• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiön opas turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen

– Aina askeleen edellä

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö JTK-Sähkö Oy
Julkaistu 02.04.2024Päivitetty 08.04.2024
taloyhtiön-turvallisuus-ja-energiansäästö-1920x1080

Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.

JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.

Tehomaksu on huomioitava tekijä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannuksissa taloyhtiöissä – katso esimerkki tehomaksun vaikutuksesta hintaan

Taloyhtiön päättäjät kohtaavat tärkeän päätöksen sähköautojen latauspaikkojen rakentamisesta asukkailleen, sillä sähköautojen lataus on nykyään tärkeä osa taloyhtiön infrastruktuuria. JTK-Sähkö tarjoaa vinkkejä, miten taloyhtiön tulisi lähestyä tätä haastavaa ongelmaa, jotta lopputulos olisi niin asukkaille kuin taloyhtiöllekin mahdollisimman optimaalinen.

Palovaroittimien uudet velvoitteet – miten taloyhtiön tulee valmistautua palovaroitinlain uudistukseen

Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.

Energiakartoitus selvittää säästön paikat – ota energiahukka kiinni!

Vanhemmissa kiinteistöissä alkuperäiset sähköjärjestelmät, sähkökeskukset pullosulakkeineen ja valaisimet on hyvä saattaa nykyaikaan. Uudistus aloitetaan tekemällä koko sähkölaitteiston tarkastus ja huolto, joka sisältää energiakartoituksen yhteistyössä taloyhtiön oman sähköasentajan kanssa. Tästä on hyvä ja helppo lähteä toteuttamaan haluttu sähkösaneeraus.

Valaistusremontti säästää sähköä – nyt on aika uudistaa valaistus

Asianmukaisesti valaistut pihan kulkureitit, oleskelualueet, autotallit, varastot, katokset ja sisäänkäynnit ovat tärkeä osa turvallista ja viihtyisää asuinympäristöä. Myös kulku sisätiloissa aulasta kotiovelle ja rappukäytävästä yleisiin tiloihin tulee olla kunnolla valaistu. Sähkölaitteiden ja järjestelmien huollot sekä asennukset ovat osa taloyhtiön arkea − kun taloyhtiöllä oma luotettava sähköasentaja, toimii valaistus kuten pitääkin.

Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?

Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.

Kun sähköasentaja on vain yhden soiton päässä – tällainen on taloyhtiön oma sähköasentaja

Sähkölaitteiden asentaminen ja huoltaminen, sekä sähkötyöt ylipäätäänkin, ovat työtehtäviä, joita ei saa suorittaa kuin alan koulutettu ammattilainen. Toisinaan vikaantuminen tapahtuu yllättäen ja myös sähkölaitteissa tapahtuu ikään ja käyttöön liittyvää kulumaa. Mutta miten saada kiinni hyvä sähköasentaja silloin, kun sitä tarvitaan, ja onko odotusaika aina automaattisesti viikkoja?

Kuka on vastuussa taloyhtiön alueen turvallisuudesta?

Tyypillisimmät ongelmat kiinteistöjen piha-alueilla liittyvät liukastumisten sekä katolta putoavan lumen ja jään aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Taloyhtiöltä edellytetäänkin laissa korostunutta huolellisuusvelvollisuutta, joka velvoittaa turvallisuuden varmistamiseen kaikissa tilanteissa. Talviolosuhteissa hiekoituksella, mutta myös hyvällä pihavalaistuksella sekä erityisesti sulanapitojärjestelmillä voidaan ennalta ehkäistä tapaturmia.

jtk-sähkön banneri-1280x300
https://www.jtk-sahko.fi/palvelu/sahkourakointi/
JTK-Sähkö Oy
Energia
ekologisuus
paloturvallisuus
energiansäästö
energiankulutus
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

taloyhtiön oma sähkömies. Lattialla sähkökaapelelita ja kuvassa näkyy sähkömiehen haalarit ja kädet.
Sähköasennus silloin kun taloyhtiö sitä tarvitsee
Sähkölaitteiden asentaminen ja huoltaminen, sekä sähkötyöt ylipäätäänkin, ovat työtehtäviä, joita ei saa suorittaa kuin alan koulutettu ammattilainen. Toisinaan vikaantuminen tapahtuu yllättäen ja myös sähkölaitteissa tapahtuu ikään ja käyttöön liittyvää kulumaa. Mutta miten saada kiinni hyvä sähköasentaja silloin, kun sitä tarvitaan, ja onko odotusaika aina automaattisesti viikkoja? Tarjolla on hyviä uutisia taloyhtiöille ja asukkaille – miltä kuulostaa ihan oma sähköasentaja, joka on käytettävissä nopealla varoitusajalla? Miten tällainen toimii, ja mitä se maksaa?
lapsi istuu lattialla ja laittaa töpseliä seinään
Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?
Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.
Valaisinvaihto
Nyt on aika uudistaa valaistus
Hyvällä valaistuksella on iso vaikutus kiinteistön toimivuuteen. Asianmukaisesti valaistut pihan kulkureitit, oleskelualueet, autotallit, varastot, katokset ja sisäänkäynnit ovat tärkeä osa turvallista ja viihtyisää asuinympäristöä. Myös kulku sisätiloissa aulasta kotiovelle ja rappukäytävästä yleisiin tiloihin tulee olla kunnolla valaistu. Sähkölaitteiden ja järjestelmien huollot sekä asennukset ovat osa taloyhtiön arkea − kun taloyhtiöllä oma luotettava sähköasentaja, toimii valaistus kuten pitääkin.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton