• Etusivu
  • Remontti

Valaistuksen ohjaus tuo säästöä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.02.2012Päivitetty 02.01.2013
20122_29700.jpg

Kuva I-Valo Oy.

Taloyhtiön yhteisten tilojen ja pihan valaistuksen uusiminen lisää ratkaisevasti asumisen mukavuutta ja turvallisuutta. Samalla voidaan saavuttaa myös säästöjä, sillä jokainen uusi valaistusratkaisu arvioidaan tänä päivänä myös energiatehokkuuden näkökulmasta.

Parhaaseen tasoon pyrittäessä valaistus on kytkettynä ainoastaan silloin, kun sitä tarvitaan. Asukas on valon käyttäjä ja havainnoija, jonka läsnäolo ja liike ovat viesti valon tarpeesta. Tänä päivänä valaistuksessa käytetäänkin apuna tunnistimia ja älykkäitä valaisimia.

Tunnistimet tarjoavat säästön ja mukavuuden lisäksi monia uusia mahdollisuuksia kuten viiveen ja kirkkaustasojen säädöt. Ne ovat tuoneet uutta myös valaisimiin, joissa voi olla mm. ledeillä toteutettu orientaatio- tai mukavuusvalo tai kyky ohjata toisia valaisimia tai valaisinryhmiä.

Tutustu sähköistyskoulun muihin osiin

Valaisin huomaa kulkijan

Hyvä esimerkki on rappukäytävän valaisin, joka havaitsee lähestyvän kulkijan ja sytyttää valot vain viereisille kerrostasoille. Langaton yhteys kytkee päälle vain tarvittavat valaisimet, jotka ovat odotelleet tuottaen mukavuusvaloa muutamalla ledillä. Turvallisuus ja mukavuus lisääntyvät, mutta energiaa säästyy.

Infrapuna- eli IR-tunnistimella voidaan valvoa aukottomasti laajaakin pihapiiriä tai autokatosta. Erityisesti sivuttaissuuntaista liikettä havainnoivana se sopii hyvin myös isoihin sisätiloihin.

Suurtaajuus- eli HF-tekniikkaan perustuva tunnistin havaitsee puolestaan pienetkin ihmisten tai esineiden liikkeet kulkusuunnasta riippumatta. HF sopii erityisen hyvin portaikkoihin, sillä se kytkee valot välittömästi ilman viivettä.

Kuva Oy Hedtec Ab.
Kuva Oy Hedtec Ab.
20122_29702.jpg

Tunnistin voi sijaita myös valaisimen sisällä näkymättömissä. Näin mm. kirkkaudensäätö, himmennys, hämäräkytkin ja viiveiden säätö voivat olla samassa kokonaisuudessa. Nämä kaikista suunnista tunnistavat valaisimet voivat toimia itsenäisesti vaikkapa rappukäytävässä, kellaritiloissa, pesutuvassa ja varastoissa.

Valonlähteelle oma valaisin

Uudet valonlähteet eli lamput säästävät energiaa, mutta vaativat niitä varten suunnitellut valaisimet, jotka parantavat valotehoa entisestään. Siksi valaisinten uudistaminen on energiatehokkuuden kannalta ehdottoman tärkeää.

Uusikin tekniikka kuten led-valaistus tuo suurimmat säästöt vasta silloin, kun sitä ohjaa älykäs tunnistin. Se tuottaa parhaat valaistusolot jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen. Sähköntarve vähenee välittömästi ja investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Kuva Oy Hedtec Ab.
Kuva Oy Hedtec Ab.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202210_79772.jpg
Ajantasainen putkilukkojärjestelmä parantaa turvallisuutta
Toimivilla putkilukkojärjestelmillä on tärkeä rooli – niillä varmistetaan, että esimerkiksi pelastustoimi tai huoltohenkilöt pääsevät kulkemaan sujuvasti kiinteistöihin tarpeen niin vaatiessa. Järjestelmien turvallisuutta on mahdollista parantaa eri tavoin, tärkein niistä on kulunhallintaratkaisujen pitäminen ajan tasalla.
20123_30103.jpg
Edullinen ja nopea
Yhä useammassa 1960- tai 70-luvulla rakennetussa taloyhtiössä pohditaan, kuinka pian ja millä tavalla betonielementtikerrostalon huonokuntoinen julkisivu kannattaisi korjata. Tämä ei ole ihme, sillä aikanaan nämä betonielementtikerrostalot suunniteltiin vain 30 vuoden käyttöiälle. Näiden rakennusten julkisivut ovat tulleet toinen toisensa perään tiensä päähän, joten korjattavaa riittää. Rakennukset ovat lisäksi huonosti eristettyjä, joten saneerauksen yhteydessä onkin järkevää parantaa myös energiatehokkuutta.Kerrostalon julkisivun saneeraus on sen verran kallis projekti, että korjausratkaisuissa tarkastellaan ennen kaikkea pitkäaikaiskestävyyttä. Käyttöiän pitäisi olla vähintään 50 vuotta, mutta yhä enemmän on alettu puhumaan jo 100 vuoden käyttöikätavoitteesta. Ammattinsa osaavat rakennuttajat asettavatkin nykyään tavoitteeksi vähintään sadan vuoden käyttöiän.Lisätietoa järjestelmästä
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Remonttitarpeiden pimittäminen
Kysymys: Remonttitarpeiden pimittäminenSeuraavanlainen tapaus: Rivitalo 5 asuntoa rak -85. Ostaja ostanut asunnon, saanut tiedon isännöitsijältä ennen kaupantekoa, että suuria korjaussuunnitelmia ei seuraavalla 5 vuodelle. Muuttamisen jälkeen selviää, että yhdessä asunnoista on, mahdollisesti, alaseinässä kosteusvaurio. Muut asukkaat vähättelevät tilannetta.
202112_73891.jpg
Muutokset postilaissa vaarantavat osakkaiden oikeuksia
Postilain uudistus vaarantaa paperikutsuja lähettävien taloyhtiöiden osakkaiden oikeuden osallistua yhtiökokouksiin. Keräily ja jakelupäivien harvetessa posti ei enää kulje riittävän nopeasti. Tämä kannustaakin taloyhtiöitä siirtymään sähköisiin kokouskutsuihin.Isännöintiliitto esittääkin, että kutsut tulisi pääsääntöisesti lähettää sähköisenä ja postitse vain erikseen pyydettäessä. Sähköpostikutsut säästävät myös taloyhtiöiden postituskuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Maksetaanko vesimaksut taloyhtiössämme oikein?
Jos osakkaalla on kodissaan päivähoidossa korvausta vastaan hoitolapsia, pitääkö niistä maksaa vesimaksu? Muuttuuko asia, jos asukas toimii yrittäjänä hoitaessaan lapsia tai on esim. kaupungin palkkalistoilla palkkasuhteessa?
20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton