• Etusivu
  • Remontti

Keraamiset julkisivukorjausvaihtoehdot vertailussa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 29.10.2014
201410_41499.jpg

As. Oy Melkonkatu 4 Helsingin Lauttasaaressa verhoiltiin paikalla muuratulla Wienerbergerin vaalealla tiilellä muutama vuosi sitten. Taloyhtiö halusi kauniin, kestävän ja huoltovapaan julkisivuratkaisun ja siksi päädyttiin paikalla muurattavaan tiileen.

Julkisivukorjauksessa uuden rakenteen valinnassa ei pitäisi katsoa pelkästään hankintahintaa, vaan myös rahalla saatua kokonaishyötyä. Vanhan rakenteen tilalle tulisikin valita mieluiten mahdollisimman elinkaariedullinen julkisivuratkaisu. Siksi ennen päätöksentekoa pitäisikin selvittää tarkoin, miten pitkä uuden rakenteen elinkaari on ja kuinka usein se vaatii huoltoa.

Uutta julkisivurakennetta valittaessa tärkeä merkitys on uuden rakenteen kosteusteknisellä toimivuudella ja toisaalta myös sillä, heikentääkö uusi rakenne esimerkiksi ääneneristävyyttä vanhaan rakenteeseen nähden? Asuntojen arvon kannalta merkitystä on lisäksi myös sillä, onko uusi rakenne energiaa säästävä tai miten uusi rakenne muuttuu ajan kuluessa? Edellä olevat kriteerit huomioiden on keraaminen julkisivuverhous erinomainen vaihtoehto uutta rakennetta valittaessa.

Tiiliseinä on aina varma ratkaisu

Keraamiset julkisivumateriaalit, joista ehkä tunnetuin on poltettu tiili, ovat säilyttäneet asemansa Suomen eniten käytettynä kerrostalojen julkisivuverhousmateriaalina uudisrakentamisessa.

Tiilen suosio ei perustu pelkästään kauniiseen ulkonäköön, vaan myös sen moniin hyviin teknisiin ominaisuuksiin. Myös korjausrakentamisessa tiiltä käytetään varsin paljon, vaikka monet halvemmat julkisivuvaihtoehdot ovatkin lisänneet markkinaosuuttaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että valintatilanteissa ei välttämättä kaikkia asioita oteta tai osata ottaa huomioon.

Tiili korjausratkaisuna vanhan julkisivumateriaalin tilalle on hyvä ratkaisu silloin, kun haetaan laatua, kuten pitkää elinkaarta, huoltovapautta, tuulettuvaa ulkoseinärakennetta sekä ennen kaikkea hyvää ääneneristävyyttä - mitä tiiltä kevyemmillä ratkaisuilla ei useinkaan saavuteta. Tiilijulkisivu säästää tutkimuksien mukaan myös energiakustannuksia jopa 6-8 % lämmityskaudella.

Teuvo Pakkalantien asukkaat ovat edelleen ylpeitä omasta asuinalueestaan, joka peruskorjattiin tiilellä muutama vuosi sitten. Vuokrataloyhtiöstä tuli kertaheitolla arvokkaamman oloinen kuin monista naapuruston kovanrahan kerrostaloyhtiöistä kertoo asukasyhteyshenkilönä toimiva Pekka Auersalmi.
Teuvo Pakkalantien asukkaat ovat edelleen ylpeitä omasta asuinalueestaan, joka peruskorjattiin tiilellä muutama vuosi sitten. Vuokrataloyhtiöstä tuli kertaheitolla arvokkaamman oloinen kuin monista naapuruston kovanrahan kerrostaloyhtiöistä kertoo asukasyhteyshenkilönä toimiva Pekka Auersalmi.

Tiilijulkisivun ääneneristävyys on omaa luokkaansa

Ääneneristävyys on laatutekijä, joka usein unohdetaan materiaaleja valittaessa, vaikka sen merkitys asumisviihtyvyydelle on kuitenkin merkittävä. Kun tiilellä korjatun betonielementtitalon Rw+Ctr eli ääneneristävyys tieliikennemelua vastaan on > 53 dB, jää se useimmilla eristerappausratkaisuilla yli 10 dB heikommaksi. Tämä merkitsee käytännössä huomattavaa melutason kasvamista sisätiloissa, mikäli rakennus sijaitsee esimerkiksi vilkkaan kadun tai liikenneväylän läheisyydessä. Sen sijaan ilmaraolla eriytetty tiiliverhous yhdessä uuden lämmöneristekerroksen kanssa yleensä parantaa ääneneristävyyttä vanhaan rakenteeseen verrattuna.

Tiilijulkisivua ei ripusteta

Tiilellä korjaaminen koetaan usein hankalaksi sen tähden, että muuraaminen vaatii useimmiten perustuksen leventämisen uuden verhouksen alle, mitä kevyemmissä ratkaisuissa ei välttämättä tarvitse tehdä.

Julkisivukorjaus tiilellä on kuitenkin mahdollista toteuttaa myös ilman sokkelilevennystä esimerkiksi Wienerbergerin Terca konsolikannatusjärjestelmää hyväksikäyttäen, mikäli taustarakenteet ovat riittävän kantokykyisiä. Toisaalta sokkelilevennyksen tekeminen ei ole kovin suuri kustannustekijä, varsinkaan silloin, kun talon routaeristykset tai salaojitukset jouduttaisiin muutenkin korjaamaan. Tällöin sokkelin juuret joudutaan joka tapauksessa kaivamaan auki eikä betonista valettavan sokkelilevennyksen lisäkustannus ole kovinkaan suuri, vaikka usein niin luullaan.

Loppujen lopuksi muurattu tiiliverhous voi monessakin tapauksessa olla kevyempiä ratkaisuja edullisempi, kun otetaan huomioon myös käytön ja pitkän elinkaaren aikaiset käyttö- ja huoltokustannukset.

Tiilellä on korjattu sekä aluekohteita että yksityisiä kiinteistöjä

Tiilellä on tehty julkisivukorjauksia niin vuokra- kuin yksityisiinkin taloyhtiöihin. Vuokrataloalueista hyvä esimerkki on Helsingin Pohjois-Haagassa Teuvo Pakkalantiellä sijaitseva betonielementtikerrostaloalue, jonka uudeksi julkisivuksi kaupunki rakennuttajana valitsi paikalla muurattavan tiilen.

Lähtökohtana valinnalle oli 100-vuoden elinkaari ja huoltovapaa julkisivurakenne. Samoilla kriteereillä tiili valittiin myös Helsingin Lauttasaaressa Melkonkatu 4:ssä sijaitsevaan yksityiseen asunto-osakeyhtiöön. Asukaskokemukset molemmissa kohteissa muutama vuosi korjauksien jälkeen ovat pelkästään positiivisia. Myös molempien kohteiden arvostus nousi silmissä, jopa niin, että Helsingissä Teuvo Pakkalantiellä sijaitsevan vuokrakohteen imago parani ympärillä olevia omistusasuntoyhtiöitä paremmaksi, kertoo alueen asukasyhteyshenkilönä toimiva Pekka Auersalmi. Myös Melkonkadun asuntojen myyntihinnat nousivat selkeästi peruskorjausta edeltävään tasoon nähden.

201410_41501.jpg

Tiilen ohella muitakin keraamisia korjausvaihtoehtoja

Perinteisen muurattavan tiilen rinnalle on noussut myös kevyempiä keraamisia korjausvaihtoehtoja, kuten tiiliseinää muistuttava, mutta mekaanisesti kiinnitettävä tiililaattapintainen Stonel pienelementtijärjestelmä sekä keraamisista lankuista avosaumoin asennettava ja niin ikään mekaanisesti kiinnitettävä Argeton julkisivuverhous. Myös näillä järjestelmillä saadaan varsin näyttävä, huoltovapaa ja kestävä julkisivu.

Tiililaattapintainen pienelementtiverhous

Kun halutaan säilyttää muuratun tiilen ilme, mutta ei haluta tehdä sokkelilevennystä, voidaan julkisivukorjaus tehdä kevyemmin käyttämällä mekaanisesti kuumasinkittyyn teräsrunkoon asennettavaa tiililaattapintaista pienelementtiä. Tällöinkin julkisivu on varsin huoltovapaa, mutta toisaalta muurattua rakennetta hieman ohuempi ja samalla myös kevyempi. Reilun puolen neliön (0,72 m2) suuruiset pienelementit ovat valmiiksi saumattuja ja työmaalla tehdään ainoastaan elementtien välinen saumaus. Saumausaine on hieman perinteisestä muuraussaumaa elastisempi, mutta yleisesti ottaen julkisivusta tulee muuratun julkisivun näköinen. Rakenteesta ei saada muurattuun rakenteeseen verrattuna aivan yhtä hyvin ääntä eristävää, mutta yleensä kuitenkin parempi kuin esimerkiksi eristerappausmenetelmillä.

Tiililaattaelementin asennus ei ole sääriippuvainen

Tiililaattapintaisen pienelementtiratkaisun etuna esimerkiksi eristerappausmenetelmiin nähden on se, että sen asentaminen ei ole sää- eikä vuodenaikariippuvainen. Lisäksi pienelementtiratkaisu on hyvin tuulettuva rakenne, minkä vuoksi se on pidemmälläkin aikavälillä kosteusteknisesti turvallinen. Elementin asennus on nopeaa ja se voidaan tehdä vaikka talviaikaan. Ohuesta rakenteestaan johtuen eristepaksuutta on helppo lisätä ja erityyppisten eristevaihtoehtojen käyttö on myös mahdollista. Stonel Oy:n kehittämän rakenteen etuna on sen tuulettuvuus ja ohut rakennepaksuus. Keveytensä vuoksi rakenne soveltuu erinomaisesti esimerkiksi sellaisiin kohteisiin, jossa vanhaa elementtikuorta ei poisteta.

As.Oy Liinaharjantie 80-86 korjattiin tiililaattaelementein

Porissa 70-luvun alussa rakennetun pesubetonipintaisen kerrostalotaloyhtiön julkisivut alkoivat olla siinä kunnossa, että jotain piti tehdä. Vuonna 2009 tehdyn julkisivukorjauksen vaihtoehtoina vertailtiin sekä lämpörappausta että Stonelin tiililaattapintaista pienelementtijärjestelmää. Valinta kääntyi kuitenkin tiilielementin eduksi, vaikka eristerappaus olisi tullut hieman halvemmaksi. Valintapäätökseen vaikutti tiilielementtirakenteen tuulettuvuus sekä se, että rakennetta on helppo korjata, mikäli se jostain syystä sattuisi vaurioitumaan. Lisäksi tiililaatta julkisivumateriaalina katsottiin pitkäikäisemmäksi kuin rappausvaihtoehto, kertoo Stonel Oy:n toimitusjohtaja Samuli Tiirola korjauskohteen isännöitsijänä toimivan Sata-Isännöinnin Peter Hilmanin sanoja lainaten.

Porissa As.Oy Liinaharjantie 80–86 peruskorjattiin tiilipintaisilla Stonel pienelementeillä. Tiililaattapintainen elementtiratkaisu ei ollut halvin vaihtoehto vaan se valittiin laadullisin perustein kilpailevan rappausvaihtoehdon sijasta.
Porissa As.Oy Liinaharjantie 80–86 peruskorjattiin tiilipintaisilla Stonel pienelementeillä. Tiililaattapintainen elementtiratkaisu ei ollut halvin vaihtoehto vaan se valittiin laadullisin perustein kilpailevan rappausvaihtoehdon sijasta.

Julkisivukorjaus tiililankuilla

Tiililankkujen käyttö korjausrakentamisessa on vielä toistaiseksi ollut varsin vähäistä, mutta uudisrakennuspuolella rakennetta on käytetty jo varsin runsaasti esim. toimisto- ja julkisessa rakentamisessa. Tiililankkuverhous samoin kuin tiilipienelementtiratkaisukin on mekaanisesti taustarakenteeseen kiinnitettävä korjausratkaisu. Lankkuratkaisu poikkeaa tiilipienelementtiratkaisusta kuitenkin siinä, että rakennetta ei tarvitse laisinkaan saumata, mikä nopeuttaa rakenteen asennusta entisestään. Huoltovapauden, tuulettuvuuden ja keveyden lisäksi tiililankkuverhouksen etuna voidaan pitää myös helppoa vaihdettavuutta ja kierrätettävyyttä, mikäli siihen tulee tarvetta. Asennusaikaista etua saadaan myös siinä, että lankkujen sovittaminen ja katkominen vielä työmaavaiheessakin on helppoa.

Tiililankkuverhous poikkeaa ulkonäöltään selkeästi muista keraamisista julkisivuratkaisuista, mutta toisaalta sen ei ole tarkoituskaan olla muuratun julkisivun kaltainen, vaan selkeästi jotain muuta. Koska rakenteella on tehty niin hotelleja, kouluja kuin toimistorakennuksiakin on se materiaalina kaikesta huolimatta arkkitehtien arvostama rakenneratkaisu ja soveltuu näin ollen myös asuntorakentamiseen.

Haukiputaan koulu vuorattiin tiililankuilla

Haukiputaalle vastikään valmistunut Oulun Seudun Ammattiopisto on hyvä esimerkki tiililankuilla toteutetusta kohteesta, jossa sekä Argeton- että hieman kevyempiä Argelite- lankkuja on käytetty monipuolisella tavalla niin ulkovuorauksessa kuin sisätiloissakin. Kohde on uudisrakennus, mutta yhtä hyvin lankkua voidaan käyttää myös korjauskohteessa. Normaalisti lankut asennetaan alumiini- tai teräsrunkoon, mutta Haukiputaalla lankut kiinnitettiin poikkeuksellisesti puurunkoon, mikä sinänsä on varsin toimiva ratkaisu. Kohteen rakentamisesta vastasivat sekä Peab että YIT. Aluksi tuotteeseen ja sen asentamiseen oltiin hieman skeptisiä, mutta kun homma lähti käyntiin, oli työn eteneminen nopeaa ja varsin vaivatonta, toteaa kohteen vastaavana mestarina toiminut Jorma Manninen YIT :stä. Kohteessa käytettiin tiililankkuja varsin monipuolisesti, ei pelkästään ulkoverhouksessa vaan myös sisätiloissa, kuten esimerkiksi henkilöstöruokalan seinissä toteaa Manninen.

Wienerberger – johtava keraamisten korjausratkaisujen valmistaja

Julkisivukorjauksiin on nykyisin tarjolla monipuolinen valikoima kestäviä ja lähes huoltovapaita keraamisia ratkaisuja. Paikalla muurattu tiili ei ole enää välttämättä ainoa korjausratkaisu, vaan tarjolla on myös kevyempiä korjausratkaisuja, kuten Stonelin tiililaattapintainen pienelementti, johon Wienerberger toimittaa tiililaatat tai Argeton- ja Argelitetiililankkuverhoukset, jotka ovat niin ikään Wienerbergerin valmistamia. Toteutettu on myös kohteita, joissa julkisivuverhouksena on käytetty paanumaista keraamista kattotiiltäkin, kertoo Wienerbergerin markkinointijohtaja Juha Karilainen. Viimekädessä kuitenkin asiakas yhdessä arkkitehdin kanssa ratkaisee, millä materiaaleilla julkisivukorjaus toteutetaan. Kaikesta huolimatta kestävyys ja huoltovapaus sekä asumisviihtyvyyteen vaikuttavat laatutekijät ovat ulkonäön ja hinnan ohella niitä tekijöitä, jotka tulee ottaa huomioon valintoja tehtäessä. Siinä vertailussa savesta polttamalla valmistetut julkisivuverhousratkaisut ovat monellakin tavalla tarkasteltuna kilpailukykyisiä vaihtoehtoja, kiteyttää Karilainen.

Kolsin voimalaitoksen konttorin ulkoseinät verhoiltiin punaisella paanumaisella Koramic kattotiilellä, eli kattotiilelläkin voi verhoilla julkisivua. Viime kesänä Asuntomessut esitteli kohteen, jossa julkisivuissa on käytetty mustaa paanumaista kattotiiltä.
Kolsin voimalaitoksen konttorin ulkoseinät verhoiltiin punaisella paanumaisella Koramic kattotiilellä, eli kattotiilelläkin voi verhoilla julkisivua. Viime kesänä Asuntomessut esitteli kohteen, jossa julkisivuissa on käytetty mustaa paanumaista kattotiiltä.
Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
20212_68689.jpg
Uusittu ilmanvaihto tuo energiansäästöä ja asumismukavuutta
Monissa taloyhtiöissä pähkäillään remonttien kanssa. Kannattaako niihin satsaaminen ja milloin olisi paras aika tehdä ne? Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Ilmanvaihtoremontti kannattaa aloittaa sekä energiansäästön että asumismukavuuden parantamiseksi. Fiksu tekee sen linjasaneerauksen yhteydessä.
20223_77482.jpg
Miten talo­yhtiö voi varautua veden ja sähköt katkaisevaan verkko­hyökkäykseen?
Väylä väärinkäytöksille on auki, kun kiinteistön hallinnan ja huollon laitteet on kytketty verkkoon. Digitalisaatio tarkoittaa aina myös kyberuhkaa, joka pätee kaikenkokoisissa ja -ikäisissä taloyhtiöissä. Isännöitsijän ja hallituksen on osattava varautua siihen, että ulkopuolinen voi verkon kautta aiheuttaa asukkaille merkittävän vahingon – katkaista sähköt tai vedentulon tai hajottaa laitteen ja saada aikaan tulipalon.Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on laatinut Kyberturvallisuus asuinkiinteistöissä -julkaisusarjan taloyhtiöpäättäjien käyttöön. Tutustuimme ensimmäiseen osaan ja listasimme, mitä jokaisen taloyhtiöpäättäjän pitää tietää kyberturvallisuudesta.
20124_30326.jpg
Valokuitu mukaan putkiremonttiin
Kevään yhtiökokoukset nostavat jälleen esiin tulevat korjaustarpeet. Edessä oleva putkiremontti tarjoaa mahdollisuuden nostaa talon tietoliikenneyhteydet kerralla kuntoon.Rakenteiden avaus kerrosten välillä avaa tien myös valokuidulle. Kun asennustyö suunnitellaan ja ajoitetaan oikein, voidaan päästä huomattavan suuriin säästöihin. Verkkoyhteyksien lisääminen mukaan tekee pelätystä putkiremontista asuntojen arvoa kohottavan hankkeen. Sen tuoma toimivuus ja viihtyisyys palkitsevat asukkaille koituvan vaivan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton