Reklamaatioajan alkamisajankohta (Ylä-, ala- ja välipohjat)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 18.7.2018 17:19

Kysymys: Reklamaatioajan alkamisajankohta

Ylä-, ala- ja välipohjat

Hei,Sellainen lakiaiheinen kysymys noussut, että mistä alkaa reklamaatiajan laskeminen kosteusvaurioissa. 

Kyseisessä olevassa tapauksessa, homeenhaju havaittu asukkaiden sekä talossa käyneiden vieraiden toimesta noin vuoden päästä talokaupasta, tuolloin alkoi myös oirehtiminen. 6 kk:n päästä on reklamoitu myyjälle piipun rapautuminen sekä vesikattovuodot ja homeenhaju. Talossa on piipusta vettä valunut yläpohjaan ja välipohjaan ja alapohjaan myös, piippu kellertää yläosastaan tiilisaumoista ja alakerrassa näkyy muovimatolla valumajälkiä sekä uunipeltien aukoista valumajälkiä. Ilmeinen syy oli palotikkaiden putoaminen lumien painosta heti kaupanteon jälkeen, tikkaat olivat repineet piipun peltejä ja kattoa auki sekä särkeneet rapautuneen piipun yläpäästään, niin että leivinunnin hormi oli jopa tukossa.

Kauppan yhteydessä todettu vesikatto huonokuntoiseksi.

Tällöin ei saatu aikaan myyjän ja ostajan välille muuta kuin riitaa, koska ostajalla ei ollut esittää laskelmia vaurioista, myyjä tarjosi että käyttää asiantuntijaa arvioimassa. Ostaja kieltäytyi ja halusi käyttää omia arvioijiaan.Terveystarkastaja ja homekoira tutkimus tehty välittömästi. Homekoira merkitsi lattiaan. Kynnyslinjat talon keskellä sekä piipun juuren välipohjassa. Terveystarkastaja myös haistoi homeenhajun porraskuilussa, missä katto oli vuotanut. molemmat epäilivät piippuvuotojen ja homekoiran havaintojen olevan merkki että taloa on tutkittava tarkemmin.Terveystarkastaja määräsi että talosta on hänen saatava kuntotarkasturaportti 4 kk:n sisällä.

Kuntokartoitus tehtiin 6 kk:n päästä määräyksestä. Kuntokartoituksessa havaittiin mikrobikasvustoa sekä homeita ja sädesientä alakerran lattiarakenteissa, pahiten talon keskellä. Kuntotarkastaja mainitsi lattiavaurioiden syyksy maaperästä ja pintavesistä tulevan kosteuden. Välipohjan homekoiran merkintää ei ole avattu tai tutkittu. Lattiarakenteet ovat alkuperäiset eli vm 54, rintamamiestalo. Rakenteet ovat sen ajan mukaan toteutetut eikä niissä ole rakennusvirheitä. Myyjää on reklamoitu noin 4 kk:n päästä kuntokartoituksesta ja vaadittu kaupan purkua.Lasketaanko reklamaatioajan alkaminen siitä kun homeenhajua on havaittu ja oirehtimista. Eli näin reklmaatioajaksi muodostuisi 15 kk.

Vai siitä kun homekoira ja terveystarkastaja kävivät. Jolloin reklamaatioaika olisi noin 9 kk.

Vai siitä kun rakenteet avattiin ja kuntokartoitus tehtiin,  jolloin reklamaatioaika olisi noin 4 kk.  

Kommentoi:*
Vastaus
Reklamaatioaika alkaa siitä, kun virheeseen vetoavan tahon on tullut ymmärtää, että kyseessä on vastapuolen vastuun piiriin kuuluva virhe. Ostaja ei saa...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava sisäänkirjautunut palveluun.
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Reklamaatioajan alkamisajankohta":

Jurinet Oy Lakipalvelut
Lakimies
Anni Santanen
Helsinki, Suomi
puh:029 009 2590
anni.santanen@jurinet.fi
Hmm. Eli asia on useinkin aika tulkinnan varainen. Reklamaatioajan voisi katsoa alkaneeksi oirehtimisesta ja homeenhajusta. Että virhe olisi tuolloin pitänyt havaita ja tutkija. Tai oikeus voi halutessaan tulkita niin, että siinä vaiheessa alkaa reklamaatioajan kun rakenteet on avattu ja raportti saatu [J7563432013]
26.7.2018 13:44Kommentoi:*