Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 25.10.2020 10:10

Kysymys: Alapohjan hengittäminen

Ylä-, ala- ja välipohjat

Hei,

Maanvaraisen alapohjan olisi hyvä saada hengittää esim. pontatun lautalattian kautta. Mutta mitenköhän tämä oikeasti tapahtuu, koska vaikkapa lakattu lattia ei lakan johdosta hengitä ollenkaan. Vahattu taas sen tekisi, mutta eipä tätä eroa oikein missään todeta. Eikö lakatun lautalattian päälle voi periaatteessa laittaa lisäksi millaista pintaa nyt haluaisikaan, ei alapohjan hengittäminen siitä käytännössä ole moksiskaan.

Kommentoi:*
Vastaus

Kun puhutaan rakennusmateriaalin hengittämisestä, niin tarkoitetaan suhteellisn kosteuden osapaineiden tasaantumisesta ko. materiaalin kahta puolen.  Tasaantuminen tapahtuu aina lämpimämmästä kylmenpään päin. (diffuusio) .  Saman lämpötilan tilanteessa ei kosteuden liikettä tapahdu. Esimerkiksi, jos lakatun lautalattian alla on lattialämmitys ja huonelämpötilaa pudotetaan rutkasti vaikka tuulettamalla jonkinmoiseksi aikaa, on mahdollista, että lakkauksen alle alkaa tiivistyä vettä ja pilaa lattian iroittamalla lakan ja mustaamalla laudan. Vahaus on niin läpäisevä pinoite, että sen alle ei kosteus tiivisty.  Kosteuden mahdollinen tiivistyminen ja  kaikkien ilmassa olevien aineiden osapaineiden tasaantuminen on rakennusfysiikan ydintä. Tämän vuoksi rakennustekniikassa käytetään höyrysulkua pysäyttämään kosteuden liike ja ilmansulkupaperia silloin, kun halutaan estää ilman siirtyminen, mutta ei kosteuden siirtymistä.  Ilman siirtyminen vie lämpöä mukanaan. Tämän vuoksi käytetään juuri ilmansulkua. Suuri hankaluus rakentajan näkökulmasta tässä asiassa on, kun kesällä yleensä ulkona on lämpimämpää kuin sisällä ja talvella asia on päinvastoin. Sama asia koskee saunoja ja kylmiöitä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Alapohjan hengittäminen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*