Alapohjan alla hienoa hiekkaa (Ylä-, ala- ja välipohjat)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 2.5.2020 12:51

Kysymys: Alapohjan alla hienoa hiekkaa

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kyseessä 80-luvun alussa rakennettu kellarillinen omakotitalo, maanvarainen laatta. Rakennekuvien mukaan: teräsbetoni 60mm, styrox 100mm, muovikelmu, vesijuntattu sora 200mm. Rakenneavauksessa löydetty lattian alta kuitenkin hienoa hiekkaa, kun rakennuspiirustusten mukaan piti olla vesijuntattua soraa 200mm. Jos olisi tehty piirustuksien mukaan aikoinaan, estäisikö pohjarakenne kapillaarisen vedennousun ainakin pääosin? Nyt siis ongelmana sekä  kapillaarinen vedennousu, ja myös salaojat tehty uusiksi, mutta puutteellisesti edellisen omistajan toimesta, eli siinäkin vikaa. (tutkittu ja reklamoitu on heti kun viat huomattiin). Kyseessä kosteusvaurio, joka luultiin olevan hallinnassa. Tämä kysymys koskee lähinnä tuota sora/hiekka asiaa. Salaojien virheet ovat selkeämpiä. Kiitos etukäteen! 

Kommentoi:*
Vastaus

Rakenne on tyypillinen tuon ajan rakenne. Alapohjat täytettiin soralla tai hiekalla, eikä kapillaarista nousua tuolloin pidetty kovin vakavana. Tuon ajan jälkeen on asiaan sitten alettu kiinnittämään enemmän huomiota. Eli jos kyseessä on jonkinlainen riitatapaus, sanoisin, että tuosta ei myyjää juurikaan vastuuseen saa.
Tietenkin on hyvä asia, jos lattia piikataan pois ja vaihdetaan hiekan  tilalle salaojasora, mutta tehtävä on vähintäänkin mittava.
Kiinnittäisinkin siksi huomiota tuohon ulkopuoleen, eli jos salojaremontti on tehty huonosti, suosittelisin sen tekemistä uudelleen. Salaojat riittävän alas ja mahdollinen pumppauskin tarvittaessa. Sokkeleihin ehkä kermieristys ja tehokas salaojasorastus sekä salaojan ympärille että sokkelin vierustaan.
 
Mielestäni näillä toimilla lattian alusrakenne pitäisi saada riittävän kuivaksi.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Alapohjan alla hienoa hiekkaa":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*