• Etusivu
  • Isännöitsijä

Huoneiston vuokraus, kenen on vastuu ja mitä pitää huomioida?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.12.2011Päivitetty 26.07.2022
201112_28959.jpg

Vuokraukseen liittyy sekä erimielisyyksiä että tulkinnanvaraisuuksia niin vastuu- kuin sopimusasioissakin. On siis yhteinen etu, että perusperiaatteet vuokraamiseen liittyen tuntevat niin vuokralainen kuin vuokranantajakin.

Huoneiston vuokrausta säätelee laki

Huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen säätelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta. Lakia sovelletaan sopimukseen, jolla rakennus tai sen osa, eli huoneisto, vuokrataan toiselle käytettäväksi asumiseen. Huoneiston käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan, mikä on huoneiston sovittu pääasiallinen käyttö.

  • Vuokrasopimus
  • Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito (vuokranantajan tarkastusoikeus)
  • Vuokran suuruus ja maksaminen
  • Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
  • Vuokrasopimuksen irtisanominen ja purku/ lakkaaminen
  • Muutto asuinhuoneistosta ja asunnon jälleenvuokraus/alivuokraus
  • Työsuhdeasunto

Huoneiston vuokrasopimus

Vuokrasopimus on luonteeltaan joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Pääsääntö on, että vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, elleivät osapuolet muuta sovi tai asiasta ole muualla lainsäädännössä toisin säännelty. Jos vuokrasuhde on jatkunut useammin kuin kahdesti yli kolmen kuukauden ajan, katsotaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi huolimatta osapuolten määräaikaisesta sopimuksesta.

Vuokrasopimus ja muutokset siihen on tehtävä kirjallisesti. Erityisesti on muistettava, että määräaikaista vuokrasopimusta ei voida tehdä suullisesti. Lain mukaan suullisen vuokrasopimuksen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Tästä säännöstä poikkeuksena on, että vapaa-ajan huoneisto voidaan vuokrata määräajaksi suullisin sopimuksin. Vuokrasopimuksen ehdoissa on noudatettava hyvää tapaa. Hyvän tavan vastaisia ja kohtuuttomia sopimusehtoja voidaan sovitella tai jättää ne huomioon ottamatta. Vuokrasopimusta voidaan sovitella joko osittain tai se voidaan määrätä raukeamaan, mikäli sopimusehdon noudattaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

Osapuolten välillä mahdollisesti syntyvää vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella. Vahingon sattuessa, vahinkoa kärsinyt osapuoli on velvollinen ryhtymään kohtuullisiin toimenpiteisiin vahingon rajoittamiseksi, muussa tapauksessa hän saa kärsiä vastaavan osan vahingosta itse.

Kilpailevien vuokrasopimusten osalta etusija on sillä, kenen vuokrasopimus on solmittu aiemmin. Siinä tapauksessa, että vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys, on kiinnityksen haltijalla etusija. Vilpittömässä mielessä (ei tiennyt eikä pitänytkään tietää) olevalla vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta vahingonkorvausta vahingosta.

Sopimuksen ehdoksi vakuudet

Tavallista on, että vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisestä vuokralainen antaa vakuuden. Vakuuden määrä ei kuitenkaan saa ylittää kolmen kuukauden vuokran määrää. Säännöksen vastainen ehto on mitätön. Mitätön on myös ehto, jolla vuokrasopimuksessa kielletään vuokralaiselta oikeus hankkia vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi kiinnitys tai että vuokralaisella ei olisi oikeutta kuitata vuokranantajalta olevaa vastasaatavaansa vuokrasta.

Vuokrasta on vastuussa vuokralainen sekä hänen avio- tai avopuolisonsa, joka asuu huoneistossa. Puoliso on vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, vaikka hän ei olisikaan vuokrannut huoneistoa. Puoliso vastaa asumisajaltaan velvoitteista, vaikka huoneiston vuokrannut puoliso muuttaisi huoneistosta pois.

Vuokrasuhteesta aiheutuvat ilmoitukset ja kehotukset voidaan lain mukaan lähettää vastaanottajalle kirjattuna kirjeenä vastaanottajan tavallisesti käyttämään osoitteeseen. Ilmoituksen asianmukainen lähettäminen riittää tiedoksiantovelvollisuuden täyttämiseksi. Aviopuolisoiden yhteisesti tai toisen vuokraamaa, yhteisenä kotina käytettävää huoneistoa koskeva haaste voidaan pätevästi antaa tiedoksi kummalle tahansa puolisoista.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20102_20568.jpg
Säästä energiaa – älä hehkuta
Maaliskuussa 2009 Euroopan komissio antoi vaatimukset lamppujen energiatehokkuudelle. Asetuksen (244/2009) myötä tietyn valomäärän tuottamiseen saa kulua vain tietty enimmäismäärä sähköenergiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että perinteiset hehkulamput poistuivat markkinoilta. Hehkulamput eivät täytä tiukentuneen asetuksen vaatimuksia, joten jatkossa on valittava tehokkaampi lamppu vanhan tilalle. Energiansäästölamppu on helppo valinta uudeksi lamppuvaihtoehdoksi.
12_P_139546_1.jpg
Helppo ja järkevä ratkaisu sähköauton lataus­valmiudelle - katso video!
Onko taloyhtiössänne ajankohtainen tarve sähköauton lataukselle? Entä koskeeko 11.11.2020 voimaan tullut laki sähköajoneuvojen latausvalmiuden järjestämisvelvoitteesta teidän taloyhtiötänne? Tutustu alla olevasta videosta helppoon ja käytännöllisen järkevään ratkaisuun järjestää sähköautojen latausvalmius!
20227_79075.jpg
Onko vastuu huoneisto­kohtaisista jäähdytys­laitteista taloyhtiöllä?
Rivitaloyhtiössä, joka valmistui 2019, ovat uudiskohteen ostajat kohteen rakentamisvaiheessa (ennen huoneiston luovutusta) päättäneet hankkia huoneistoihinsa erilaisia jäähdytysratkaisuja (seinäasennettava tai kattoasennuksena rakenteisiin tehty ilmalämpöpumppu).Eli jäähdytyslaitteen jokainen huoneisto on valinnut omien tarpeittensa mukaan ja urakoitsija on toteuttanut ne. Kustannukset ovat vaikuttaneet tietysti huoneiston ostohintaan.Osakkaalla on ollut lisäksi mahdollisuus jättää asentamatta koko jäähdytys. Kaikki jäähdytyslaitteet on suunnitellut ja asentanut urakoitsija.Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa poikkeavasta vastuunjaosta. Kumpi vastaa näiden yhtiön toimesta asennettujen "erilaisten" ilmalämpöpumppujen huollosta ja korjauksesta, osakas vai yhtiö? Jos joku yhtiön osakas on halunnut jälkikäteen, huoneiston luovutuksen jälkeen asentaa jäähdytyksen, kuka vastaa tämän laitteen huollosta ja korjauksesta?Jos taloyhtiö on valvonut em. jälkikäteen asennetun ilmalämpöpumpun asennustyön, vaikuttaako se vastuunjakoon? Jos em. jälkikäteen tehty asennus aiheuttaa ongelmia (vesivahinko) esimerkiksi yhtiön vastuulla oleville huoneistojen rakenteille, kuka vastaa korjauksesta?
20106_22492.jpg
Ulko-ovet suojaan sateelta
Rivitaloasuntojen ulko-ovet välttyvät nyt suoralta sateelta, kun niihin asennettiin valoa läpäisevät Icopalin Fastlock Canopy-ovikatokset. As Oy Tervatapion seitsemän rivitalon yhtiössä päädyttiin kokonaisedullisiin, asennusvalmiisiin valokatoksiin.
202210_68885.jpg
Pääsuunnittelija tuntee lain sekä ymmärtää koko rakennusprosessin
Rakennus- ja remonttihankkeen suunnittelua johtaa suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Rakentamisen tai remontoinnin tuiki tärkeän valmisteluvaiheen laatu henkilöityy useimmiten pääsuunnittelijan osaamiseen ja johtamiskykyihin.
20229_79561.jpg
Miten haen vastikkeen alentamisen itse tehdystä remontista?
Miten kustannukset jakautuvat taloyhtiön lattiakaivojen (saunan, suihkun) uusimisen osalta, jos osakas on omalla kustannuksella vaihtanut jo kaivot?Jos lainaa otetaan, kuuluuko osakkaan, jolla jo on uusittu lattiakaivo, osallistua maksuihin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton