• Etusivu
  • Remontti

Asuinrakennusten ja asuntojen korjaus- ja energia-avustuksiin 50,5 miljoonaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.01.2013
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksiin on varattu valtion vuoden 2013 talousarviossa 50,5 miljoonaa euroa.

"Avustuksia myönnettäessä erityisinä painopisteinä ovat edelleen korjausavustukset hissien jälkiasentamiseen hissittömiin asuinrakennuksiin sekä avustukset vanhusten ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen. Tavoitteena on, että kotona voisi asua mahdollisimman pitkään", kertoo ministeri Krista Kiuru.

Korjausavustuksia myönnetään lisäksi kuntoarvioiden ja kuntotutkimusten kustannuksiin sekä huoltokirjojen laatimiskustannuksiin. Myös terveyshaitta-avustusten myöntäminen jatkuu. Vanhusten ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustusten enimmäistulorajoja on tarkastettu indeksikorotuksen mukaisesti.

Energia-avustuksia myönnetään edelleen energiakatselmusten laatimiseen, rakennusten ulkovaipan korjaamiseen sekä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviin toimenpiteisiin lähinnä kerros- ja rivitaloille. Ikkunoiden, parvekeovien ja lisäeristämisen osalta avustusten tarkempia edellytyksiä on kiristetty. Myös pientalojen tarveharkintaisissa energia-avustuksissa enimmäistulorajoihin on tehty indeksitarkistus.

Määrärahat ovat pienentyneet, joten energia-avustuksia ei myönnetä enää uusiutuvan energian käyttöön siirtyville asuintaloille. Avustuksia ei myönnetä myöskään hissien korjauksiin tai perusparannuksen suunnitteluun erillisenä toimenpiteenä eikä haja-asutusalueitten talousjätevesikorjauksiin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA antaa tarkemmat hakuohjeet avustusten hakumenettelystä ja hakuajasta. Korjaus- ja energia-avustusten hakemukset jätetään rakennuksen sijaintipaikan kuntaan, joka myöntää avustukset. ARA myöntää hissi-, liikkumisesteen poisto- ja terveyshaitta-avustukset, joissa on jatkuva haku. Työt voi aloittaa avustuspäätöksen jälkeen. Avustuksen myöntäjä voi myös antaa ennakkoaloitusluvan.

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 10.1.2013

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81215.jpg
Sähkösaneeraus maksaa itsensä takaisin
Taloyhtiöissä sähköjärjestelmän kokonaisremontti tai tarpeiden mukainen laajennus on aina ison pohdinnan paikka. Sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on noin 20–40 vuotta. Huolellinen suunnittelu ja ammattiapu ovat keskeisessä asemassa.Poimi artikkelista 3 säästövinkkiä!
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Avustus ARA:lta asuntojen perusparantamiseen
Valtioneuvoston lisätalousarvioesityksen mukaan valtion asuntorahaston varoista voidaan myöntää käynnistysavustuksia perusparantamiseen mm. asunto-osakeyhtiöille. Käynnistysavustuksiin esitetään yhteensä 115 miljoonaa euroa vuosille 2013–2014: tälle vuodelle 15 miljoonaa ja vuodelle 2014 enintään 100 miljoonaa euroa.
20112_24461.jpg
Sade hallitusti
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta ja on näin osa toimivaa kattokokonaisuutta. Jokainen millimetri sadetta vastaa litraa per neliömetri. Siispä 20 mm sadetta päivässä vastaa 20 litraa vettä per neliömetri. Pinta-alaltaan 150 m² katolla 20 mm sade vastaa 3000 litraa vettä. Kaatosateessa (50 mm) se tarkoittaa jopa 7500 litraa vettä tunnissa.Laadukkaat sadevesijärjestelmämme kestävät sateen lisäksi myös jään ja lumen rasitukset rikkoutumatta ja haalistumatta. Esimerkiksi teräsohutlevystä valmistettu Sadetar-sadevesijärjestelmä sopii joustavasti sekä pientaloihin että rivi- ja pienkerrostaloihin.Lisää Sadetar-sadevesijärjestelmästä...
20219_72295.jpg
Ilkivalta sotkee pihapiirin
Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.
20127_31395.jpg
Kotimainen wc tarpeeseen kuin tarpeeseen
Wc-istuin on pitkäikäinen hankinta. Se on käytössä monta kertaa päivässä, joten sen on oltava niin toimiva, tyylikäs kuin kestäväkin. Jos remontoit vanhaa, istuimen malli määräytyy yleensä viemäröinnin mukaan. Vanhan wc-istuimen paikalle on helpointa laittaa leveäjalkainen malli, joka peittää kätevästi ruuvin reiät. Jos rakennat kokonaan uutta, valinnanvaraa on enemmän.Wc-istuimia on erikorkuisia ja -syvyisiä. Korkeat mallit sopivat erityisesti pitkille tai iäkkäille henkilöille. Wc-istuimen molemmille puolille kannattaa jättää riittävästi tilaa, sillä ahtaassa wc:ssä on ikävä asioida. Wc:n minimileveytenä pidetään yleensä noin 80 senttiä.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton