Rossipohja kallio (Ylä-, ala- ja välipohjat)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 14.2.2020 7:6

Kysymys: Rossipohja kallio

Ylä-, ala- ja välipohjat

Terve, Talo rakennettu 60 luvulla kallion päälle, ongelmana kalliota pitkin valuva vesi mitä kannattaisi tehdä että ei tulisi jatkossa ongelmia? kertaalleen rossipohja avattu ja korjattu edellisen omistajan toimesta, mutta todellista aiheuttajaa ei ole korjattu. Olen ajatellut velcon alapohjan tuuletuslaitteistoa? mutta miten veden tulemisen saisi estettyä salaojia mahdoton tehdä kun kallion päällä.

Kommentoi:*
Vastaus

Vaikea on sanoa mitään ykstyiskohtaista kun en ole nähnyt paikkaa, alatilan korkeutta, muita mittasuhteita, vesimäärää enkä kissanluukujen määrää. Koska tilanne on ollut päällä 60-luvulta, kaikki helpot ratkaisut on varmasti koeteltu.  Toivottavasti saat vastauksestani edes jotain vinkkiä asian hoitamiseksi.

Ensimmäiseksi tutkisin veden ohjaamisen ohi rakennuksen tontin yläreunan rajalta asti.  Jos veden päävirran saisi ohjattua niin, että se ei kulkisi kokonaan rakennuksen kohdalta, tilanne helpottuisi.

Talon alareunalta pitäisi virtausaukoin veden kulku mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi talon alatilasta. Näin saadaan vesimäärä mahdollidimman pieneksi.  Seuraavaksi hoidetaan alapohjan tuuletus kuntoon ilman sähkölaitteitteita.  Alatilasta pitäisi löytää reitti vesikatolle kahdelle vähintään 110 muoviviemärille. Näin saadaan stabiloitua alatilan ilmastointi ilman käyttökustannuksia.  Korvausilma tulee kissanluukuista.  Alatilaan syntyy jatkuva tasainen  alipaine , mikä purkautuu putkien kautta vesikatolta taivaan tuliin vieden mennessään ilmaan sitoutuneen veden, mutta myös mahdollisen radonin säteilyn, joka aina läsnä, jos on kalliotakin. Kallion sisässä on radonia.  Radon säteilyllään saastuttaa ympäristönsä. Kallion sisässä on halkeimia ja halkeamissa ilmaa.  Ilma tullessaan ulos maasta säteilee enemmän tai vähemmän, riippuen kallioperän laadusta.  Radonsäteily poistuu kuitenkin tuuletuksen myötä alatilasta ulkoilmaan eikä ole vaaraa, että säteily pilaisi sisäilmaanne. Kun nämä asiat on tehty, voi pitää pienen tauon ja seurata mille tasolle  tilanne kosteuden suhteen asettuu.  Tauon aikana voisi puhdistaa talon allaolevan  kallion pinnan eloperäisestä aineista, jotta kaikki lahoaminen loppuisi alatilassa ja hajut vähenisivät.  Jos tulos tässä vaiheessa tyydytä, niin jatkettan tekemällä putkistolinjat kallion päälle.  110 muoviviemärit  rei'itetään n. 10 mm:n rei'in ympäri putken k 150.  Putkilinjat  liitetään katolle meneviin putkiin.  Pystyosaan putkia asennetaan lautasventtiilit, joilla voidaan säätää kellaritilasta poistuva ilmamäärä.   Alatilan kallion päälle levitetään sepeliä 32 mm.  Vain yhdenkokoisia kiviä niin paljon että putket peittyvät. Jos haluat, tämä olisi oikea kohta oikaista alatilan lattia vaakasuoraksi. 

 
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Rossipohja kallio":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*