• Etusivu
  • Ajankohtaista

As Oy Pohtolan katto remontoitiin keskellä talvea

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 18.11.2013
201311_37106.jpg

As Oy Tampereen Pohtolassa oli puhuttu jo pitkään kattoremontin tarpeesta. Vanha katto oli saavuttanut elinkaarensa pään ja tältä osin uusimiselle oli tullut todellinen tarve. Tilanne sinällään ei ole mitenkään normaalista poikkeava, mutta tässä taloyhtiössä remontti päätettiin suorittaa keskellä talvea.

Tutustu korjaushankkeen vaiheisiin tästä!

Talviremontin vaikutus – laadun takaa osaava urakoitsija

Äkkiseltään katon remontointi talviaikaan kuulostaa hyvinkin poikkeukselliselta, mutta hanketta puoltavia tekijöitä kuitenkin löytyy. Merkittävin näistä lienee kustannukset.

- Kattojen remontointi mielletään hyvin pitkälti kesäajan töiksi, mutta oikein tehtynä se voidaan suorittaa talvella ilman sen suurempia ongelmia. Kattoremontti tässä kohteessa tarkoitti paisti katteen uusimista myös kattomuodon muutosta, mikä osaltaan lisäsi rakennusteknisten töiden osuutta. Se, että taloyhtiössä päätettiin toteuttaa remontti talvella, vaikutti luonnollisesti kustannuksiin. Resursseja hankkeen suorittamiseen normaalin sesongin ulkopuolella on tarjolla enemmän, joten kustannukset jäävät alhaisemmiksi. Huomattavaa kuiteinkin on, että tilaajan tulee todella kiinnittää huomiota urakoitsijan osaamiseen. Talvi vuodenaikana asettaa työn suorittamiselle omat haasteensa, kertoo työmaapäällikkö Keijo Mustalahti KerabitPro Oy:ltä.

As Oy Tampereen Pohtolassa saneerattiin kaikkiaan kolme rakennusta. Hankkeen onnistumisen kannalta oleellista oli hankkeen selkeä jaksotus. Jokaisen rakennuksen katto saneerattiin kahdessa vaiheessa niin, että työstettävä puolikas pidettiin huputettuna.

Asukkaiden tiedottaminen oleellisessa roolissa

Tampereen Pohtolassa kattoremontti tehtiin laajan mittakaavan mukaan. Alkuperäinen tasakatto oli päätetty muuttaa tiilikatteella varustetuksi harjakatoksi ja alkuperäinen eristys korvata uudella, entistä tehokkaammalla ja paksummalla eristekerroksella. Laaja remontti osaltaan edellytti sitä, että asukkaita informoitiin hyvin ja oikea-aikaisesti työmaan vaikutuksista.

- Kattoremontin suorittaminen talvella aiheuttaa epäilemättä keskustelua asukkaiden ja osakkaiden parissa, mutta hyvillä ja kattavilla perusteluilla hankkeelle saatiin yhtiökokoukselta päätös. Jälkikäteen tarkasteltaessa merkittävässä osassa hankkeen onnistumisen kannalta oli myös viestintä. Kun näin mittavaan hankkeeseen ryhdytään kesken lämmityskauden, ei vuodenajan vaikutuksilta voida välttyä. Olosuhteista ja niiden muutoksista pitää luonnollisesti informoida jatkuvasti. Taloyhtiön yläpohjan osalta tämä kattoremontti tarkoitti viikon mittaista eristeetöntä jaksoa, jota kompensoimme lisälämmityksellä. Kaikki meni lopulta hyvin, koska tilanne oli ennalta tiedossa ja asukkaille kerrottu, selventää taloyhtiön isännöitsijä Petteri Elomaa Kiinteistötahkola Tampere Oy:stä.

Uusi ja helppohoitoinen tiilikatto antaa katolle elinkaaren

Kun hankkeeseen oli taloyhtiössä päätetty ryhtyä, vertailtiin tarjolla olevia ratkaisumalleja. Alkuvaiheessa merkittävimmät ratkaisut tehtiin siinä vaiheessa, kun pohdittiin lähdetäänkö vanhaa bitumikattoa kunnostamaan vai tehdäänkö koko katto uusiksi. Epävarmuus alusrakenteiden kunnosta ja tarpeet talotekniikan parantamiseen puolsivat kuitenkin laajamittaisempaa hanketta.

Vanha katto päätettiin purkaa niin, että vain betoniset Nilcon-elementit jätettiin jäljelle. Vanhan katon kunnostaminen olisi koettu vain ongelman lykkäämiseksi. Uudeksi katteeksi valittiin tiili.

- Kattoa remontoidessa on tärkeää, että kokonaisuus hoidetaan viimeistä piirtoa myöden kunnolla. Tampereen Pohtolassa katolle haluttiin antaa uusi elinkaari ja juuri tähän tarkoitukseen tiilikatto onkin erinomainen vaihtoehto. Tiili on materiaalina kestävä sekä helppohoitoinen, joten kerralla kuntoon hoidettu katto kestää pitkään. Kohteelle valittiin uudeksi katteeksi Monierin tummanharmaa Ormax-kattotiili, kertoo myyntijohtaja Kim Henriksson Monier Oy:ltä.

201311_37107.jpg

Kattoremontti valmistui etuajassa

As Oy Tampereen Pohtolan kattoremontti aloitettiin lokakuussa 2011 ja valmista tuli huhtikuussa 2012, noin kuukausi etuajassa suunnitellusta. Työmaata koeteltiin niin tapaninpäivän myrskyillä kuin alkuvuoden kovilla pakkasillakin, mutta selkeä rytmitys ja ammattimainen urakointi antoivat onnistumiselle tarvittavat eväät.

- Taloyhtiössä niin asukkaat kuin osakkaatkin ovat olleet tyytyväisiä remontin tulokseen. Tämä oli taloyhtiölle selkeä investointi kiinteistön arvoon. Tästä syystä päädyimmekin katon perusteelliseen korjaamiseen ja edelleen tiilikattoon lisäeristyksineen. Lähivuosien osalta korjaushankkeet on nyt taloyhtiön osalta hoidettu ja valmistautuminen pidemmällä tulevaisuudessa häämöttävään putkiremonttiin voidaan rauhallisin mielin aloittaa, päättää isännöitsijä Elomaa.

Tutustu korjaushankkeen vaiheisiin tästä!

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_46252.jpg
Varma ratkaisu kiinteistön kattoremontille
Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Tämä merkitsee kuitenkin katon hienoista aliarviointia. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa. Savi- ja betonikattotiilet kestävät vaativatkin olosuhteet ja antavat rakennukselle pitkäikäisen ja luotettavan suojan.
20123_30124.jpg
Kunnon kattoremontti antaa kerrostalolle uuden elämän
Nokian Lauttakorventie 5-7:ssä oli ennen kaksi tasakattoista 1970-luvun kerrostaloa. Kattoremontin myötä talot ovat saaneet uuden elämän ja nykyaikaisemman ulkonäön. Näyttävä tumman harmaa Ormax-betonitiilikatto suojaa taloja vuosikymmenten ajan.
20124_30432.jpg
Varmistu kattoasennuksen pätevyydestä
Ammattitaidolla toteutettu kattoremontti takaa rakennukselle tehokkaan säänsuojan vuosikymmeniksi. Uuden katteen tuomasta arvonlisäyksestä nyt puhumattakaan.
20229_65243.jpg
Onko taloyhtiön jätehuone hallinnassa vai hallitseeko kaaos?
Taloyhtiön jätehuone voi olla pahimmillaan pelkkää sotkua ja roskanvientireissut asukkaalle voivat olla se pakollinen paha. Voisiko toisin olla? Voisiko jätehuone palvella jokapäiväistä jätteiden käsittelyä miellyttävällä tavalla? Roskanvientireissu voisi ehkä myös olla mukava piipahdus ulkoilmassa ilman vastenmielistä ajatusta jätehuoneen siivottomuudesta? Tai vaikkapa hyvän mielen tuoja, kun tietää tekevänsä hyvän teon lajittelemalla jätteensä asianmukaisesti.
20156_43627.jpg
Millainen on uusi kylpyhuoneesi?
Mitä suunnitelmia sinulla päiväksi onkaan, kaikki alkaa kylpyhuoneessa. Sen vuoksi kannattaa valita kylpyhuone, jossa viihdyt pitkään. Design on tärkeää, mutta hyvä design sisältää myös kaiken sen, mitä et voi nähdä.
20193_56898.jpg
Mukana parantamassa ilmanvaihtoa - korvausilmaventtiili tuuletusluukkuun
Korjausrakentamisen tarve kasvaa jatkuvasti, kun 1970- ja 1980-luvun rakennuskanta tulee 40–50 vuoden ikään. Silloin on aika uusia talotekniikka. Erityisesti 1970-luvun rakennuksissa ajankohtaisia ovat nyt julkisivu-, ilmanvaihto- ja putkiremontit sekä energiatehokkuuden parantaminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton