Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 22.1.2021 7:48

Kysymys: Betoniholvin päälle rakennetun lattian uusiminen

Ylä-, ala- ja välipohjat

Rintamamiestalon keskikerroksen lautalattia on rakennettu betoniholvin päälle. Holvi on kallion päällä ja sade- ja sulamisvedet ovat päässeet kastelemaan holvia sekä kulkeutuneet kallion pintaa pitkin holvin alapuoliseen, osin lämmittämättömään, tilaan. Kallion pintavesien valuminen saadaan jatkossa hallintaan, mutta betoniholvin päälle rakennetut lattia- ja seinärakenteet ovat paikoin vaurioituneet ja nämä on tarkoitus uusia. Miten betoniholvin päälle rakennettava uusi lattia tulisi toteuttaa? Nykyisellään holvin päällä on alajuoksut sekä koolaukset ja näiden alla paikoitellen pikisively. Eristeenä puru/sammal. Holvin alapuolinen tila tulee jatkossakin olemaan osittain kylmä.

Kommentoi:*
Vastaus

Ensinnäkin puhdistetaan kaikesta vanhasta ja siivotaan holvi aivan puhtaaksi.  Kaadetaan muutama äpärillnen vettä holville ja isompien lätäköiden kohdalla tehdään n. 20 mm:n halkaisijan kokoinen reikiä, ei kuitenkaan tulevan lämpimän kellarin kohdalle. Siltä osin betonikatto vesieristeteään ja tehdään kallistukset niin, että sen päälle mahdollisesti lyhytaikaisesti nouseva vesi poistuu hallitusti.  Koko holvin päälle asennetaan alajuoksut painelyllästetyt n. 50X125 vedenketävien vanerilappujen n. 16 mm vahvuisia kooltaan 150 mm x150 mm. Juoksut asennetaan  n. k/k 600 mm, niin että väliksi jää tarkalleen finnfoam-levyn mentävä väli. Vanerilaput kiinnitetään  alajuoksuun ennen alajuoksun asennusta alapuolelta haponkestävillä ruuveilla  3 kpl/levy. Juoksut asennetaa kiinnittämättä lopullisille paikoilleen laput alaspäin. Kiilaamalla eri paksuisilla vesivanerilapuilla alajuoksut suoraan vaakatasoon.  Kiinnitetään juoksut betoniin läpi vanerilappujen haponkestävillä lyöntiakkureilla tai vastaavilla..  Jos kiinnitys ei ole hyvä tulee lattiasta helposti nariseva.  Vanerin ja betonin väliin voi laittaa pintahuopapalan sirotepinta  alaspäin tai neopreenikumimaton palan. Näin lattia istuu paremmin betoniholviin. Työn etenemisen myötä asennetaan finnfoam-eristeet, vahvuus n.80 mm  ja leveys pakkausleveys (n. 600).  Lattiaa oikaistaessa on huomioitava lattian lopullinen pinta.  Lattiajuoksun 48  x 122 jako määräytyy lattialaudan mukaan. Lattialaudan ja eristeen väliin asennetaan 0,20 mm:n höyrysulkumuovi.

Rakenteen idea on, että vesi pääsee helposti pois, jos on vaarassa, että sitä voitulla holvin päälle.  Vesieristyksellä mahdollinen lämminosa on ylhäältäpäin turvassa kosteudelta,  80 mm:n finnfoam  kantaa hyvin yläpuoliset eristeet, kestää kosteutta alhaaltapäin ja ylhäältäpäin tulevan ilmavuodon kosteus ei tiivisty vedeksi sen pintaan, laudan alle tulevan höyrysulkumuovin tarkoitus onvarmistaa, ettei huoneilman kosteus pääse rakenteisiin.
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Betoniholvin päälle rakennetun lattian uusiminen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*