Muovimaton poisto lautalattian päältä (Ylä-, ala- ja välipohjat)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 16.4.2020 9:18

Kysymys: Muovimaton poisto lautalattian päältä

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kerrostaloasunnossa vanhan lautalattian päällä on edellisen asukkaan laittamia muovimattoja, jotka poistetaan. Tavoitteena säilyttää vanhat laudat, jotka hiotaan ja maalataan. Laudat 2,5-3 cm paksuja. Kannattimet puisia 300x300, välissä kutteripurua tai vastaavaa. Riittääkö nykyisen hyvän rakennustavan mukaiseksi äänieristykseksi lautojen tiivistys päistä ja väleistä? Mikä on äänieristyksen kannalta paras tiivistysmateriaali?

Kommentoi:*
Vastaus

Mainitsemaasi ”hyvän rakennustavan” mukaista (ts. nykyiset normit täyttävää) ratkaisua tuosta ei saada aikaiseksi, mutta toisaalta ei liene tarvettakaan, koska kyseessä on oman aikansa hyvän rakennustavan tuote. Ongelmaksi muodostuu välipohjan ”raskauden” puute. Tuo kutterinpuru, joka on hyvä lämmöneriste, on keveytensä takia huono äänieriste (matalille taajuuksille). Korkeiden taajuuksien läpimenoa välipohjasta voidaan estää ehdottamallasi kittauksella. Kittaukseen pienten rakojen osalta soveltunee akryylimassat. Hiottavassa lattiassa olevat muut virheet tulisi yrittää korjata purun ja lakan seoksella tai sitten paikkaamalla ennen hiontaa.  
Äänieristyksen osalta vielä on selvää, että lautalattian kautta askeläänet (esim. korko- tai puukengillä kävely) johtuu alakertaan voimakkaammin kuin muovimattojen läpi.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Muovimaton poisto lautalattian päältä":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*