• Etusivu
  • Remontti

Energiamääräykset ja energiaselvitys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.11.2013Päivitetty 28.11.2013
201311_37225.jpg

Suomessa energiatodistus on ollut käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa, ja vuodesta 2009 lähtien se on koskenut myös suuria rakennuksia sekä uusia pientaloja myynti- sekä vuokraustilanteissa.

Energiatehokkuutta koskevalla lainsäädännöllä on tavoitteena rakennusten energiatehokkuuden sekä uusiutuvan energian käytön edistäminen, myös energiankulutuksen pienentäminen sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Energiatehokkuusvaatimusten täyttyminen on osoitettava rakennuslupaa haettaessa. Hyvällä energiatehokkuudella on mahdollista pienentää rakennuksen käytönaikaisia kustannuksia sekä hillitä asumiskustannusten nousua, vaikka energiahinnat mahdollisesti nousevatkin.

Koska ilmastonmuutos on tämän päivän yksi eniten käytetyistä sanoista, tulee väistämättäkin mieleen, miten rakentamisessa voidaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Mikäli lähdetään tarkastelemaan yksittäisiä aiheuttajia, nousee energiankulutus selkeästi esille. Yksinkertainen apu on siis ottaa huomioon rakennuksen energiatehokkuus sekä selvittää, miten voitaisiin uusiutuvaa energiaa käyttää hyödyksi.

Jotta rakennus pysyy kunnossa sekä joka tavalla toimintakykyisenä, tarvitsee se jatkuvaa kunnossapitoa ja huolehtimista. Rakennus on täynnä rasituksesta kuluvia osia, jotka vaativat korjausta ja uusimista aika ajoin. Korjauksiin on olemassa helppo muistisääntö: mieluummin hieman etuajassa kuin hieman liian myöhään. Näin korjaustyö on mielekkäämpää sekä asukkaille että itse talolle. Korjaustöihin ei yleensä ryhdytä ainoastaan parantaakseen kiinteistön energiatehokkuutta –tavallisempaa onkin, että energiatehokkuuden parantaminen yhdistetään johonkin muuhun, ajankohtaisempaan, korjaustoimenpiteeseen.

Energiaselvitys ja energiatodistus

Kun haetaan rakennuslupaa, tulee lupamenettelyn yhteydessä hankkia energiaselvitys. Lyhyesti sanottuna energiaselvitys on laaja selvitys rakennuksen energiankäytöstä. Energiaselvitys pitää sisällään yleensä selvityksen siitä, että rakennuksessa olevat lämpöhäviöt pysyvät määräysten mukaisina. Koska energiaselvitys on nimenomaan laaja selvitys energiankäytöstä, sisältää se myös arvion rakennuksen lämmitystehontarpeesta, ilmanvaihtojärjestelmän ominaissähkötehon laskennan, sekä arvion kesäaikaisesta huonelämpötilasta kuuluu selvitykseen. Todellinen energiakulutuskin pyritään arvioimaan. Energiaselvityksen keskeisenä osana on energiatodistus.

Energiatodistuksella pyritään näyttämään yksinkertaisella sekä selkeällä tavalla rakennuksen energiatehokkuus. Todistuksen tavoitteena on tarjota mahdollisimman vertailukelpoinen todistus, joka antaa ostajalle tai vuokraajalla mahdollisimman luotettavaa tietoa energiankulutuksesta. Ideana on, että tieto ei ole riippuvainen nykyisistä käyttäjistä ja heidän käyttötottumuksistaan, vaan perustuu rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin.

Energiatodistusvaatimus on laajenemassa koskemaan myös vanhempaa rakennuskantaa. Tämä tulee kuitenkin tapahtumaan vaiheittain eri rakennustyyppien välillä. Rivi- ja ketjutaloja sekä liike- ja toimistorakennuksia uudet säädökset (1.9.2013 voimaan tulleet määräykset) koskevat 1.7.2014 alkaen; vastaavasti hoitoalan rakennuksia sekä kokoontumis- ja opetusrakennuksia 1.7.2015 alkaen. Asuinkerrostaloille energiatodistus vaaditaan silloin, kun rakennus tai vaihtoehtoisesti osa siitä myydään tai vuokrataan. Energiatodistus vaaditaan myös silloin kun rakennetaan uusi rakennus tai tehdään peruskorjaus.

Energiatodistuksessa nähtävillä oleva energiakulutus on tarkoitettu vain vertailua varten, tarkempi arvio tulevasta energiakulutuksesta on energiaselvityksen osana. Uudisrakentajan osalta energialuokan tavoite asetetaan jo aivan rakennusprojektin alussa. Energiatodistuksen energialuokituksen asteikko vaihtelee kodinkoneista tuttujen energiamerkkien mukaisesti A:sta G:hen. Energialuokitus perustuu energiatehokkuuslukuun, eli E-lukuun.

E-luku

Kokonaisenergian käyttöä määrittelee E-luku. E-luku kuvaa kokonaisenergiavaatimusta, ja se lasketaan rakennuskohtaisesti määräysten mukaisilla laskusäännöillä. E-luku koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta ostoenergiakulutuksesta, jota painotetaan eri energiamuotojen kertoimilla (esimerkiksi sähkö 1,7 ja kaukolämpö 0,7) rakennustyypin lämmitettyä nettoalaa kohden (kWh/m²).

Vanhempaa ja uudempaa energiatehokkuuslaskelmaa on mahdollista verrata keskenään kertoimien ollessa samat. E-luvussa huomioidaan myös rakennuksessa käytettävät muut energiamuodot. Oman rakennuksen luokitukseen on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi lämmöneristystä parantamalla, suosimalla uusiutuvaa polttoainetta, jonka kerroin on 0,5 tai talteenottamalla lämpö ilmanvaihdosta. Jokaiselta rakennustyypiltä löytyy oma E-luvun yläraja, joka ei saa ylittyä. Pientaloilla E-luvun yläraja riippuu pinta-alasta.

Energiatodistus ja vanha kiinteistö, onko tilannetta jolloin energiatodistusta ei tarvita?

Suomen rakentamista sääntelevä lainsäädäntö muuttui vuoden 2013 aikana siten, että rakennuksen energiatehokkuudelle säädettiin vähimmäisvaatimuksia siinä kohtaa kun kyseessä on rakennuksen luvanvarainen korjaaminen, rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen tai teknisten järjestelmien korjaaminen. Esimerkkeinä edellä mainittuun ovat laajat peruskorjaukset tai rakennuksen ulkovaippaan kohdistuvat korjaukset.

Korjausrakentamisessa säilyy kuitenkin vapaaehtoisuus, tarkoittaen sitä, että kiinteistön omistaja itse päättää rakennuksen korjauksen yhteydessä, mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta annettujen säädösten puitteissa. Edelleenkään vanhan kiinteistön omistajan ei tarvitse lähteä kunnostamaan kunnossa olevaa. Energiatehokkuuden parantaminen tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa kun kiinteistön omistaja hakee rakennus- tai toimenpidelupaa oman kuntansa rakennusvalvonnasta.

Rakennus- ja toimenpideluvan yhteydessä täytyy ottaa huomioon energiatehokkuuden parantaminen. Uudistus määrittelee siis ainoastaan luvanvaraisen korjausrakentamisen minimivaatimukset. Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä ei korjausrakentamisessa tarvitse tehdä, mikäli ne eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti toteutettavissa. Energiatehokkuutta parantaessa tulee ottaa kuitenkin huomioon kyseiselle rakennukselle ominaiset piirteet sekä sen käyttötarkoitus. Annetut määräykset eivät koske kesäaikaiseen asumiseen tarkoitettuja loma-asuntoja eivätkä suojeltuja tai pieniä, kooltaan alle 50 m² rakennuksia.

Miten energiatehokkuutta voi parantaa vanhassa kiinteistössä?

Energiatehokkuutta voi vanhassa kiinteistössä parantaa useilla eri tavoilla ja eri vaiheissa. Pääasiassa nämä vaihtoehdot voidaan jakaa kolmeen pääkategoriaan.

  • Lämmönpitävyyden parantaminen korjaamalla tai uusimalla rakennusosia (ikkunat, ovet, ulkoseinät jne)

  • Energiatehokkuuden parantaminen kyseiselle rakennustyypille määritellylle tasolle. Tässä tilanteessa tarkastellaan koko rakennuksen vuoden aikana normaalikäytössä syntynyttä energiankulutusta suhteessa rakennuksen pinta-alaan. (kWh/m²/vuosi)

  • Laskennallinen tapa. Tarkoituksena on laskea kokonaisenergian kulutus joko rakennukselle ominaisilla ja rakennusajankohdan mukaisilla ratkaisuilla tai viimeisimmässä käyttötarkoituksenmuutoksessa tehdyillä ratkaisuilla. Saadun arvon avulla voi lähteä pienentämään E-lukua seuraamalla kyseiselle rakennustyypille asetettuja vaatimuksia.

Energiatehokkuuden parantaminen lisää yleensä käyttömukavuutta sekä parantaa rakennuksen arvon säilymistä. Korjauksen jälkeen saattaa olla nähtävillä myös säästöä asumis- ja käyttökustannuksissa. Tuotemarkkinoilla olevat ikkunat ovat esimerkiksi laaduiltaan niin hyviä, että energiatehokkuuden parantamiseksi ei tarvitse tilata erikoisikkunoita, vaan standardimallitkin täyttävät asetetut vaatimukset. Keneltä energiatodistuksen saa ja valvotaanko todistusten laatua?

Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt tekijä. Pätevyys pitää vahvistaa kokeella ja lisäksi laatijan on oltava rekisterissä. ARAn sivuilla on nähtävillä lista pätevoityneistä energiatodistusten tekijöistä. ARA tulee valvomaan energiatodistusten laatua järjestämällä pistokokeita ja valvomalla tekijöitä. Kauanko todistus on voimassa? Uudistuksen myötä energiatodistus on voimassa 10 vuotta kerrallaan. Muutos on hyvä verrattuna vanhaan, jolloin todistukset olivat voimassa vaihtelevasti 1-10 vuotta. Vanhan lain mukaiset energiatodistukset ovat voimassa todistuksessa olevan voimassaoloajan loppuun.

Info

Info

Lämmitysenergian säästön laskentakaava

Esimerkki lämmitysenergian säästön laskennasta:

As. Oy Esimerkissä tehdään julkisivujen lisälämmöneristys ja uusitaan ikkunat.

Lähtötiedot:

Rakennusosa

vanha U-arvo (W/m²°C)

uusi U-arvo (W/m²°C)

Rakennusosan pinta-ala (m²)

Ulkoseinä 1

0,40

0,28

650

Ulkoseinä 2

0,47

0,27

254

Ikkuna

3,0

1,4

579

Lämmitysenergian hinta 4,2 snt/kWh.

Paikkakunnan lämmitystarveluku 4366 °Cd.

Lämmitysenergian säästö vuositasolla ko. rakennusosien osalta:

Ulkoseinien lämmöneristävyysarvot paranevat Ulkoseinä 1:ssä 0,12 W/m² °C ja Ulkoseinä 2:ssa 0,20 W/m² °C. Ikkunoiden lämmöneristysarvo paranee 1,60 W/m² °C.

Ulkoseinä 1: 0,12 W/m² °C * 650 m² * 4.366 °C * 24 h = 8.173 kWh/a

Ulkoseinä 2: 0,20 W/m² °C * 254 m² * 4.366 °C * 24 h = 5.323 kWh/a

Ikkunat: 1,6 W/m² °C *579 m² * 4.366 °C * 24 h = 97.072 kWh/a

Yhteensä: 110.568 kWh/a

Lämmitysenergian säästö, energian hinnan ollessa 4,2 snt/kWh on 4.644 euroa/vuosi.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_71000.jpg
Talo­yhtiöiden ennakko­varautumisen tärkeys
Kiinteistöliitto järjesti talous- ja rahoituskyselyn huhtikuussa 2021. Vastauksen antoi jopa yli 3700 taloyhtiötä. Kyselyssä tiedusteltiin taloyhtiöiden mielikuvaa ennakkovarautumisen tärkeydestä. Kyselyn tulos paljasti, että ennakkovarautumista pidetään tärkeänä, mutta varsinaista varojen keruuta tehdään huomattavasti harvemmassa taloyhtiössä.
20224_77962.jpg
Yksi mies ei tällaista kattoa tee!
As Oy Villenkatu 6 on Haminassa sijaitseva 4-kerroksinen taloyhtiö. Vuonna -56 rakennetussa kiinteistössä oli alkuperäinen konesaumakatto, joka oli jo muutaman vuoden vaatinut korjailua ja maalailua. Saumat olivat vuosien saatossa löystyneet, ja koska rakenteissa ei ollut aluskatetta, oli katon uusiminen edessä.
201011_23702.jpg
Energia-avustuksia vuodelle 2011
Hallitus esittää, että ensi vuoden alusta alkaen uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönottoa avustettaisiin enintään 20 prosentin osuudella hyväksyttävistä kustannuksista.Vuodelle 2011 suunniteltu tuki kohdistettaisiin asuinrakennusten päälämmitysjärjestelmänä käytettävien maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppujen käyttöönottoon sekä pellettilämmitykseen ja muihin puuperäisiin polttoaineisiin siirtymiseen.Myös useampaa vähäpäästöistä energiamuotoa hyödyntäviä hybridiratkaisuja voidaan tukea. Tukea myönnetään lämmitystapamuutoksiin sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja saneerattaessa, ei kuitenkaan uudisrakentamiseen.
201311_37081.jpg
Ilmanvaihdon konseptisopimus asujan avuksi
Taloyhtiön ilmanvaihto kerralla kuntoonKun taloyhtiössä todetaan ilmanvaihdon olevan toimimaton, pitäisi välittömästi selvittää mistä toimimattomuus johtuu - ja tehdä asialle jotain. Huono sisäilma saa ihmiset väsyneiksi ja pahimmassa tapauksessa sairaiksi.Kun ilmanvaihto ei toimi hallitusti venttiilien kautta, korvausilma tulee asuntoon ovien, ikkunoiden ja rakenteiden raosta aiheuttaen asuntoon vedon tunnetta, postiluukusta tai kylpyhuoneen lattiakaivosta aiheuttaen viemärin hajun asuntoon. Ja kun asuntoon ei saada korvausilmaa, sieltä ei myöskään poistu ilma. Se taas aiheuttaa ongelmia sisäilmassa esim. silloin, kun on käyty suihkussa. Suihkun aiheuttama kosteus ei poistu hallitusti, vaan se leviää muualle huoneistoon avoimesta ovesta. Sisätiloissa käytettyjä materiaaleja ei välttämättä ole suunniteltu sietämään korkeita kosteusarvoja. Seurauksena saattaa sisätilojen seinäpintojen materiaaleista irrota erilaisia terveydelle haitallisia yhdisteitä.Ihmiset viettävät noin 90% ajastaan hengittäen sisäilmaa, joten hyvä ilmanvaihto kannattaa laittaa tärkeysjärjestyksessä etusijalle!Venttiilit JäsentukustaKysy lisää huoltokonseptista, jätä yhteydenottopyyntöLisätietoa painovoimaisesta ilmanvaihdosta
20133_34342.jpg
Suunnittelupankista apua korjaushankkeiden suunnitteluun
Julkisivuremontti, putkiremontti ja vesikattoremontti ovat tyypillisiä taloyhtiön korjaushankkeita. Näiden hankkeiden järkevä ja kustannustehokas toteuttaminen, siten että saavutetaan laadukas ja pitkäikäinen lopputulos, vaati aina hyvää suunnittelua. Omataloyhtiö.fi:n Suunnittelupankki tarjoaakin korjaushankkeen osapuolille teknistä tietoa toteutusratkaisuista ja niiden mahdollisuuksista.
Katu, jossa on taloja rivissä
Mitä tehdä, kun isännöitsijä pitkittää korjaustoimia?
Taloyhtiömme piha-alue on yhtiön hallinnassa. Talomme edusta on päällystetty betonipihakivillä. Ulko-ovemme edessä kymmenen neliön alue rajoittuu piha-alueen ja jalkakäytävän väliseen umpinaiseen puuaitaan.Pihakivetyksen ja aidan välissä on vajaa 10 cm:n väli täytetty soralla. Aidan alaosassa on rako josta sora valuu vähitellen jalkakäytävälle ja pihakivet kallistuvat aitaan päin ja kivien raot suurenevat. Noin kaksi vuotta sitten pyysin isännöitsijää korjauttamaan aita. Usean huomautuksen jälkeenkään aitaa ei ole lupauksista huolimatta korjattu. Syyskuussa 2013 hallituksen kokouksen pöytäkirjaan on kirjattu, että aita korjataan.Maaliskuussa 2014 hallitus vaihtoi isännöitsijää. Toukokuussa 2014 yhtiökokouksessa yksimielisesti päätettiin, että aita ja pihakivetys korjataan hallituksen katsottua milloin taloyhtiöllä on varaa.Hallituksen kokouksien jälkeen tiedustelimme isännöitsijältä asiasta. Isännöitsijä ei suostunut keskustelemaan asiasta, vaan toimistotyöntekijä lähetti hänen puolestaan tekstiviestin, että asiasta tulee tiedote.Nyt on kaksi viikkoa kulunut, isännöitsijä on aloittanut loman, eikä tiedotetta ole tullut. Miten kauan korjausta voi pitkittää ja voiko osakkeenomistaja jotenkin jouduttaa asiaa? Nythän pihakivet kallistuvat koko ajan lisää ja korjauskustannukset kohoavat? Muutamat osakkaista haluaisivat piha-alueen osakkaiden hallintaan ja muutoksen yhtiöjärjestykseen. Kuka on sen jälkeen vastuussa korjaamattomasta aidasta ja pihasta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton