vanha talo ponttilauta ja parketti (Ylä-, ala- ja välipohjat)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 23.4.2020 16:10

Kysymys: vanha talo ponttilauta ja parketti

Ylä-, ala- ja välipohjat

Vanhempi talo ylhäältä päin .matto ja lastulevy jonka alla ponttilauta lattia.Tarkoitus purkaa vielä ponttilaudatkin pois ja tutkia villat ja ehkä purut tai vaihtaa selluvillaan. Mielessä oli vaihtaa lastulevyn ja maton paikalle uiva parketti tai vastaava hyödyntäen osin näitä vanhoja 28 millisiä vanhoja ponttilautoja jollakin koolausvälillä 20-30-40 .Parketin paksuuhan tulisi olla n.13-15mm eli vanhan lastulevyn paksuus  lähinnä askaruttaa kiinnitys ja notkuminen ja laitetaanko ilmansulkupaperi parketin vai koolauksen alle jn.Syy tähän olisi kynnykset ja korot muihin huoneisiin ja keittiösyvennys joka rempattiin n 5 vuotta sitten vesivahingon takia sen pitäminen samassa  korossa.Jos kerta kinnität vanhat lattialaudat kunnolla ruuveilla alle niin silloin voi päälle laittaa uivan parketin, väliin valmistajan suosittelema "laakerointi". Lautojen alle riittää koolausväli k600 lankusta tai vähintäin 48x48 rimasta, kiinnitys jokaiseen koolaukseen. Minä laittaisin vinyylilankun jos sopivan näköinen löytyy, kestävä ja ei välitä kosteudesta, ei edes irtovedestä joten aina ei kumppareita tarvitse riisua ulos. [TI-mieskin]
24.4.2020 22:31Kommentoi:*
Vastaus

Ymmärsin, että lattiassa maton alustana on nyt 12 mm:n lastulevy, josta seuraa tuo parketin 13…15 mm:n tarve? Jos on näin, rakennetta ei voi toteuttaa normaalillaa uivalla parketilla, jonka vahvuus on juuri noissa lukemissa, vaan parketin tulee olla ”kantavaa”, jolloin parkettilaudan vahvuus on  minimissään 22 mm. Kantava parketti on luonnollisesti myös kalliimpi ratkaisuna.
 
Helpoiten vaadittuihin korkeusasemiin pääsisit mielestäni lastulevylattialla, jonka vahvuus on 22 mm. Koolauksen jako saa tällöin olla enintään 600 mm. Lastulevyn päälle sitten askeläänieriste (2…3 mm) ja sitten parketti 15 mm.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / vanha talo ponttilauta ja parketti":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*