Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 5.10.2020 15:50

Kysymys: Kysymys alapohjan rakenteesta

Ylä-, ala- ja välipohjat

Moi!

Liitteenä kuvia vuoden -91 talon alapohjarakenteesta. Talo on rakennettu pienen kukkulan päälle, ilmeisesti osittain kalliolle, ja suurin osa maapinnoista viettää jyrkästi talosta poispäin. Vain yhdessä kulmassa maanpinta viettää hieman sokkelia kohti. Sadevedet on ohjattu kauemmaksi, mutta salaojia ei ilmeisesti ole. Harkon pinnassa näkyy ohut bitumilevy tjms., ei nykyaikaista patolevyä. Talon ollessa rinteessä, osa alakerrasta on n. 1,5 maapinnan alapuolella. Toinen puoli jää melkein kokonaan maapinnan yläpuolelle. 

Kysymys kuuluu: Näettekö rakenteessa suuria riskejä, ja ennen kaikkea onko mahdollista, että 30 vuodessa on ehtinyt tapahtua peruuttamattomia ongelmia tai valtaviin remontteihin johtavia haasteita?

Kiitos vastauksestanne!
Kommentoi:*
Vastaus

Ainoa riski mielestäni on muovikelmu 100 mm:n eristeen alla. Diffuusion seurauksena on mahdollista, että muovikalvo muodostaa  kastepisteen ja kosteutta alkaa kertyä muovikalvon päälle.  Tämä on helppo tarkastaa, mittaamalla kosteus läpi lattian betonin ja eristeiden alta.  Ajasta arvioiden on styrox tyyppiä N, jolloin kapillaarinen veden nousu eristystä pitkin ylös betoniin on mahdollista ja aiheuttaa sisäilmaan haittoja.
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Kysymys alapohjan rakenteesta":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*