• Etusivu
  • Remontti

Säästä energiaa – älä hehkuta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2010
20102_20568.jpg

Maaliskuussa 2009 Euroopan komissio antoi vaatimukset lamppujen energiatehokkuudelle. Asetuksen (244/2009) myötä tietyn valomäärän tuottamiseen saa kulua vain tietty enimmäismäärä sähköenergiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että perinteiset hehkulamput poistuivat markkinoilta. Hehkulamput eivät täytä tiukentuneen asetuksen vaatimuksia, joten jatkossa on valittava tehokkaampi lamppu vanhan tilalle. Energiansäästölamppu on helppo valinta uudeksi lamppuvaihtoehdoksi.

Mistä tiedän, millaisen lampun ostan?

Hehkulamppujen käyttö ei siis ole kielletty, mutta tehottomia lamppuja ei jatkossa saa enää tuoda markkinoille. Kun kaupan hyllyltä ei tulevaisuudessa löydy tuttuja lamppuja, helpottaa hehkulamppujen poistuminen markkinoilta nimenomaan kuluttajien valintoja.

Energiansäästölamppujen vastaavuus totuttuihin lamppuihin on tehty mahdollisimman helpoksi. Kotitalouslamppujen pakkauksissa on kodinkoneistakin tuttu energiatehokkuuden asteikko. Asteikon lisäksi pakkauksesta käy ilmi lampun antaman valovirran määrä, teho sekä lampun käyttöikä tunteina. Energiansäästölamppu on siis taloudellinen ja ympäristöystävällinen valinta.

Lähes jokaiseen valaisimeen sopii energiansäästölamppu, joka onkin usein paras valinta hehkulampun tilalle. Hyvät energiansäästölamput kuuluvat A-luokkaan, kun jo markkinoilta poistuneet olevat hehkulamput kuuluivat alimmille tasoille.

Monipuolista säästöä

Energian- ja vedenkulutus muodostaa noin 40 %:n osuuden asuinkiinteistön hoitokustannuksista. Energiaa säästävillä valinnoilla voidaan suoraan vaikuttaa tähän osuuteen. Säästöjen myötä myöskin vastikkeiden ja vuokrien nousupaineet pienenevät, jolloin muutoksesta hyötyy koko taloyhtiö osakkaineen ja asukkaineen. Hehkulampun vaihtaminen energiansäästölamppuun vaikuttaa myönteisesti energiansäästön lisäksi kasvihuonepäästöihin sekä kustannuksiin.

1. Enemmän energiansäästöä

20102_20570.jpg

Hehkulamppu hehkuu nimensä mukaisesti lämpöä, vain pieni osa lampun energiantarpeesta kuluu valon tuottamiseen.

Energiansäästölampulla saadaan enemmän valoa ja samalla kulutetaan vähemmän energiaa. Esimerkiksi 60W hehkulampun vaihtaminen 15W energiansäästölamppuun tuo 75 % vähennyksen energiankulutukseen.

Lämmityskausi on Suomessa pitkä, joten säästö on tuntuva vuositasolla, vaikka kesällä varsinaisia lämmityskustannuksia ei syntyisikään.

2. Vähemmän kasvihuonepäästöjä

Kasvihuonepäästöjen määrä huolettaa maailmanlaajuisesti, jokaisen tulisi kantaa kortensa kekoon päästöjen vähentämiseksi. Osakkaiden ja asukkaiden helpoin tapa osallistua on vaihtaa kaikkiin valaisimiin energiansäästölamput. Valikoima laajenee jatkuvasti, joten myös yleisten tilojen lamput voidaan vaihtaa energiatehokkaisiin versioihin. Siitäkin huolimatta että energiansäästölamppu on ongelmajätettä käyttöikänsä jälkeen, luonnonvarat säästyvät paremmin juuri käyttöiän pidentyessä jopa kymmenkertaiseksi.

3. Enemmän kustannussäästöjä

Kun vanhat hehkulamput on vaihdettu energiansäästölamppuihin, sähkölasku tulee joka tapauksessa olemaan nykyistä pienempi. Ei siis ole merkittävää mikä lämmitysjärjestelmä kiinteistössä on. Säästön määrään vaikuttaa luonnollisesti se, montako hehkulamppua on korvattu ja kauanko niitä pidetään päällä päivittäin. Mikäli haluaa laskea tarkan kustannussäästön, on huomioitava hankintakulut sekä taloussähkön ja lämmitysenergian (ks. kohta 1) hinta.

20102_20569.jpg
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20224_77962.jpg
Yksi mies ei tällaista kattoa tee!
As Oy Villenkatu 6 on Haminassa sijaitseva 4-kerroksinen taloyhtiö. Vuonna -56 rakennetussa kiinteistössä oli alkuperäinen konesaumakatto, joka oli jo muutaman vuoden vaatinut korjailua ja maalailua. Saumat olivat vuosien saatossa löystyneet, ja koska rakenteissa ei ollut aluskatetta, oli katon uusiminen edessä.
20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiö­sanaston? Vuorossa kirjain U, V ja Y
Mitähän tarkoittaa U-arvo, tai vuosikorjausohjelma? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu yleiskaava. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa.Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista U, V ja Y:
20208_66281.jpg
Automaattinen pihavalaistuksen ohjaus
Olemme siirtymässä vuodenajoissa pimeämpää kohti ja taloyhtiöiden ulkovalaistus ja sen puute tulee taas ajankohtaiseksi aiheeksi, samoin autojen lämmityspaikkojen riittävyys. Uudehkona ongelmana tulemme kohtaamaan sähköautojen latauspisteet – kuinka monta ja kuka maksaa. Miten tämä kaikki tulisi hoitaa mahdollisimman käyttäjäystävällisesti ja kustannustehokkaasti?
20219_72789.jpg
Taloyhtiösanastoa: osa H, I ja J
Mitähän tarkoittaa huoneistoala, tai ilmaääni? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu jäteilmakanava. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista H, I ja J.
20216_71380.jpg
Sähköinen allekirjoitus helpottaa taloyhtiön hallintoa
Taloyhtiön arkipäivän ja hallinnon pyörittämiseen kuuluu monenlaista hommaa, jotka sisältävät paljon erilaisia paperitöitä sekä kommunikointia taloyhtiön oman porukan tai muiden toimijoiden, kuten esimerkiksi huoltoyhtiön tai isännöitsijän kanssa. Tässä taloyhtiön paperirumbassa auttaa, kun työkalut kommunikointiin ja sähköiseen allekirjoittamiseen ovat kunnossa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Seinä vinossa, kenen vastuu?
Olemme ostaneet kerrostalohuoneiston, jossa kylpyhuoneen ja eteisen välinen seinä on muurattu vinoon. Koska olemme muutostyönä vaihtaneet parketin isoihin laattoihin näkyy seinän vinous sekä kylpyhuoneen että eteisen puolella vinoina laatan reunoina. Seinä on n. 6-10 cm vinossa. Mikäli seinä puretaan ja rakennetaan uudelleen, joudutaan koko kylpyhuoneen, saunan (kostauseristyksen takia) ja eteisen sekä olohuoneen laatoitus purkamaan, jotta saadaan alkuperäisen tavoitteen mukainen rakennusratkaisu.Emme ole vielä muuttaneet asuntoon ja kysymys kuuluu millainen on kohtuullinen ratkaisu asian tiimoilta, mikäli rakenteita ei uusita, koska rakennusvirheen lisäksi asia vaikuttaa tietenkin myös asunnon jälleenmyyntiarvoon.Lisäksi samassa yhteydessä havaitsimme, että siistijät olivat kastelleen kaikki kylpyhuoneen kalusteet (vesi tippui pitkin kalusteiden seiniä ja laatikostoissa oli vettä). Miten tämä tulisi huomioida?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton