• Etusivu
  • Energia

Energianeuvoja auttaa kotitalouksia ja taloyhtiöitä

Pienennä kustannuksia ja päästöjä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.10.2021Päivitetty 12.10.2023
202110_73269.jpg

As Oy Keulanriviin on asennettu aurinkokeräimet.

Asumisen energiatehokkuus ja laatu ovat asioita, joita pohditaan parhaillaan useissa kodeissa ja taloyhtiöissä. On kyse sitten pienestä tai isosta parannustarpeesta, niin asiantuntevan ja luotettavan neuvontapalvelun puoleen kannattaa kääntyä ajoissa.

Minna Sukevan tehtävänä on auttaa kotitalouksia, taloyhtiöitä ja erilaisia organisaatiota parantamaan energiatehokkuuttaan ja pienentämään näin hiilijalanjälkeään. Työnsarkaa on, mutta se ei säikäytä Satakunnan uutta energianeuvojaa.

–Energianeuvojan työpäivät ovat hyvin vaihtelevia, eikä koskaan tiedä etukäteen, mitä päivä tuo tullessaan. Joidenkin asioiden parissa työskentely on jo tuttua, mutta myös uusia asioita tulee vastaan, Sukeva kertoo.

Energiaviraston rahoittamaa, maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa on Satakunnan alueella ollut tarjolla 11 vuoden ajan.

– Neuvonnalla on jo pitkät perinteet Satakunnassa. Vuosien varrella energianeuvojan on voinut tavata esimerkiksi messujen lisäksi erilaisissa koulutus- ja infotilaisuuksissa. Yhteistyötä on tehty muun muassa kansalaisopiston ja Marttojen kanssa, Sukeva kertoo.

Satakunnan energianeuvoja Minna Sukeva
Satakunnan energianeuvoja Minna Sukeva

Vallitseva koronatilanne on vaikuttanut erilaisten tapahtumien ja muiden kohtaamisten järjestämiseen. Nyt kun rajoitukset ovat poistuneet, voi neuvontatyö erilaisten tapahtumien muodossa jälleen käynnistyä.

– Syyskuun lopussa pääsimme järjestämään Porin seudun kansalaisopiston kanssa Taloyhtiön energiaillan. Vastaavia tilaisuuksia on luvassa myös muualla Satakunnan alueella, mikäli koronarajoitukset ne sallivat, Sukeva kertoo.

Info

Info

Tapahtumat ja tilaisuudet eivät ole ainoita paikkoja, joissa voi tulla kysymään energiavinkkejä ja -neuvoja omaan kotiin tai taloyhtiöön. Yhteyttä voi energianeuvojaan ottaa myös puhelimitse tai sähköpostilla.

Taloyhtiöille tarjolla tietoa ja vertaistukea

Sukeva odottaa innolla, että pääsee tositoimiin asiakaskohtaamisten merkeissä. Keväällä Satakunnan alueella oli tarkoitus käynnistellä taloyhtiöille tarkoitettuja taloyhtiöfoorumeita, jotka ovat omassa kaupunginosassa tai naapurustossa toimivia vapaamuotoisia tiedonvaihtopaikkoja taloyhtiöiden hallitusten jäsenille ja energiaeksperteille.

– Foorumeissa edistetään hyvää ja energiatehokasta asumista. Toiminnan ydin on tiedon ja kokemusten vaihto, Sukeva kertoo. Foorumitoimintaa on tarkoitus käynnistää uudelleen syksyn aikana.

– Mukaan on ilmoittautunut tähän mennessä kourallinen taloyhtiöitä, joten mukaan mahtuu vielä, Sukeva vinkkaa.

Info

Info

Satakunnan energianeuvoja koordinoi myös taloyhtiöiden energiatarkastuksia. Kyseessä on kevyt ja edullinen taloyhtiön energiaselvitys, joka perustuu LVI-asiantuntijan kiinteistöllä suorittamaan kiinteistökierrokseen, mittauksiin ja toimintakokeisiin sekä energiankulutuksen analysointiin kulutusseurannan pohjalta. Taloyhtiö saa raportin tehdyistä havainnoista sekä ehdotuksia jatkotoimenpiteistä.

– Tällaisen energiatarkastuksen tavoitteena on madaltaa kynnystä selvittää taloyhtiön energiansäästömahdollisuudet, Sukeva summaa palvelua.

Korjaus- ja parannustoimenpiteet maksavat itsensä takaisin

Taloyhtiöiden energiatarkastuksen ja energiaremonttien tarpeellisuuden on havainnut myös Porissa sijaitsevan As Oy Keulanrivin isännöitsijä Peter Hillman. As Oy Keulanrivissä energiatehokkuutta parannettiin asentamalla lämmöntalteenotto eli LTO-järjestelmä ja aurinkokeräimet.

– Tähän ratkaisuun päädyttiin, kun selvitysten mukaan investoinnin takaisinmaksuaika oli noin 8–10 vuotta. Lisäksi yhtiökokous oli alustavan selvityksen jälkeen yksimielinen kyseisen investoinnin suunnittelun teettämisestä ja myöhemmin yksimielinen myös sen toteuttamisesta, Hillman kertoo.

As Oy Keulanrivissä energiatehokkuutta parannettiin asentamalla lämmöntalteenotto eli LTO-järjestelmä ja aurinkokeräimet.
As Oy Keulanrivissä energiatehokkuutta parannettiin asentamalla lämmöntalteenotto eli LTO-järjestelmä ja aurinkokeräimet.
202110_73272.jpg

Erilaisten korjaus- ja parannustoimenpiteiden lämmitysenergian säästöpotentiaali vaihtelee 5–30 prosentin välillä. Remontti on näkyvät positiivisesti myös As Oy Keulanrivin energialaskussa.

– Toteutuksen jälkeen energiakustannukset ovat pienentyneet oleellisesti ja tarkoitus on saaduilla säästöillä maksaa investointia varten nostettu laina pois, Hillman kertoo.

Hillman uskoo, että taloyhtiöissä on kiinnostusta energiatehokkuuden parantamiseen, mutta tietoa tarvitaan lisää.

– Taloyhtiöissä ei ole tietoa siitä, mitä erilaisia ratkaisuja on olemassa oman kiinteistön energiataloudellisiin korjauksiin. Jos taloyhtiön osakkaille ja hallituksen jäsenille saadaan enemmän tietoa eri ratkaisuista, se innostaisi varmasti taloyhtiöitä pohtimaan ja selvittämään asioita.

Info

Info

Energianeuvonta tukenasi

Sukeva toivoo, että niin kuluttajat kuin taloyhtiöiden edustajat olisivat riittävän ajoissa yhteydessä energianeuvojaan.

– Meiltä saa maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa. Kannattaa siis ottaa yhteyttä, jos esimerkiksi kaipaa vinkkejä kodin energian- ja vedenkäytön tehostamiseen, sopivan lämmitysmuodon valintaan tai esimerkiksi energiaremontin kannattavuuden arviointiin, Sukeva kertoo. Lisäksi energianeuvojilla on ajankohtaista tietoa erilaisista tukimahdollisuuksista, joita esimerkiksi energiaremontteihin on saatavilla.

Satakunnan energianeuvonnan tulevia tapahtumia ja yhteystiedot

Kiinteistöliitto Satakunta, Satakunnan alueellinen energianeuvonta ja ILSA – ilmastoviisas Satakunta -hanke järjestävät yhteistyössä 9.11.2021 Taloyhtiön energiailta -tilaisuuden- Tilaisuus on maksuton.

Lisätietoja: https://satakunta.kiinteistoliitto.fi/tapahtumat/nayta/?id=902859

Satakunnan omaan Energianeuvojaan saa yhteyden sähköpostilla energianeuvonta@pori.fi tai soittamalla 044 701 1219. Kannattaa myös seurata Facebookissa Energianeuvonta Satakunnassa -sivua ja verkko-osoitetta www.pori.fi/energianeuvonta

Lähde: Motiva Oy:n tiedote, Sini Marttinen

Energia
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68531.jpg
Energiahaaste - emme nähneet muuta kuin voitettavaa
Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
keltapuseroinen henkilö pitää pientä puista taloa käsisään
Taloyhtiön turvallisuus ja energiatehokkuus: Asiantuntijan neuvot
Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.
20087_11951.jpg
Vaasan asuntomessuilla
Vaasan asuntomessujen teema ekotehokkuus on rakentamisen ja asumisen tärkeimpiä puheenaiheita niin suomessa kuin ympäri maailmaa. Tämän vuoden asuntomessuilla ekotehokkuus on esitteillä kahdella tavalla: ainutlaatuisen matalalämpöverkon sekä kaupungin täydennysrakentamisen ansiosta.- Kaupunkirakenteen eheyttäminen ja tiivistäminenhän ovat erittäin ajankohtaisia asioita. Kaikissa kasvukeskuksissa käydään parhaillaan keskusteluja siitä, miten kaupunkien kasvua pystyttäisiin toteuttamaan päästökuormitusta lisäämättä. Vaasan asuntomessut osoittavat, että kaupunkirakenteen tiivistäminen onnistuu myös pientalojen avulla merellisissä maisemissa, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Heiskasen mukaan Vaasalaisten ennakkoluuloton ratkaisu hankkia asuntomessualueelle matalalämpöverkko tuottamaan lämpöä tekee myös Vaasan asuntomessuista ainutlaatuisella tavalla lokaalin ja globaalin tapahtuman.- Vaasa profiloituu Asuntomessujen myötä energiateknologian keskukseksi koko Suomessa. Elinkeinoelämän peruskivi on globaali sähkö- ja energiateknologia, joka investoi koneisiin ja työntekijöihin Vaasassa. Sen myötä kaupungin asukasluku ja verotulot ovat selvässä nousussa ja talous tasapainossa. Asuntomessualue esittelee ensimmäisenä maailmassa useita asumiseen liittyviä energia-alan innovaatioita, joiden ansiosta sähkö ja lämpö voidaan tuottaa ja kuluttaa samalla alueella. Alue on energiaomavarainen maalämmön, uusien kehitettyjen energiankeräys- ja jakelutapojen sekä kaatopaikkakaasun ansiosta, kertoo Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20236_82145.jpg
Varaston käyttö ja paloturvallisuuden laiminlyönti?
Yhtiömme on rakennettu 1995. Yksi osakas on silloin ottanut taloyhtiön varaston omaan käyttöönsä ja huoltoavaimen. Siitä ei ole laadittu sopimusta. Muutin yhtiöön 2005 ja kyseenalaistin asian. Sen aikainen hallitus hyssytteli, että ei siinä mitään, annetaan olla. Osakas käyttää sitä henkilökohtaisten tavaroidensa säilyttämiseen ja sen luopumisesta tuli lähes riita. Nyt asia on noussut uudestaan esiin. As Oy:n omat tavarat ovat pitkin pyörävarastoa ja paloturvallisuuden vastaisesti sähköpääkeskustilassa ja lämpöhuoneessa.Osakkaiden yhdenvertaisuus ei minusta toteudu. Kuka on vastuussa jos paloturvallisuuspuutteista aiheutuu vahinko? Onko yhtiöllä oikeus ottaa varasto omaan käyttöön? Huoltoavain pois? Onko As Oy:llä oikeus saada korvausta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton