• Etusivu
  • Remontti

Asuinkerrostalon uusi identiteetti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.11.2011
201111_28748.jpg

As Oy Haukkamäentien kerrostalo Tuusulan Pähkinämäessä pilkistää harmaanakin kevätpäivänä koivujen välistä värikkäänä ja hyväntuulisena. Vuonna 1975 rakennettu nelikerroksinen asuintalo on juuri läpikäynyt täydellisen remontin, sekä sisä- että ulkopuolelta

Lisää Steni-julkisivulevyistä...

Julkisivun hieman epäsymmetrisesti sommitellut värialueet vievät ajatukset lasten rakennuspalikoihin ja legorakennelmiin. Rakennuksen uudistuksen suunnittelusta vastannut arkkitehti Peter Butter helsinkiläisestä Studio ButterBriceñosta kertoo, että suunnittelun lähtökohtana oli luoda rakennukselle raikas ilme ja kokonaan uudenlainen identiteetti.

- Materiaalia käytettiin kuin pitkätavaraa, erimittaisista levyistä leikattiin sopivan pituisia paloja ja näin pintakuviosta tuli sattumanvarainen. Tuloksena on epäsäännöllinen pintastruktuuri tavallisen kurinalaisen ruudukon sijaan, jota näkee useimmin käytettävän vastaavanlaisissa hankkeissa.

Peter Butter kertoo värivalintojen olleen keskeinen tekijä uuden identiteetin luomisessa rakennukselle:

- Vahvat, tuoreet värit antavat rakennukselle rytmiä ja nykyaikaista ilmettä. Emme halunneet lähteä liian trendikkääseen tai muodikkaaseen suuntaan, joten valitsimme nämä voimakkaat mutta silti maanläheiset sävyt.

201111_28750.jpg

Erikoisvärien tarjoama mahdollisuus tuottaa tarkalleen suunnittelijan toiveiden mukainen värimaailma, sekä asiakkaan aiemmat positiiviset kokemukset ja materiaalin edullisuus olivatkin Peter Butterin mukaan keskeisiä syitä valita projektin toteuttamiseen steni julkisivulevyt.

Pähkinämäentie 99 erottuukin väripilkkuna muiden kadun varrelle ripoteltujen saman aikakauden rakennusten seasta. - Reaktiot niin rakennusviranomaisten, kuin rakennuttajan ja asukkaiden puoleltakin ovat olleet todella positiivisia, toteaa Butter. Hän näkee tämän projektin olevan esimerkkinä tuleville samankaltaisille uudistushankkeille.

201111_28749.jpg

Hollantilainen Butter kertoo arvostavansa suuresti suomalaisen kansallisromantiikan ja jugendin herkkää väriskaalaa. Suomalaisen nykyarkkitehtuurin hän näkee kuitenkin pitävän värien käytön puolesta ehkä turhankin tiukasti kiinni modernistisen perinteen värimaailmasta, jossa valkoinen, harmaa ja musta dominoivat ja värejä näkee ainoastaan pieninä läiskinä esimerkiksi parvekkeiden kaiteissa.

- Meidän näkemyksemme mukaan värien käyttö arkkitehtuurissa on erityisen tärkeää maassa, jossa ilmaston takia puolet vuodesta kaikki on valkoista, harmaata ja mustaa. Onneksemme olemme tosin havainneet, että käytännöt ovat pikkuhiljaa muuttumassa ja värinkäyttö on nousemassa jälleen arvoonsa.

Lisää Steni-julkisivulevyistä...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_75492.jpg
Miksi autopaikkaani taloyhtiössä ei hoideta?
Omistan taloyhtiössämme pihassa autopaikkaosakkeen, josta maksan kuukausittain hoitovastiketta. Koko omistamiseni ajan (kaksi vuotta) huoltoyhtiö on jättänyt paikoitusruudun auraamatta lumesta ja kesällä haravoimatta. Olen huomauttanut siitä useasti isännöitsijälle ja hallituksen puheenjohtajalle, mutta mitään ei ole tapahtunut.Mikä neuvoksi, mitä voin tehdä? Mitä parkkiruudun vastikkeeseen yleensä kuuluu?
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakekirjan kuolettaminen
Jos osakekirja katoaa, se on kuoletettava. Kuolettamisesta päättää toimivaltainen käräjäoikeus sille tehtävästä hakemuksesta. Sen jälkeen, kun lainvoimainen osakekirjan kuolettamispäätös on tehty, korvaa päätös kadonneen osakekirjan. Tällaisessa tapauksessa on mahdollista, että taloyhtiön hallitus antaa kadonneista osakkeista uuden osakekirjan, mutta vasta em. päätöksen jälkeen. Kuoletus- ja uuden osakekirjan hankkimiskustannuksista vastaa käytännössä se osakkeenomistaja, jonka hallusta osakekirja on kadonnut.Osakekirjaan on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 8 §:n nojalla tehtävä merkintä siitä, että osakekirja on annettu kuoletetun osakekirjan sijaan.Osakekirjan allekirjoittaa yhtiön puolesta yhtiön hallitus. Allekirjoitukseen ei tarvita kaikkia yhtiön hallituksen jäseniä, vaan päätösvaltainen määrä.
20123_30194.jpg
PTS - Suunnitelmallisuus osaksi korjausrakentamista
Lähtökohtana korjaushankkeiden suunnittelussa on mahdollinen akuutti tarve tai sitten ennakoiva korjaustoimenpide. Korjaushankkeesta riippuen voi korjaustarve perustua rakenneosan tekniseen, taloudelliseen, toiminnalliseen tai visuaaliseen vanhenemiseen.Jos tarve on todettu riittävän varhaisessa vaiheessa, on syytä ottaa pohdittavaksi, mitä muuta kannattaa samalla tehdä. Taloyhtiön päättäjien olisikin oltava tältä osin valveutuneita ja pohdittava saman tien remontin järkevä kokonaisuus, mikä on viime kädessä kuitenkin osakkaan ja asukkaan etu pitkällä tähtäimellä.
36_P_79725.jpg
Tutustu tuleviin tapahtumiin!
Vantaa: Rakenna & Remontoi –messut 30.1.2015 – 1.2.2015Rakenna & Remontoi -messut järjestetään 30.1. - 1.2.2015 Myyrmäki-hallissa Vantaalla. Messuilla on vahva kattaus alan kärkiyrityksistä pienempiin mielenkiintoisiin toimijoihin. Kaikkiaan näytteilleasettajina on noin 200 yritystä. Perjantai on Rakenna & Remontoi -messuilla taloyhtiöpäivä!Tule kuulemaan korjaushankeratkaisuista!Rakenna & Remontoi –messut on vuoden ensimmäinen merkittävä rakennusalan tapahtuma. Jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan olemme varanneet messujen avajaispäivän, perjantain 30.1. korjausrakentamiselle ja taloyhtiöille suunnatuksi teemapäiväksi. Perjantaipäivän antiin kuuluu lukuisten messuosastojen lisäksi teeman mukainen seminaarikattaus.Omataloyhtiö.fi toivottaa kaikki isännöitsijät, taloyhtiöiden hallituksen jäsenet sekä muut taloyhtiötoimintaan liittyvät ammattilaiset tervetulleiksi messuille!Taloyhtiöpäivän ohjelman ja ilmoittautumisen löydät täältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton