• Etusivu
  • Remontti

Keraamisilla pihatiilillä kaunis kerrostalopiha

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 21.04.2015Päivitetty 13.08.2015
20154_43074.jpg

Pihatiili on kivimateriaali, joka sopii hyvin yhteen niin betonin ja kivituhkan kuin teräksen ja puunkin kanssa.

Helsingin Etelä-Hermanniin valmistunut neljän asuntoyhtiön kerrostaloalue sai arvoisensa pihapäällysteen keraamisista pihatiilistä. Koska urbaanit kaupunkipihat ovat nykyisin kooltaan varsin pieniä, kuten tässäkin tapauksessa, haluttiin ja toisaalta myös jouduttiin pihojen toteutukseen kiinnittämään erityistä huomiota. Pihojen suunnittelua mietittiin osana arkkitehtisuunnittelua heti alkumetreistä lähtien, kertovat kohteen pääsuunnittelusta vastanneet Olli Sarlin ja Marja Sopanen Arkkitehdit Sarlin+Sopanen Oy:stä.

Pihojen suunnittelu osana ympäröivää arkkitehtuuria

Toteutettu kortteli sijoittuu paikalle, jossa aiemmin sijaitsi yliopiston eläintieteenlaitos ja eläinsairaala. Toisaalta alue rajoittuu myös hieman alempana sijaitsevaan punatiiliseen pienteollisuus- ja vihannestukkualueeseen. Kohteen piha-alueiden materiaalivalintoja tehtäessä seurattiin asemakaavan antamia ohjeita, jossa esimerkiksi luonnonkivi oli yhtenä vaihtoehtona, kertoo Sarlin. Alueen luonteesta ja historiasta johtuen punertavasävyinen keraaminen pihatiili oli kuitenkin arkkitehtien mielestä parempi ja samalla myös luonnonkiveä selkeästi edullisempi vaihtoehto piha- alueiden päällystemateriaaliksi. Pihapiirin elävöittämiseksi haluttiin tiilen ohella käyttää myös muita materiaaleja. Pihan eri alueiden ja materiaalien sommittelussa toistuu sama teema kuin julkisivuissakin eli suorakaiteiden ja neliöiden muodostamat kuviot, paljastaa Sopanen. Idea aiheeseen saatiin ympäröivien rakennusten aukotuksista eli pihalla toistuvat samat teemat kuin itse rakennuksissa.

Piha suunniteltiin yhteistyössä

Yleensä pihasuunnitelman tekee pihasuunnitteluun erikoistunut pihasuunnittelija. Kun kyseessä on uudiskohde, tehdään pihasuunnitelmat yhdessä pääsuunnittelusta vastaavan arkkitehdin kanssa, kuten tässäkin kohteessa. Hermannin kohteen varsinaisesta pihasuunnittelusta vastasi maisema-arkkitehti Soile Heikkinen VIREARCista. Hän kertoi, että tässä kohteessa pihan materiaaleille oli asetettu tietty laatutaso ja keraaminen hieman "ropusti" pihatiili täytti nuo rakennustapaohjeiden määrittelemät vaatimukset. Materiaalina pihatiili on laadukas, mutta toisaalta kodikkaamman oloinen kuin monet muut kivivaihtoehdot, kertoo Heikkinen. Pihatiilen tehtävänä on luoda tässä kohteessa myös yhtenäistä ilmettä koko korttelialueelle. Uusien rakennusten julkisivut ovat tiiltä tiiviissamoin kuin alueella olleiden vanhojenkin rakennusten, joten tiili oli siinäkin mielessä hyvä vaihtoehto, jatkaa Heikkinen.

Pihatiili yhdistettiin muihin pintamateriaaleihin

Lopullinen pihatiilen väri päätettiin ottaa uudisrakennuksissa käytetyn vaalean tiilen sijasta alueen historiasta ja ympäröivistä vanhemmista rakennuksista, jotka edustavat punatiilen eri sävyjä. Näin uusille vaaleille julkisivutiilipinnoille saatiin samalla hieman kontrastia. Punainen luontevasti kuluneen omainen pihatiili löytyi Wienerberger-pihatiilimallistosta. Tummanpunainen pihatiili liittää hienolla tavalla eri talojen väliset urbaanit pihat yhdeksi kokonaisuudeksi. Lisäksi alueita on kevennetty hieman punertavasta kivituhkasta ja vihreästä nurmesta muodostuvilla suorakaide alueilla. Jonkin verran on käytetty myös betonista nurmi- ja reunakiveä. Tiiltä haluttiin käyttää myös rakennusten esteettömyyttä parantavissa sisäänkäyntien luiskissa sekä muutamissa pihaportaissa.

Keraaminen Wienerberger-pihatiili tuo kerrostalopihaan ajatonta kodikkuutta.
Keraaminen Wienerberger-pihatiili tuo kerrostalopihaan ajatonta kodikkuutta.

Pihatiili arkkitehdeille uusi kokemus

Sarlinille ja Sopaselle tiilen käyttö nimenomaan maankatemateriaalina oli ensikokemus, mutta he olivat lopputulokseen tyytyväisiä. Tiilessä on se hyvä puoli, että se sopii hyvin yhteen niin monien eri materiaalien kanssa. Esimerkiksi tässä Etelä-Hermannin korttelissa se istuu yhtä hyvin kivituhkan kuin teräksen tai puunkin kanssa – nurmialueista puhumattakaan. Lisäksi tiili, vaikka se kivimateriaali onkin, ei ole luonteeltaan kova, vaan paremminkin kodikas. Kohteeseen valittu pihatiili oli tarkoituksella myös hieman "elämää nähneen näköinen" – ikään kuin se olisi ollut siinä aina.

Kaunis piha lisää kiinteistön arvoa

Pihoja arvostetaan nykypäivänä aivan toisella tavalla kuin aiemmin ja niihin ollaan valmiita myös panostamaan, kertoo arkkitehti Sarlin. Pihat toimivat urbaaneilla kaupunkialueilla yhä enemmän myös ns. katselupihoina, vaikka niissä ei varsinaisesti aikaa paljon vietettäisikään. Tällä seikalla on merkitystä myös taloyhtiön yleiseen viihtyvyyteen ja totta kai kaunis ja viihtyisä piha lisää myös kiinteistön ja samalla asuntojen arvoa, jatkaa Sopanen. Myös Etelä-Hermannin alueella talot on rakennettu varsin tiiviisti, joten pihojen merkitys korostuu. Alueella on käytetty eri materiaaleja, kuten tiiltä, kivituhkaa ja ruohoa, joita on hauska katsella. Heikkinen lisää vielä, että alueen pihat ovat parhaimmillaan vasta muutaman vuoden kuluttua, kun istutukset ovat hieman kasvaneet ja pihat ikään kuin tulleet siihen tilaan, jollaiseksi suunnittelija ne on mielessään ajatellut.

Mitä pihasuunnittelussa tulee huomioida?

Viihtyisyys ja ulkonäkötekijöiden lisäksi tulee pihasuunnittelussa ottaa huomioon myös lukuisa määrä määräysten vaatimia niin sanottuja teknisiä asioita, kuten esimerkiksi polkupyörä- ja pysäköintipaikat, pelastusreitit, esteettömät sisäänkäyntiväylät, hulevedet jne. Myös piha-alueen valaistus on tärkeässä asemassa pihaa suunniteltaessa. Aikojen kuluessa monet asiat ja vaatimukset ovat kuitenkin muuttuneet. Esimerkiksi autoja ei kaupunkialueilla haluta enää sijoittaa kerrostalopihoille. Myös katualueet tiiviisti rakennetuilla alueilla ovat usein ahtaita, mistä johtuen autopaikoitus onkin sijoitettu joko pihakannen alle tai lähistölle rakennettuihin paikoitushalleihin. Samalla saadaan enemmän tilaa erilaisille viihtyvyyttä lisääville tekijöille. Kun ennen vanhaan autot täyttivät asfaltilla pinnoitetun kerrostalopihan, on niiden paikalle tänä päivänä sijoitettu esimerkiksi laadukkaammat ulko-oleskelutilat ja paremmin varustetut lasten leikkialueet, kasvillisuuttakaan unohtamatta, kertoo Sarlin. Ennen vanhaan ei vaadittu oikeastaan erillistä pihasuunnitelmaa. Nykyisin sen sijaan viranomaiset kiinnittävät aivan toisella tavalla huomiota pihojen suunnitteluun ja toteutukseen.

Esimerkkejä eri värein toteutetuista muista pihatiilikohteista.
Esimerkkejä eri värein toteutetuista muista pihatiilikohteista.

Mistä pihoihin on haettu ideoita?

Suomessa kerrostalopihat olivat vielä 80–90 -luvuilla varsin yksinkertaisia, eikä niihin haluttukaan panostaa. Katsottiin, että mieluummin satsataan itse rakennukseen kuin pihaan. Viranomaisten, suunnittelijoiden ja yhtä lailla myös kansalaisten tietoisuus siitä, miten esimerkiksi Tukholmassa tai Kööpenhaminassa kerrostalopihojen viihtyvyyteen oli satsattu jo paljon aikaisemmin kuin meillä, sai myös suomalaiset rakennuttajat ja suunnittelijat panostamaan enemmän piharakentamiseen. Tänä päivänä kaunis piha on ikään kuin käyntikortti itse rakennukselle. Hyvä piha antaa lisäarvoa taloyhtiölle, joka näkyy edelleen asuntojen myyntihinnan kehityksessä, tähdentää Heikkinen.

Tiili luo uusia mahdollisuuksia piharakentamiseen

80–90 -luvuilla kerrostalopihat olivat yleensä asfalttipäällysteisiä. Kaksituhatluvulle tultaessa haluttiin hieman lisäilmettä pihoihin ja alettiin käyttää betonilaattoja ja -kiviä elävöittämään pihapiiriä. Julkisilla pihoilla käytettiin myös luonnonkivilaattoja. Aivan viime vuosina on markkinoille tuotu yhä laajempi valikoima erivärisiä ja -muotoisia kiviä ja laattoja. Aito keraaminen pihatiili on yksi mielenkiintoinen uutuus, jonka käyttö on alkanut lisääntyä myös Suomessa. Ruotsissa ja Norjassa keraamisilla tiilillä päällystettyjä alueita on jo varsin runsaasti Tanskasta ja Keski-Euroopasta puhumattakaan, mutta Suomeen ne tekevät vasta tuloaan. Usein epäillään tiilen mekaanista lujuutta tai pitkäaikaiskestävyyttä maankatteena, mutta esimerkiksi maankatteeksi valmistetut Wienerberger-pihatiilet ovat säänkestoltaan testattuja ja kuormituskestävyyskin puristuslujuuden osalta jopa yli 80 N/mm2. Keraamisten pihatiilien hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että ne tasaavat sadekausien aikaista hulevesikuormitusta piha-alueilla. Keraamisten tiilien väri ei myöskään kulu tai katoa ajan kuluessa.

Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
20164_46126.jpg
Huoneakustiikan avulla miellyttävä äänimaailma
Äänitiedettä kutsutaan akustiikaksi. Itse sana "akustiikka" tulee Kreikan kielestä sanasta akoustos, joka tarkoittaa samaa kuin kuulla. Akustiikka on osaltaan myös klassista fysiikkaa. Kun tutkimme värähtelyjä sekä säteilyä, huomaamme, että värähtely muuttuu ilmassa paineenvaihteluksi, joka etenee aaltoliikkeenä alkuperäisen värähtelyn taajuudella. Akustiikasta tuleekin näin tärkeä lähes kaikilla elämänalueilla.Useimmiten akustiikalla tarkoitetaan tilan jälkikaiunta-aikaa tai ääneneristysominaisuuksia. Eri tilojen kohdalla akustiikka jaetaan hyvin helposti vain hyvään tai huonoon, mutta akustiikalla tarkoitetaan kuitenkin kaikkia äänen ominaisuuksia jossakin tilassa. Määrityksiä voidaankin tehdä esimerkiksi puheenymmärrettävyydellä, ilmaääneneristysominaisuuksilla, jälkikaiunta-ajalla tai taustamelutasolla.Tutustu Gyptone-tuotteisiin
201311_36928.jpg
Kestävät sadevesi- ja kattoturvajärjestelmät kaikkiin kiinteistöihin
Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla täällä pohjolassa. Myös ruoste ja pintojen hilseily ovat kaikille tuttuja ilmiöitä.Pyydä asiantuntijan kartoitus!Lue lisää sadevesijärjestelmistä
20236_82003.jpg
Kuka on vastuussa taloyhtiön tiedottamisesta?
Kuka hoitaa tiedottamisen osakkaalle, jos yhtiökokouksessa tehdään päätöksiä muutostöistä tämän omistamaan autotalliin? Minun autotallin lattiaan tehtiin koko taloyhtiötä hyödyntävä huoltoluukku, ja sen kaivamisen tarkoitus selvisi vasta kolme kuukautta kaivamisen alettua. Tieto tuli tältä kaivajalta. Autotalli oli käyttökiellossa tämän ajan.Kuka on korvausvelvollinen, kun lukitussa autotallissa vaurioitetaan osakkaan omaisuutta? Työmies oli huoltoluukun kantta viedessään naarmuttanut minun autoa, ja mennyt lupaa kysymättä autotalliin. Taloyhtiön isännöitsijä lupasi kevätkokouksessa selvitellä asiaa, nyt syyskuussa en ole vieläkään saanut häneltä vastausta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton