus

Ensimmäinen ajatukseni oli kysymyksen luettuani: Miksi ei? Muta tarkemmin mietittyäni ajattelin:  Mitä vikaa on katon rakenteessa, jos tarvitaan painekyllästetyt ruoteet ?  Mitä vikaa on palakatossa, kun siitä luovutaan.  Voi olla että asioihin löytyy muukin vastaus kuin, että markkinamiehet ovat käyneet talossa.  Jos esimerkiksi palakaton alla ruoteet kastuvat tuuletuksen puutteen vuoksi ja laudat jopa nousevat ylös reunastaan, niin vika ei poistu, vaikka asentaisi montakin peltikattoa palakatteen  päälle. Yläpohjan tuuletus on laitettava kuntoon kaikssa tapauksissa.  Jos tuuli on repinyt kattopalojen alareunoja ylös tai vienyt koko paloja mennessään katto kannattaa korjata.  Uskon vankasti, että bitumipalakatto on joskus  ollut hyvä ja hijainen katto peltikattoon verrattuna.  Jos kaikesta edelläolevasta huolimatta aiot luopua palakattokatteesta  ja vaihtaa se peltikatteeseen älä jätä vanhan katteen alle mitään tarpeetonta , vaan pura kaikki vanhaan katteeseen kuuluva pois ja aloita uuden katteen rakentaminen kattokannattajien päältä.  Katteen vaihtoon ei kannata työajaksi valita syksyä, vuoden sateisinta aikaa.
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Kattoruoteet painekyllästetystä?":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*