• Etusivu
  • Remontti

Kaikki kerrostalokodit saavat vesimittarit

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.11.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuoden 2013 alusta myös vanhoihin kerrostaloasuntoihin on asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit – uusissa kerrostaloasunnoissa vesimittarit ovat olleet pakolliset vuoden 2011 alusta. Vesimittareiden piiriin kuuluvat myös liike- ja toimistohuoneistot.

Vesimittareiden asennus on seuraus kiristyvistä korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista. Veden kulutuksen seuranta kuuluu osana rakennusten energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin. Lämmitetyn veden osuus ja merkitys kasvaa rakennusten muiden lämpöhäviöiden vähenemisen myötä. Kun veden kulutus laskee, laskee myös lämmitysenergian tarve.

Vedenkulutus saattaa vaihdella huoneistokohtaisesti 70-400 litran välillä. Huoneistokohtainen vesimittari tekee veden käytön laskutuksesta tasapuolisen – maksetaan vain omasta kulutetusta vedestä. Nykyinen tasapuolinen laskutus ei tee oikeutta nuukasti vettä käyttävälle yksinasujalle. Lisäksi vesimittareiden on oltava sellaisia, että vastikkeen tai vuokran maksuperusteeksi voidaan määrätä veden kulutus. Vesimittarit asennetaan kiinteistöjä eikä vesihuoltolaitoksia varten.

Mittareiden asennuksella odotetaan myös asukkaiden kiinnittävän huomiota omaan vedenkulutukseensa. Asiantuntijoiden mukaan pakolliset mittarit vähentävät veden kulutusta noin 25 % tai jopa enemmän. Omakohtainen saattaa myös kiinnittää huomiota omaan veden kulutukseen.

Vesimittarien luenta

Osa vesimittareista on paikalla luettavia ja mekaanisia. Kehittyneimmissä mittareissa on antureita, joilla saadaan luenta keskitettyä ja niitä voidaan liittää muihin kiinteistön automaattisiin järjestelmiin. Laajakaistalla kulutustiedot siirtyvät aina laskutukseen asti. Saatavana on myös laitteita, jotka hälyttävät mikäli vettä kuluu koko ajan. Tällainen laitteen hälytys voi olla merkki vuodosta. Laite saattaa myös hälyttää, mikäli vettä ei kulu ollenkaan.

Luonnollinen asennusaika putkiremontti

Huoneistokohtaisen vesimittarin asennus on kirjattu korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksiin. Mikäli teknisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti on mahdollista, mittarit on asennettava linjasaneerauksen yhteydessä.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Lattiasta on noussut laattoja koholle, onko korjausvastuu yhtiöllä vai asukkaalla?
Kodinhoitohuoneen lattiasta laattoja noussut koholle yhdestä saumasta ja ns. kopolaattoja ympärillä n. 30 kpl. Lattia alkuperäinen. Asunto on valmistunut v. 1997. Tarkastaja mittasi kosteudet, jota ei ollut. Lainaus tarkastajan raportista. "Tarkastuksessa irrotettiin lattiasta yksi laatta, josta todettiin, ettei laatat ole kiinni laastissa juuri ollenkaan. Laattojen kiinnitys alustaan on alunperin ollut heikko ja laatat ovat irronneet betonilaatan kutistumisen myötä". Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa vastuunjaosta. Yhtiökokouksessa on hyväksytty käyttöön Kiinteistöalan kustannus Oy:n vastuunjakotaulukko, jossa vesieristys on taloyhtiön vastuulla ja pintamateriaalit asukkaan vastuulla. Kodinhoitohuoneessa ei ole vesieristystä.Onko korjausvastuu taloyhtiöllä vai asukkaalla?
20099_18700.jpg
Icopalin Fastlock Uni-valokatteiden tuotevalikoima laajeni värillisillä valokatteilla
Icopal on laajentanut Fastlock Uni – valokatteiden tuotevalikoimaa värillisillä valokatteilla. Ammattikäyttöön tarkoitetut värilliset valokatteet sopivat erityisesti julkisten kohteiden kattamiseen. Sopivia käyttökohteita ovatkin muun muassa kauppakeskukset, julkiset rakennukset, urheilustadionit, päiväkodit, koulut jne. Värillinen Fastlock Uni soveltuu erityisen hyvin kohteisiin, joissa yrityksen tai yhteisön imagovärien esiintuominen on tärkeää.Mikäli valmiista värivalikoimasta ei löydy asiakkaan tarpeisiin soveltuvaa sävyä, saa Fastlock Uni – valokatetta sävytettynä myös asiakkaan toivomiin väreihin. Runsaiden värimahdollisuuksien ja monipuolisuutensa ansiosta Fastlock Uni soveltuukin lukemattomiin eri käyttötarkoituksiin.Fastlock Uni – valokate on valmistettu kestävästä polykarbonaatista, joka kestää hyvin säänvaihteluja. Icopal Oy myöntääkin tuotteelle 10 vuoden kestävyystakuun.
CoolCellar-ratkaisu tuo helpotuksen taloyhtiöille
Taloyhtiö säästää nyt remontin myötä yli kymmenen tuhatta euroa vuodessa sähkökuluissa
Varkaudessa sijaitseva Asunto Oy Wahlinkatu 5 teki taannoin yhden taloyhtiönsä historian tärkeimmistä päätöksistä, nimittäin sijoittaessaan kylmäkellarin uusimiseen energiansäästön toivossa. Taloyhtiössä vaihdettiin vanhan kylmäkellarin korvaajaksi kotimaiset CoolCellar®-kylmälokerikot.
20195_57766.jpg
Isännöitsijän/hallituksen puheenjohtajan vastuu kunnossapidon laiminlyönneistä?
Yhtiössämme on kahdeksan huoneistoa. Päätäntävalta on keskittynyt yhdelle henkilölle, joka on hallituksen puheenjohtajan sekä isännöitsijän roolissa. Osakkaista kolme seuraavat päätöksissään häntä. PTS:n tekeminen kaatuu aina siihen, että tietävät mitä täytyy tehdä.Esimerkkejä: Salaojien kunnon selvityksen torppaaminen sokkeleiden huonon kunnon takia, ''Toimivat hyvin ja putket ovat johdettu jätevesipumppaamoon''. Totuus: Ei salaojia koko tontilla. Alapohjan raportti suosittaa salaojien asennusta, sekä ryömintätilojen perusteellista puhdistusta rakennusjätteistä ja lahopuista edellyttäen käyntien tekemisen kaikkien huoneistojen alle. Hänen ratkaisu: Puhdistetaan vain alapohjat joihin on käynnit, ja vaihdetaan tuuletuspaalut.Missä menee huolimattomuuden ja osaamattomuuden raja? Miten päästä eroon?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kuka korjaa taloyhtiön rakennusvirheet?
Taloyhtiömme on tehnyt ennen 10-vuotistakuun päättymistä tarkastuksen.Kuuluuko grynderin korjattavaksi:kopolaatoitusta (eli pohjastaan irti olevia laattoja, mutta toistaiseksi eivät irtautuneet toisistaan) on vierekkäin 40 laatan alueella.suihkun kohdalta lattiakallistus johtaa veden myös WC pöntön eteen pöntöllä istujan jalkoihin.talossa on kuuden metrin parvekkeet. Parvekkeissa on keskikohdalla painumaa niin paljon, että parvekkeen reunalla oleva vesikouru kerää keskelle vettä eikä johda päädyssä olevaan poistoputkeen.parvekkeiden painuma on niin iso, että parvekelasitusten säätövaraa ei enää ole.
202211_79957.jpg
Miksi huoneistotieto­järjestelmään kannattaa siirtyä juuri nyt?
Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtyä huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja tehdystä siirrosta on ilmoitettava osakkeenomistajille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton