• Etusivu
  • Remontti

Vesivahinko huolimattomasta muutostyöstä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.06.2010Päivitetty 12.11.2015
20106_22478.jpg

Kosteusvaurion syyksi todettiin vesieristyksen pettäminen. Aiemman pyöreän lattiakaivon kannen tilalle oli vaihdettu laatoitustyön yhteydessä neliönmuotoinen kansi.

Huonosti tehty kylpyhuoneremontti voi tulla ilmi useita vuosia remontin jälkeen. Vuonna 1990 rakennetussa rivitaloyhtiössä kävi juuri näin. Syynä vesivahinkoon oli huolimattomasti tehty kylpyhuoneen lattian laatoitustyö.

Vahinko tuli ilmi, kun asunto vaihtoi omistajaa. Entinen omistaja oli uusinut kylpyhuoneen lattian vuonna 1997. Tällöinen omistaja osti työn ulkopuoliselta urakoitsijalta. Rivitalojen alkuperäiset kylpyhuoneet olivat laatoitetut seiniltä ja lattiamateriaalina oli käytetty märkätiloihin tarkoitettua muovimattoa, joka toimi samalla varsinaisena vesieristeenä kylpyhuoneessa.

Uuden omistajan kauhu

Edellinen omistaja oli sijoittanut suihkukaapin nurkkaukseen, johon suihkun paikka oli vesipisteen puolesta määritelty. Uusien omistajien osalta suihkukaappi koettiin tarpeettomaksi ja poistettiin. Näin ollen ostotilanteessa ja sitä ennen laatoitus suihkukaapin alla ja takana oli poissa näkyvistä.

Ongelmat havaittiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa heti, kun suihkukaappi oli poistettu. Osa suihkukaapin alla olleista lattialaatoista oli irtonaisia. Asunnon uusi omistaja otti välittömästi yhteyttä yhtiön isännöitsijään ja huoneiston edelliseen omistajaan.

Yhtiön isännöitsijä yhdessä Rakennusinsinööritoimisto Tilatiedon Aki Ojalan kanssa kävivät huoneistossa ja päättivät, että irralliset laatat on poistettava viipymättä ja kosteusvaurion laajuus tutkittava. Samalla mahdollisesti selviäisi vaurioon aiheuttaja.

Vaurioiden kartoitus

Huoneistossa käynnin jälkeen isännöitsijä ilmoitti taloyhtiön hallitukselle tapahtuneesta ja kohteella päätettiin järjestää katselmus, johon osallistuivat asunnon sekä uusi että vanha omistaja, isännöitsijä, rakennusinsinööri sekä taloyhtiön hallituksen edustajat. Tarkoituksena oli selvittää vaurion laajuus ja keskustella mahdollisesta korvausvelvollisuudesta.

Poistettujen irrallisten laattojen alta kävi selkeästi ilmi, että lattian kosteusvaurio oli aiheutunut lattiakaivon reunoilta leikatun muovimaton kohdalta. Lattialaatoituksen tekijä oli leikannut uuteen laatoitukseen sopivalle lattiakaivon neliökannelle aukon mattoon. Mattoon tehty aukko ulottui aina betonilattiaan asti, jolloin vesieristys todettiin muutoksista johtuen puutteelliseksi. RI Ojala totesi tämän syyksi lattiaan aiheutuneisiin kosteusvaurioihin.

Huolellisuutta muutostöihin

Ongelma todettiin johtuvan muutostyön yhteydessä tehdystä virheestä, jolloin lattian korjausvastuu jäi tässä tapauksessa edelliselle omistajalle. Seinistä näkyvää vauriota ei löytynyt, mutta taloyhtiön toimesta päätettiin kuitenkin mitata kosteus myös seinärakenteista. Konkreettisesti suurin haitta vahingosta kuitenkin tuli uusille omistajille, joiden kontolle jäi kunnostuksesta aiheutuva häiriö sekä osaltaan viivästynyt asettuminen aloilleen.

Purkutyöt huoneistossa aloitettiin välittömästi. Kylpyhuoneen ja saunatilan yhteinen muovimatto sekä kylpyhuoneen seinälaatat poistettiin ja rakenteiden kosteus tarkistettiin mittaamalla.

Märkätilaan tarkoitettu muovimatto poistettiin sekä kylpyhuoneesta että sen yhteydessä olleesta saunatilasta.
Märkätilaan tarkoitettu muovimatto poistettiin sekä kylpyhuoneesta että sen yhteydessä olleesta saunatilasta.
Purkutöiden jälkeen RI Aki Ojala mittasi pintakosteutta lattiakaivon ympäristöstä sekä seinärakenteista.
Purkutöiden jälkeen RI Aki Ojala mittasi pintakosteutta lattiakaivon ympäristöstä sekä seinärakenteista.

Laki velvoittaa tarkkaavaisuuteen

Valvojaksi työlle osoitettiin taloyhtiön toimesta RI Aki Ojala ja kaikki kohteella käytetyt menetelmät tullaan kirjaamaan tarkasti ylös. Käsiteltävä tapaus on hyvin yksinkertainen siinä mielessä, että syy aiheutuneeseen on yksiselitteinen. Uusi asunto-osakeyhtiölaki korostaa osakkeenomistajan vastuuta suoritetuista muutostöistä. Osakkeenomistajan teettämän muutostyön yhteydessä tulee noudattaa hyvää rakennustapaa olipa työ suoritettu omistajan itsensä tai ulkopuolisen tekijän toimesta.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Rakentaminen taloyhtiön alueelle?
As Oy käsittää 4 kerrostaloa ja 4 rivitaloasuntoa. Rivitalojen piha-alueet on huomioitu taloyhtiön järj.säännöissä.Kerrostalojen alimmat asunnot ovat myös maan tasalla, mutta hallitsevat vain yläpuolella olevan parvekkeen suuruista terassia, ainakin näin on ennen asiaa tulkittu. Myöskään isännöitsijäntodistus ei määrittele alimmille asunnoille omaa piha-aluetta.Nyt yksi osakas on kuitenkin laittanut kiinteän n. 140 cm korkean aidan koko asuntonsa leveydelle. Aita on ruskea ja erottuu selvästi siniharmaasta seinästä.Hallitus on tietoinen asiasta. Voiko osakas/hallitus asunto-osakeyhtiölain mukaan näin menetellä?Jos aita on laiton, miten asiassa edetään?
Alvar-Aallonkatu-5-Helsinki-weber-monoroc-eristerappaus
Julkisivu rantarakentamiseen
Helsingin kaupungin rantarakentamisen ohjeistossa on hyödyllistä tietoa rakentamiseen niin meren kuin suurten sisämaajärvien läheisyyteen, joissa olosuhteet ovat erityisen vaativat. Weberin ratkaisuista esimerkiksi MonoRoc eristerappaus- ja Kahi Facade –julkisivujärjestelmät sopivat erityisen hyvin rantarakentamisen sisämaata huomattavasti ankarammin julkisivurakenteita rasittaviin sääoloihin.Rantarakentaminen yleistyy. Helsingissä satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen on vapauttanut meren rannalla useita alueita asunto- ja toimistorakentamiseen ja muuhun käyttöön. Muissakin rannikkokaupungeissa suuntauksena on parhailla ranta-alueilla keskustan läheisyydessä sijaitsevien satamatoimintojen ja teollisuuden siirtäminen kauemmas ja asuntojen rakentaminen tilalle.Rakennusten ympäristöolosuhteet ovat rantarakentamisessa usein huomattavasti vaativammat kuin sisämaahan rakennettaessa. Suunnittelussa ja rakentamisessa on huolellisesti otettava huomioon nämä alueelliset erityispiirteet. Ohjeita kannattaa hyödyntää aivan meren tai suuren järven rannalla sijaitsevien alueiden lisäksi ainakin parin kilometrin etäisyyteen rannasta ulottuvalla vyöhykkeellä.Tärkeimmät muista alueista poikkeavat tekijät ovat yleensä kosteusolosuhteet, kovemmat tuulikuormat, vedestä ja jäästä aiheutuvat kuormitukset ja rasitukset, suuremmat viistosademäärät ja usein vaikeat perustamisolosuhteet.Rakenteiden käyttöikämitoitukselle olosuhteet asettavat erityisiä haasteita. Varsinkin julkisivujen suunnittelu on haastavaa. Kova tuuli yhdistettynä kosteusrasitukseen vaatii erilaisten julkisivudetaljien tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja rakentamista, jotta saavutetaan riittävä käyttöikä, eivätkä rakenteet turmellu ennenaikaisesti.
taloyhtiön vuosikello lokakuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Lokakuu
Syksy etenee, viimeisetkin kesän henkäykset ovat menneet. On siis aika perehtyä uuden syyskuukauden tuomiin tehtäviin ja varautua samalla talven tuloon. Katse on myös suunnattava kevääseen ja silloin alkaviin korjaushankkeisiin. Pohjatyöhön on hyvä varata aikaa.
201111_28406.jpg
Talven kunnossapitoon kannattaa varautua ajoissa
Talvi tuo kiinteistönomistajan murheeksi jälleen piha-alueiden liukkauden ehkäisemisen ja lumenpudotukset katoilta. Myös tontin edustalla olevan jalkakäytävän hiekoituksesta on huolehdittava, ellei kunta ole ottanut sen kunnossapitoa vastuulleen.Vaikka kyseiset kiinteistönomistajan turvallisuusvelvoitteet voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyritykselle, ensisijainen vastuu kiinteistön alueella liikkuvien ihmisten turvallisuudesta sekä mahdollisesti tapahtuvista vahingoista on aina kiinteistönomistajalla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Remonttitarpeiden pimittäminen
Kysymys: Remonttitarpeiden pimittäminenSeuraavanlainen tapaus: Rivitalo 5 asuntoa rak -85. Ostaja ostanut asunnon, saanut tiedon isännöitsijältä ennen kaupantekoa, että suuria korjaussuunnitelmia ei seuraavalla 5 vuodelle. Muuttamisen jälkeen selviää, että yhdessä asunnoista on, mahdollisesti, alaseinässä kosteusvaurio. Muut asukkaat vähättelevät tilannetta.
202112_74118.jpg
Kokkaa kaukolämmöllä Michelin-kokki Sasu Laukkosen resepteillä
Michelin-kokki Sasu Laukkonen suunnitteli maailman ensimmäiset kaukolämpöä hyödyntävät reseptit

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton